Megjelent: 9 hónapja

Megrohamozzák a munkanélküliek a kormányhivatalok munkaügyi osztályait, a szakszervezetek elégedetlenek

Reggelente tucatnyian sorakoznak a kormányhivatalok előtt, a Népszava által megkérdezettek többsége most először regisztrálta magát munkanélküliként.

images

images

A munkaügyi hivataloknál is érezhető, hogy a koronavírus-járvány miatt drasztikusan megnőtt az álláskeresők száma. A Népszava cikke szerint reggelente tucatnyian sorakoznak a kormányhivatalok épülete lőtt, hogy regisztráltathassák magukat munkanélküliként. Az egyik iroda portása arról számolt be a lapnak, hogy ma legalább 150-en jöttek, pedig direkt kérték az állástalanná válóktól, hogy előzetesen online jelentkezzenek be, és csak a megbeszélt időpontra érkezzenek, de sokan ragaszkodnak a személyes ügyintézéshez, és sokaknak a számítógép használata is gondot okoz.

A lap által megkérdezettek túlnyomó többsége most először regisztrálta magát munkanélküliként, ezért nehezebben is ment az ügyintézés.
Ingerültek és az alkalmazottakon töltik ki a dühüket, ráadásul gyakran előfordul, hogy a regisztrálók maszk nélkül jönnek és az istenért sem akarják betartani a másfél méteres távolságot” - mesélte az egyik hivatal munkatársa.

A kormányhivatalok járványügyi gyakorlata eltérő, van, ahol egyesével beengedik az ügyfeleket a hivatal épületébe, máshol pedig a bejárat elé tolt asztalnál lehet kitölteni a papírokat. A Népszava ellátogatott egy VIII. kerületi hivatalba, ahol még koradélután is ötpercenként érkeztek a munkanélküliek.

A szakszervezeti tömörülések, köztük az Európai- és a Világ Szakszervezeti Szövetség elnöke is azt kéri a kormánytól, hogy mielőtt döntenek a dolgozókat érintő kérdésekről, egyeztessenek az érdekvédőkkel.

Egyik szakszervezet sem látja pozitívan az elmúlt egy évet a munkavállalók szempontjából, bár Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint sikeresek voltak az időszak országos és vállalati szintű bértárgyalásai. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László viszont úgy látja, többi V4 ország szintjére sem tudtak felzárkózni a magyar bérek, és nem kellett volna megelégedni a nyolc százalékos minimálbér emeléssel.
Az összes szakszervezet egyetértett abban, hogy a 24 hónapos időkeretben történő elszámolás hátrányos a dolgozók számára, ahogy az is, hogy a kormány nem szigorított a munkaügyi ellenőrzések rendszerén.

Népszava
fotó: pexels.com
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormányzat szerint rémhír, hogy pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és az éttermeknek

A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolja az MSZÉSZ körlevelében található értesüléseket. Teljes cikk

Utcára hívják a dolgozókat, ha februártól nem oldják fel a korlátozásokat

"Tegyünk közösen azért, hogy legyen jövőnk és munkánk" - áll az esemény leírásában. Teljes cikk

Levélben tájékoztatták a magyar szállodásokat és éttermeseket, hogy pünkösdig ne számítsanak nyitásra

A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint sem Európa többi országában, sem itthon nem lehet még kinyitni a szállodákat és éttermeket. Teljes cikk