Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Még mindig nem jár egyenlő munkáért egyenlő bér

Az LMP 2018-ra nemzetgazdasági szinten 30 százalékkal csökkentené a nők és férfiak közötti "bérszakadékot", ennek érdekében országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Ház elé.

Szél Bernadett, a párt társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján tarthatatlannak nevezte, hogy egyre romlik a két nem átlagjövedelme közötti különbség. Ismertette: 2013-ban az uniós mutatót is meghaladva, már 18,4 százalékkal kerestek kevesebbet a nők, akik emiatt a nyugdíjas évikben is mintegy 13 százalékkal alacsonyabb járadékra számíthatnak. A bérszakadék a diplomások körében a legmagasabb, meghaladhatja a 30 százalékot.

A képviselő a javaslatában - amelyet másodszor terjesztett a Ház elé - például a rugalmas munkavégzés lehetőségének bővítését kezdeményezi. Emellett növelné a béreket a közszférában, a 50 főnél többet foglalkoztatókat pedig jelentés készítésére kötelezné a két nem bérezéséről, valamint a nemek közötti egyenlőséget elősegítő intézkedésekről.

Az LMP az egyenlő bér napját is bevezetné, ami azt jelképezi, egy év alatt mennyivel kell többet dolgozniuk a nőknek ugyanazért a jövedelemért.

A képviselő a jelenség okaként határozta meg, hogy a nők munkáját kevesebbre értékelik, de azt is, az általuk űzött szakmákban, például az egészségügyben vagy a szociális területen, alacsonyabbak a jövedelmek.

Szólt az "üvegplafon" jelentésről is, amely gátolja a nőket a magasabb pozíciók elérésében, de arról is, hogy a családban betöltött szerepük miatt a nők alacsonyabb óraszámban dolgoznak.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter