Megjelent: 1 hónapja

Megrohamozzák a munkanélküliek a kormányhivatalok munkaügyi osztályait, a szakszervezetek elégedetlenek

Reggelente tucatnyian sorakoznak a kormányhivatalok előtt, a Népszava által megkérdezettek többsége most először regisztrálta magát munkanélküliként.

images

A munkaügyi hivataloknál is érezhető, hogy a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megnőtt az álláskeresők száma. A Népszava cikke szerint reggelente tucatnyian sorakoznak a kormányhivatalok épülete lőtt, hogy regisztráltathassák magukat munkanélküliként. Az egyik iroda portása arról számolt be a lapnak, hogy ma legalább 150-en jöttek, pedig direkt kérték az állástalanná válóktól, hogy előzetesen online jelentkezzenek be, és csak a megbeszélt időpontra érkezzenek, de sokan ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez, és sokaknak a számítógép használata is gondot okoz.

A lap által megkérdezettek túlnyomó többsége most először regisztrálta magát munkanélküliként, ezért nehezebben is ment az ügyintézés.
Ingerültek és az alkalmazottakon töltik ki a dühüket, ráadásul gyakran előfordul, hogy a regisztrálók maszk nélkül jönnek és az istenért sem akarják betartani a másfél méteres távolságot” - mesélte az egyik hivatal munkatársa.

A kormányhivatalok járványügyi gyakorlata eltérő, van, ahol egyesével beengedik az ügyfeleket a hivatal épületébe, máshol pedig a bejárat elé tolt asztalnál lehet kitölteni a papírokat. A Népszava ellátogatott egy VIII. kerületi hivatalba, ahol még koradélután is ötpercenként érkeztek a munkanélküliek.

A szakszervezeti tömörülések, köztük az Európai- és a Világ Szakszervezeti Szövetség elnöke is azt kéri a kormánytól, hogy mielőtt döntenek a dolgozókat érintő kérdésekről, egyeztessenek az érdekvédőkkel.

Egyik szakszervezet sem látja pozitívan az elmúlt egy évet a munkavállalók szempontjából, bár Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint sikeresek voltak az időszak országos és vállalati szintű bértárgyalásai. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László viszont úgy látja, többi V4 ország szintjére sem tudtak felzárkózni a magyar bérek, és nem kellett volna megelégedni a nyolc százalékos minimálbér emeléssel.
Az összes szakszervezet egyetértett abban, hogy a 24 hónapos időkeretben történő elszámolás hátrányos a dolgozók számára, ahogy az is, hogy a kormány nem szigorított a munkaügyi ellenőrzések rendszerén.

Népszava
fotó: pexels.com
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk