Mennyivel drágul az életünk az újabb Orbán-csomag miatt? "/>
Megjelent: 8 éve

Mennyivel drágul az életünk az újabb Orbán-csomag miatt?

A kormány részben a jövedéki adó emelésével próbálja betömni a várttól elmaradó növekedés miatt keletkezett 100 milliárd forintos költségvetési lyukat. Ez mindenkinek az életére hatással lesz, elsősorban azok járhatnak rosszul, akik sokat autóznak, dohányoznak vagy gyakran fogyasztanak alkoholt.

"Előrehozza a kormány azokat a jövedéki adó-emeléseket, melyek a 2012-es költségvetésben szerepeltek volna: a játékadó 50 százalékos emelése egymilliárdot hoz, a dohánytermékek 7 százalékos adóemelése 5 milliárdot, míg az alkohol 5 százalékos adóemelése további egymilliárdot hoz. A gázolaj esetében 97-ről 110 forintra emelkedik a jövedéki adó, ami 3 milliárdot hoz" - jelentette be kedden a kétnapos kihelyezett kormányülés után Orbán Viktor.

A gázolaj aktuális ára 371 forint literenként, a 13 forintos emelkedéssel ez 384 forint lehet novembertől, ha addig nem változik jelentősen az ár. Persze még így is alacsonyabb lesz a gázolaj jövedéki adója, mint a benziné, hiszen utóbbi esetében 120 forint literenként az adótartalom. Egy liter 95-ös benzin jelenleg 386 forintba kerül, vagyis a jövedéki adó emelésével gyakorlatilag egy árban lesz a kétféle üzemanyag.

Bár kedden még nem közölték, a fuvarozók felháborodása miatt az NGM szerdán bejelentette, hogy a jövedéki adó emelésével párhuzamosan megemelik a kereskedelmi gázolaj nyújtotta kedvezmény mértékét is, így az literenként 6,5 forint helyett 19,5 forint lesz. Vagyis a fuvarozókat nem fogja érinteni az adóemelés.

Erre a lehetőségre egyébként volt is tere a kormánynak, hiszen hazánk éves gázolajfogyasztása jelenleg nagyjából 3 milliárd liter, ami egyenletes felhasználást - a téli fűtési időszak magasabb felhasználásának ignorálását - feltételezve két hónap alatt 500 millió litert jelent, vagyis 13 forintjával számolva literenként 6,5 milliárdos pluszbevételt hoz, ami duplája a kormány által tervezett 3 milliárdnak.

Más kérdés, ha - olvasva az NGM tegnapi közleményében kifejtett szándékot - a kormány csak az üzemanyag célú gázolajjal számol, akkor kéthavi circa 275 millió liter felhasználás (a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 410 millió liter gázolajat fogyasztottunk üzemanyag céljából) 3,5 milliárdos pluszbevételt jelentene akkor, ha a fuvarozók is megfizetnék az emelést. De mint szerdán kiderült, ők nem fogják.

A 2010-es év eleji jövedéki adóemelés miatt a piaci szereplők már 2009 év végén "bespájzoltak" zárjegyekből, aminek köszönhetően a 2009 decemberi költségvetés a vártnál jobban alakult, ugyanakkor adóbevételt szívott el a 2010-es év eleji büdzséből. Könnyen elképzelhető, hogy most is hasonlóan forgatókönyvet fogunk látni, csak most az októberi, a novemberi és a decemberi számok alakulásában.

A dohánytermékek esetében bejelentett 7 százalékos adóemelés egy átlagos doboz cigaretta árát nagyjából 25-30 forinttal emelheti meg. A jövedéki adó törvény esetében ugyanis jelenleg ezer darabonként 9750 forintot és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százalékát kell befizetni adóként, ha a kettő összege nem éri el a 18 080 forintot, akkor ezzel a minimumértékkel kell számolni.

