Megjelent: 11 éve

Már lehet jelentkezni a régiós pályainformációs tanácsadóknál!

A lassan végéhez érkező projekt keretén belül országosan közel háromszáz pályainformációs tanácsadót képzett az elbocsátásra kerülő dolgozók támogatására a Lege Artis Tanácsadó és Oktató Felnőttképzési Intézmény a Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutató Intézetével (SZGTI) karöltve - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

A frissen végzett pályainformációs tanácsadók több ezer elbocsátásra került dolgozónak tudnak segíteni a munkahelyük elvesztésével járó stressz feldolgozásában, újrakezdéssel járó nehézségek legyőzésében, jogi és munkaerő-piaci ismereteik frissítésében. Az akkreditált képzés célja a Munkahelyi Pályainformációs Tanácsadók Hálózatának létrehozása volt, melynek tagjai speciális, régión belüli ismeretekkel tudják támogatni a hozzájuk fordulókat.

A résztvevők többsége már valós élményekkel és kérdésekkel felszerelkezve érkezett, és hamarosan kiderült, nemcsak hírekből, hanem közeli családtagjaik példáján keresztül is szembe kellett nézniük az elbocsátásokkal járó óriási problémákkal. A képzésen részt vevő szakszervezeti tagok elkeseredetten számoltak be friss élményeikről, kénytelenek szélmalom-harcot vívni a cégekkel, hogy megmentsék azokat a munkavállalókat, akiknek kicsi az esélyük az újrakezdésre. Sok esetben csak beszélgetésekkel tudják enyhíteni az érintettek terheit, de ahogyan néhányan büszkén beszámoltak, már sikerült néhány embernek új munkahelyet találniuk.

A Lege Artis vezetője, Lovas Zsuzsa szerint a pályainformációs tanácsadóknak kiemelten fontos szerepük van a vállalatokon belül, mivel jelen tapasztalatok szerint a leépítést tervező, végrehajtó cégek elenyésző hányada él csak az emberséges elbocsátás programok által nyújtott lehetőségekkel. Ami azért is sajnálatos, mivel az elbocsátó beszélgetéseken nagyon sok múlik. Ha nem tapasztalt, ha nem eléggé empatikus, felkészült vezető végzi, visszafordíthatatlan sérülések érhetik a munkavállalókat. A sérülések enyhítéséért sokat tehetnek az újonnan képzett pályainformációs tanácsadók. A tananyag összeállításakor különös figyelmet szenteltek a stressz kezelésére, a munka elvesztése miatti veszteségérzés feldolgozására, az érintettek önbizalmának helyreállítására.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy amíg a sokkhatás, feleslegesség-érzés nem enyhül, amíg nem jutnak túl az őket ért sérelmeken, addig nincs is esély az újrakezdésre. Ha túljutnak, akkor sokkal nagyobb energiákkal és hittel keresnek új állást, új megélhetési lehetőséget.

A résztvevők szerint nagyon hasznos ismeretekre tettek szert az álláskeresés témakörében, az internet adta lehetőségek feltérképezésében. Szakszerűbben, célzottabban használják az internetes állásportálokat, megszűnt tartózkodásuk a net használatától. A hozzájuk fordulók az állásinterjúra történő felkészülés eredményeképpen határozottabbakká, magabiztosabbakká váltak.

A pályatanácsadó képzés az SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete) szervezésében, az MSZOSZ Ipari-energiaipari Szakszervezetek Szövetsége kezdeményezésére jött létre.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter