Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Megfosztott lovagi rangjától egy bankárt a brit uralkodó

Megfosztott lovagi címétől a brit uralkodó egy volt bankárt, akinek egykori bankját több tízmilliárd font értékű állami tőkeinjekcióval kellett megmenteni a teljes összeomlástól a pénzügyi válság kirobbanása után.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció kabinetirodájának kedd esti bejelentése szerint II. Erzsébet királynő "a kormány tanácsára" úgy döntött, hogy érvényteleníti a Royal Bank of Scotland (RBS) volt vezérigazgatója, Fred Goodwin lovagi rangját. Ez azt jelenti, hogy Goodwin többé nem jogosult a lovagi címet jelző Sir előnév viselésére sem. Goodwin 2004-ben, a Munkáspárt vezette előző kormány felterjesztése alapján részesült az uralkodói elismerésben "a bankszektor szolgálatában kifejtett tevékenységéért".

Az utóbbi években azonban erőteljes politikai és sajtókampány folyt a kitüntetés visszavonása érdekében, tekintettel arra, hogy az RBS 2009-ben az egyetemes brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve, hogy előző pénzügyi évét 24,1 milliárd font (8400 milliárd forint) mínusszal zárta.

A bankot - utóbb katasztrofálisnak ítélt akvizíciós ügyletei miatt is - 45 milliárd fontos (csaknem 16 ezer milliárd forintos) állami tőkepótlásban kellett részesíteni; ennek nyomán az RBS jelenleg 83 százalékos állami tulajdonban van.

Goodwin lovagi rangjának megvonását az teszi rendkívüli jelentőségűvé, hogy ilyen intézkedést igen ritkán hoz az uralkodó. Ezt az elismerést a múltban rendszerint csak akkor vonták vissza, ha a kitüntetettet köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt elítélték, vagy súlyos etikai vétségért kizárták valamely szakmai szövetségből és eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

Goodwin esetében ezek egyike sem történt meg, és a lovagi cím megvonását indokló keddi közleményében a brit kormány is elismerte, hogy "kivételes eljárásról" van szó.

A kabinetiroda nyilatkozata szerint azonban az RBS csődje jelentős szerepet játszott a 2008-2009-es nagy-britanniai pénzügyi válságban, amely - egyéb makrogazdasági tényezőkkel együtt - a II. világháború utáni legsúlyosabb brit recesszióhoz vezetett, és jelentős közvetlen károkat okozott a brit adófizetőknek és az üzleti vállalkozásoknak.

Nagy-Britannia 2008-2009-ben rekordhosszúságú recessziót élt át. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A Royal Bank of Scotland az elmúlt években a brit pénzügyi válság egyik fő szimbólumává, Goodwin pedig "a bankárkapzsiság" egyszemélyi megtestesítőjévé vált a brit közvélemény szemében. Az RBS volt vezetője ellen a brit sajtó is kíméletlen hadjáratot folytatott, nyerészkedéssel és érzéketlenséggel vádolva az egykori bankigazgatót.

Különösen nagy felháborodást keltett, hogy a jelenleg 54 éves Goodwin - mielőtt 2008-ban távozott volna a csődbe ment bank éléről - olyan nyugdíjmegállapodást kötött, amelynek alapján élete végéig évi 693 ezer font (több mint 240 millió forint) nyugellátásban részesül.

  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Letöltendő börtönt kapott a szerzői jogokat megsértő informatikus

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy illegális szerveren jogvédett tartalmakat terjesztő budapesti magasan képzett informatikus férfit. Teljes cikk

Életmentés miatt késett munkájából egy sofőr, majdnem kirúgták

A fiatal sofőrt a munkahelyén kereste fel a mentőszolgálat regionális igazgatója, és egy oklevéllel köszönte meg segítségét. Teljes cikk

Ezzel a találós kérdéssel teszteli a jelentkezőket Elon Musk az állásinterjúkon

Furcsa találós kérdést kell megválaszolniuk azoknak, akiknek Elon Musk is beül az állásinterjújára. Teljes cikk