Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Mennyit keresnek a HR-esek? - itt a friss statisztika

A közelmúltban jelent meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat éves, szakmánkénti kereseti statisztikája. Annak néztünk utána, hogy a HR különböző területein mekkora összegeket keresnek az alkalmazottak.

A közelmúltban jelent meg a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat éves, szakmánkénti kereseti statisztikája. Annak néztünk utána, hogy a HR különböző területein mekkora összegeket keresnek az alkalmazottak.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szakmánkénti kereseti statisztikája a hivatalosan bejelentett fizetési adatok alapján áll össze és minden cégtípus, állami szervezet szerepel benne. Összesen négy HR-es tartalmú pozíciót találtunk a több száz munkakör között.

HR-vezetőként 774 ezer forint

Ezek egyike a „Személyzeti vezető”, amelynek alapbére havi 659 ezer, a juttatásokkal számolt bruttó jövedelem pedig 774 ezer forint. Az életkori bontásból kiderül, hogy a 41-50 év közöttiek keresnek a legtöbbet (845 ezer forint havi jövedelem), majd az 51-60 év közöttiek következnek (834 ezer). Érdemes megjegyezni, hogy a tapasztalatok szerint nagy a szórás cégnagyság szerint. A magyar tulajdonú kkv-k adatai lefelé, a nagy multiké felfelé húzzák a statisztikát.

Nem vezetői szinten bruttó 500 ezer forint alatt

A második legjobban fizetett HR-es pozíció a „Képzési és személyzetfejlesztési szakértő”, amelyben az alapbér 400 ezer, a teljes – bónusszal, cafeteriával bővített - havi jövedelem átlaga pedig 451 ezer forint. Itt a 31-40 év közötti korosztály fizetési átlaga ugrik ki (592 ezer forint).

Náluk kicsit kevesebbet keres a személyzeti és pályaválasztási szakértő. A pozíció heterogén, hiszen beletartozik a cégeknek szolgáltató toborzási tanácsadótól az álláskeresőkkel – többnyire valamilyen állami munkaügyi szervezet keretén belül – foglalkozó pályaválasztási vagy karrier-tanácsadó. Itt 368 ezer illetve 415 ezer forint az átlagfizetés.

Adminisztrátorként a 250-300 ezer forintos sávban

A negyedik HR-es pozíció asszisztensi jellegű, „Humánpolitikai adminisztrátor” néven fut. Ebben bruttó 276 ezer illetve 299 ezer forintot keres az átlag.


Havi bruttó átlagbérek HR-es pozíciókban (forintban)
Pozíció Alapbér Jövedelem
Személyzeti vezető 659 362 774 351
Képzési és személyzetfejlesztési szakértő 400 342 451 141
Személyzeti és pályaválasztási szakértő 368 524 415 210
Humánpolitikai adminisztrátor 276 586 299 491

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat - 2016

Havi 1 millió forint kereshető német hátterű cégeknél

Év elején a HR vezetők fizetését vettük nagyító alá a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum tanácsadó cég Bérezési tanulmánya alapján. Ebben a HR vezetői pozíciót két kategóriára osztották. Nemzetközi felelősségi körben évi 13,5 millió forint volt az átlag, a csúcson pedig 16,5 millió. Magyarországi hatáskörrel 9,2 millió forint tett ki az éves átlagjövedelem. A fizetést jelentősen meghatározta a cégnagyság: az árbevétel és az alkalmazotti létszám.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Milyen munkaadót keresnek az Y generációs mérnökök?

HR-esek, figyelem! Az idei Műegyetemi Állásbörzén kifaggattuk a pályakezdés előtt álló fiatalokat, mivel lehet a számukra vonzóvá tenni egy... Teljes cikk

Így írjon vonzó álláshirdetést

Látszólag könnyű műfaj, ugyanis mindössze az elvárásokat és a cég által kínált előnyöket kell írásos formába önteni. A valóságban azonban... Teljes cikk

Impresszum

HR Spirit – www.hrspirit.hu Kiadó: Monster Magyarország Kft. 1132 Budapest, Váci út 18.Ügyvezető: Zétényi AnnaFőszerkesztő: Karácsony... Teljes cikk