kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Mennyivel drágul az életünk az újabb Orbán-csomag miatt?

A kormány részben a jövedéki adó emelésével próbálja betömni a várttól elmaradó növekedés miatt keletkezett 100 milliárd forintos költségvetési lyukat. Ez mindenkinek az életére hatással lesz, elsősorban azok járhatnak rosszul, akik sokat autóznak, dohányoznak vagy gyakran fogyasztanak alkoholt.

"Előrehozza a kormány azokat a jövedéki adó-emeléseket, melyek a 2012-es költségvetésben szerepeltek volna: a játékadó 50 százalékos emelése egymilliárdot hoz, a dohánytermékek 7 százalékos adóemelése 5 milliárdot, míg az alkohol 5 százalékos adóemelése további egymilliárdot hoz. A gázolaj esetében 97-ről 110 forintra emelkedik a jövedéki adó, ami 3 milliárdot hoz" - jelentette be kedden a kétnapos kihelyezett kormányülés után Orbán Viktor.

A gázolaj aktuális ára 371 forint literenként, a 13 forintos emelkedéssel ez 384 forint lehet novembertől, ha addig nem változik jelentősen az ár. Persze még így is alacsonyabb lesz a gázolaj jövedéki adója, mint a benziné, hiszen utóbbi esetében 120 forint literenként az adótartalom. Egy liter 95-ös benzin jelenleg 386 forintba kerül, vagyis a jövedéki adó emelésével gyakorlatilag egy árban lesz a kétféle üzemanyag.

Bár kedden még nem közölték, a fuvarozók felháborodása miatt az NGM szerdán bejelentette, hogy a jövedéki adó emelésével párhuzamosan megemelik a kereskedelmi gázolaj nyújtotta kedvezmény mértékét is, így az literenként 6,5 forint helyett 19,5 forint lesz. Vagyis a fuvarozókat nem fogja érinteni az adóemelés.

Erre a lehetőségre egyébként volt is tere a kormánynak, hiszen hazánk éves gázolajfogyasztása jelenleg nagyjából 3 milliárd liter, ami egyenletes felhasználást - a téli fűtési időszak magasabb felhasználásának ignorálását - feltételezve két hónap alatt 500 millió litert jelent, vagyis 13 forintjával számolva literenként 6,5 milliárdos pluszbevételt hoz, ami duplája a kormány által tervezett 3 milliárdnak.

Más kérdés, ha - olvasva az NGM tegnapi közleményében kifejtett szándékot - a kormány csak az üzemanyag célú gázolajjal számol, akkor kéthavi circa 275 millió liter felhasználás (a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben 410 millió liter gázolajat fogyasztottunk üzemanyag céljából) 3,5 milliárdos pluszbevételt jelentene akkor, ha a fuvarozók is megfizetnék az emelést. De mint szerdán kiderült, ők nem fogják.

A 2010-es év eleji jövedéki adóemelés miatt a piaci szereplők már 2009 év végén "bespájzoltak" zárjegyekből, aminek köszönhetően a 2009 decemberi költségvetés a vártnál jobban alakult, ugyanakkor adóbevételt szívott el a 2010-es év eleji büdzséből. Könnyen elképzelhető, hogy most is hasonlóan forgatókönyvet fogunk látni, csak most az októberi, a novemberi és a decemberi számok alakulásában.

A dohánytermékek esetében bejelentett 7 százalékos adóemelés egy átlagos doboz cigaretta árát nagyjából 25-30 forinttal emelheti meg. A jövedéki adó törvény esetében ugyanis jelenleg ezer darabonként 9750 forintot és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százalékát kell befizetni adóként, ha a kettő összege nem éri el a 18 080 forintot, akkor ezzel a minimumértékkel kell számolni.