Egy olcsóbb, 500 forintos cigaretta esetében tehát egyrészt szálanként 9,75 forint, 19 szál esetében 182,75 forint, másrészt ezer darabra 7474 forintot forintot, vagyis dobozonként 142 forintot kell fizetni. Azonban mivel a fenti két szám összege (9750+7474) csak 17 224, ezért 18 080-nal kell számolni. Vagyis egy olcsó cigin ma szálanként 18 forint, dobozonként 342 forint az adótartalom. A 7 százalékos emeléssel ez 365 forintra emelkedik, vagyis majdnem 25 forinttal lehet drágább a doboz cigi.

Egy drágább, mondjuk 700 forintos cigi esetében a szálanként 9,75 forint marad, másrészt viszont ezer szálra 10 463 forint az adó, vagyis összesen 20 213 forint. A szálankénti 20 forintos adó egy doboz esetében 380 forintot jelent most, a 7 százalékos emelés után ez 406,60 forintra emelkedik.

Pálinka- és borivó nemzet leszünk

A kormány döntése értelmében az alkoholtermékek jövedéki adója 5 százalékkal emelkedik kivéve az aromázott szeszesitalokat, melyek jövedéki adója 50 százalékkal emelkedik. Ennek alapján a bor adómentessége megmarad, a sör, a pezsgő és a pálinka adótartalma kismértékben emelkedik, az aromázott szeszesitalok viszont akár teljesen el is tűnhetnek a boltok polcairól.

"A jövedéki adónál a szeszesitalok adóját kellene emelni, különösen az aromázott, mesterséges anyagokkal színezett pálinkautánzatokét. Ha rajtam múlna, úgy megemelném ezen hamisítványok adóját, hogy el is tűnjenek a piacról" - mondta néhány napja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ennek alapján a durva adóemelés főleg a mézes pálinkákat, illetve likőröket sújthatja.

A jövedéki adóról szóló törvény értelmében az adó mértéke jelenleg egy hektoliter tiszta szesz felhasználása esetén 276 100 forint, ez emelkedne alapesetben 289 905 forintra, az aromázott termékek esetében pedig 414 150 forintra.

A sör esetében a 2,8 százalékos térfogatszázalék feletti alkoholtartalom esetén az úgynevezett Balling-fokban mérik az adótartalmat. Mivel az átlagos sörök 4-5 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, ezért esetükben ezzel érdemes számolni. Ebben az esetben Balling-fokonként 633 forint az adó egy hektoliterre, vagyis az átlagos 12 Balling-fokos sör adótartalma 7596 forint száz liter esetében, literenként nagyjából 76 forint, ami egy üveg sör esetén 38 forintot jelent. Ez emelkedne novembertől 5 százalékkal a kormány tervei szerint, vagyis az adó miatt nagyjából 2-3 forinttal drágulna egy üveg sör.

Más a helyzet az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló gyümölcsös sörök, nyári frissítők esetében, melyek alkoholtartalma 2 százalék körül van. Esetükben alkoholfokonként 1400 forint az adóteher egy hektoliterre, vagyis nagyjából 14 forint egy üvegre. Ezeknek a termékeknek az ára még kisebb mértékben, 1-2 forinttal emelkedne csak az adóemelés miatt, ezt a növekedést pedig akár le is nyelhetik a gyártók.

Rosszul járhatnak azok is, akik pezsgőt isznak: ennek a terméknek az adótartalma jelenleg 14 250 forint hektoliterenként. Ez 5 százalékos emeléssel 14 962,50 forint lehet, ami egy liter pezsgő esetében 150 forintot tehet ki az eddigi 142,50 forinttal szemben.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkanap-áthelyezés miatt módosul a vonatközlekedés

Pénteken a munkanapra, szombaton pedig a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok a szombati munkanap miatt - közölte a Mávinform. Teljes cikk

Jobbik: szja-mentességet a fiataloknak

A fiatalok személyijövedelemadó-fizetésének eltörlését kezdeményezte a Jobbik - jelentette be Jakab Péter frakcióvezető. Teljes cikk

Munkatapasztalat szerzése diploma előtt

A legtöbb munkaadónál elvárás, hogy a pályakezdőknek már legyen valamilyen szintű szakmai tapasztalata. De hogyan? Erre a kérdésre kereste a... Teljes cikk