Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Meg kell adóztatni a gazdagokat és a multikat a nagy jövedelmi egyenlőtlenségek miatt

Rekordszintre emelkedtek a jövedelmi egyenlőtlenségek a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak többségében, ami csak széles körű kormányzati intézkedések révén, köztük a gazdagok nagyobb adóterhelésével, fordítható vissza - állapította meg az OECD jelentésében.

images

images

A "Mindenki érintett: miért kedvezőek mindenkinek a kisebb egyenlőtlenségek?" című terjedelmes dokumentum szerint az OECD 34 tagállamában a lakosság leggazdagabb 10 százalékának jövedelme 9,6-szerese a legszegényebb 10 százalékának. Ez az arány 1980-ban még 7,1-re, a 2000-es években pedig 9,1-re rúgott. Az összehasonlítható adatokkal rendelkező 18 OECD-tagállamban a legszegényebb háztartások 40 százaléka az összvagyon 3 százalékát, míg a leggazdagabb 10 százalék a felét birtokolta 2012-ben. A leggazdagabb 1 százalékra jutott az összvagyon 18 százaléka.

Az egyenlőtlenségek Chilében, Mexikóban, Törökországban, az Egyesült Államokban és Izraelben a legnagyobbak, a legkisebbek pedig Dániában, Szlovéniában, Szlovákiában és Norvégiában.

Az utóbbi évtizedekben a lakosság legszegényebb 40 százaléka kevéssé húzott hasznot a gazdasági növekedésből, egyes országokban még csökkent is jövedelmük reálértéken. "Amikor a népesség ilyen nagy csoportjának ilyen kicsi haszna van a gazdasági növekedésből, a társadalmi szerkezet megbomlik és gyengül az intézményekbe vetett hit" - figyelmeztetett az OECD, amely szerint az egyenlőtlenségek növekedése nemcsak a társadalmi kohéziót, hanem a gazdasági növekedést is veszélyezteti.

Becslések szerint a jövedelmi egyenlőtlenségek felerősödése az 1990 és 2010 közötti kumulált növekedésből 4,7 százalékpontot vett el.

"Fordulóponthoz érkeztünk. A mérések kezdete óta nem tapasztalt magasságba emelkedtek az egyenlőtlenségek az OECD-tagállamokban. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a nagy egyenlőtlenségek visszavetik a (gazdasági) növekedést - jelentette ki Ángel Gurría, az OECD főtitkára a Marianne Thyssennel, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős tagjával tartott közös sajtótájékoztatón Párizsban.

Hangsúlyozta, hogy a probléma megoldásához szükséges politikai intézkedések legalább annyira gazdasági, mint társadalmi jellegűek. Úgy fogalmazott, hogy az egyenlőtlenségek problémájával nem törődő kormányok felfejtik a társadalom szövetét és rontják a gazdasági növekedés hosszú távú esélyeit.

Az egyenlőtlenségek csökkentésének és a gazdasági növekedés támogatásának érdekében az OECD számos javaslatot tett tagállamainak, kezdve a nők munkavállalásának elősegítésétől az oktatáson át a munkahelyteremtésig. Könnyen megoldható probléma például, hogy a nők és a férfiak jövedelme közötti különbséget csökkentsék. Más területeken viszont nehezebb az előrelépés. Több és jobb minőségű munkahelyet kell biztosítani a munkaerő nagyobb részének, miután a technológiai fejlődés és a globalizáció következtében a szakképzettséghez kötött rutinmunkák eltűnnek.

Az OECD arra is felhívta a figyelmet, hogy tévedés azt hinni, hogy a lehetőségek nagyobb egyenlőségét meg lehet teremteni a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentése nélkül. Utóbbi egyik hatékony eszköze lehet az adókból származó javak újraelosztási rendszere. A gazdagokra kivetett magasabb adók, amelyek a szegényebbek pénzügyi megsegítését célozzák, nem feltétlenül ártanak a gazdasági növekedésnek. A közpolitikának garantálnia kell, hogy a leggazdagabbak és a multinacionális vállalatok is vegyék ki részüket az adófizetésből - mutatott rá a nemzetközi szervezet.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: Szabad az út Ausztria, Csehország és Szlovákia felé

Korlátozásmentesen lehet utazni június 5-től Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Teljes cikk

Megközelítette a 3 milliót a munkanélküliek száma Németországban

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban: az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi... Teljes cikk

Áprilisban még állta a sarat az EU munkaerőpiaca

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot... Teljes cikk