Egy olcsóbb, 500 forintos cigaretta esetében tehát egyrészt szálanként 9,75 forint, 19 szál esetében 182,75 forint, másrészt ezer darabra 7474 forintot forintot, vagyis dobozonként 142 forintot kell fizetni. Azonban mivel a fenti két szám összege (9750+7474) csak 17 224, ezért 18 080-nal kell számolni. Vagyis egy olcsó cigin ma szálanként 18 forint, dobozonként 342 forint az adótartalom. A 7 százalékos emeléssel ez 365 forintra emelkedik, vagyis majdnem 25 forinttal lehet drágább a doboz cigi.

Egy drágább, mondjuk 700 forintos cigi esetében a szálanként 9,75 forint marad, másrészt viszont ezer szálra 10 463 forint az adó, vagyis összesen 20 213 forint. A szálankénti 20 forintos adó egy doboz esetében 380 forintot jelent most, a 7 százalékos emelés után ez 406,60 forintra emelkedik.

Pálinka- és borivó nemzet leszünk

A kormány döntése értelmében az alkoholtermékek jövedéki adója 5 százalékkal emelkedik kivéve az aromázott szeszesitalokat, melyek jövedéki adója 50 százalékkal emelkedik. Ennek alapján a bor adómentessége megmarad, a sör, a pezsgő és a pálinka adótartalma kismértékben emelkedik, az aromázott szeszesitalok viszont akár teljesen el is tűnhetnek a boltok polcairól.

"A jövedéki adónál a szeszesitalok adóját kellene emelni, különösen az aromázott, mesterséges anyagokkal színezett pálinkautánzatokét. Ha rajtam múlna, úgy megemelném ezen hamisítványok adóját, hogy el is tűnjenek a piacról" - mondta néhány napja Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Ennek alapján a durva adóemelés főleg a mézes pálinkákat, illetve likőröket sújthatja.

A jövedéki adóról szóló törvény értelmében az adó mértéke jelenleg egy hektoliter tiszta szesz felhasználása esetén 276 100 forint, ez emelkedne alapesetben 289 905 forintra, az aromázott termékek esetében pedig 414 150 forintra.

A sör esetében a 2,8 százalékos térfogatszázalék feletti alkoholtartalom esetén az úgynevezett Balling-fokban mérik az adótartalmat. Mivel az átlagos sörök 4-5 százalékos alkoholtartalommal rendelkeznek, ezért esetükben ezzel érdemes számolni. Ebben az esetben Balling-fokonként 633 forint az adó egy hektoliterre, vagyis az átlagos 12 Balling-fokos sör adótartalma 7596 forint száz liter esetében, literenként nagyjából 76 forint, ami egy üveg sör esetén 38 forintot jelent. Ez emelkedne novembertől 5 százalékkal a kormány tervei szerint, vagyis az adó miatt nagyjából 2-3 forinttal drágulna egy üveg sör.

Más a helyzet az utóbbi időben egyre népszerűbbé váló gyümölcsös sörök, nyári frissítők esetében, melyek alkoholtartalma 2 százalék körül van. Esetükben alkoholfokonként 1400 forint az adóteher egy hektoliterre, vagyis nagyjából 14 forint egy üvegre. Ezeknek a termékeknek az ára még kisebb mértékben, 1-2 forinttal emelkedne csak az adóemelés miatt, ezt a növekedést pedig akár le is nyelhetik a gyártók.

Rosszul járhatnak azok is, akik pezsgőt isznak: ennek a terméknek az adótartalma jelenleg 14 250 forint hektoliterenként. Ez 5 százalékos emeléssel 14 962,50 forint lehet, ami egy liter pezsgő esetében 150 forintot tehet ki az eddigi 142,50 forinttal szemben.
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Nagy Márton: foglalkoztatási kérdéskörben csakis uniós forrásokat használ a kormány

A kormány a mostani 80 százalék körüli szintről 85 százalékra kívánja növelni a foglalkoztatási rátát 2030-ra, a cél elérése érdekében az... Teljes cikk

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) -... Teljes cikk

Varga Mihály: 184 milliárd forint uniós forrás érkezett a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok... Teljes cikk