Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Mi áll a jólét mögött?

Magyarországon jelentősen javultak a foglalkoztatási adatok, ami hosszú távon megalapozhatja a többi jóléti mutatóban történő előrelépést is - kommentálta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, jóléttel foglalkozó kiadványát Cséfalvay Zoltán, a magyar állandó képviselet vezetője.

Az OECD 2011-ben mutatta be a Better Life Index mutatóját, amelynek célja, hogy a gazdasági fejlettségen túl számos területen mérje az egyéni és a társadalmi jólét szintjét és változásait. Ebben a jövedelmi, a vagyoni és a foglalkoztatási adatok mellett az oktatás, az egészségügyi helyzet, a személyi biztonság, a környezet minősége, a lakáskörülmények, a szubjektív jólét és a társadalmi szerepvállalás indikátorai is előtérbe kerülnek.

A Better Life Index eredményeit az OECD kétévente összegzi a "How's Life?" című kiadványsorozatában, amelynek harmadik kötetét Angel Gurría OECD-főtitkár október 13-án mutatta be a mexikói Guadalajarában. Az idei kiadvány külön kitér a jövőbeni jólétet megalapozó források rendelkezésre állására, a gyermekjólétre, az önkéntes munka jóléti hatásaira, illetve az általános és regionális egyenlőtlenségekre is.

Cséfalvay Zoltán a kiadványról szólva kiemelte: fontos szemléletváltást jelent, hogy az OECD a jólét mérésekor nem csak a klasszikus gazdasági adatokat veszi figyelembe, hanem számos társadalmi, környezetvédelmi indikátort is, amelyek megmutatják, hogy még a leggazdagabb országok is szembesülnek jó néhány kihívással a jólét egyes területein.

Bár a kiadvány a jövedelmi és a gazdasági helyzetet meghaladva mutatja be a jólétet, mégis egy nagyon erős kapcsolat figyelhető meg a jövedelmi szint és az általános jólét között.

Magyarországon javultak leginkább a foglalkoztatási adatok

A gazdasági indikátorokat figyelve Magyarországon javultak leginkább a foglalkoztatási adatok 2009 és 2014 között, és ezek ma már jobbak, mint Lengyelországban vagy Szlovákiában, miközben a hosszú távú munkanélküliek aránya és a munkaelvesztés esélye is csökkentek.

A rendelkezésre álló jövedelem esetében Magyarország 2013-ban az utolsó helyek között volt, nem sokkal lemaradva a visegrádi országoktól. "A korábban krónikusan alacsony foglalkoztatás leküzdése kiemelten fontos lépés, hiszen ez teremt lehetőséget az előrelépésre a jólét további területein, ami azonban már egy hosszabb folyamat" - jegyezte meg a nagykövet.

Hozzátette: "a 2013 óta tartó erős növekedés, a munkahelyek további bővülése, a reálbérek tartós emelkedése és az adóék további csökkentése várhatóan a rendelkezésre álló jövedelem terén is elhozza majd a várt javulást."

A jövőbeni jólét forrásait tekintve kiemelendő, hogy hazánkban az ötödik legalacsonyabb az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, a másodfokú oktatást befejezők aránya pedig a többi visegrádi országhoz hasonlóan az OECD-átlagnál magasabb. Emellett a kormányban és a jogi rendszerben bízók aránya is meghaladja az OECD-átlagot.

Ami nem olyan jó

Az előrelépések ellenére komoly kihívást jelent az OECD-ben második legalacsonyabb várható élettartam, ami részben a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő dohányzási és elhízási arányhoz köthető.

A gyermekjólétet tekintve vegyes képet mutat a tanulmány. Az iskolával és a szülői környezettel kapcsolatosan számos pozitív megállapítás is található a kiadványban, amely szerint a magyar gyerekek az OECD-átlagnál nagyobb arányban szeretnek iskolába járni és az egyik legkisebb arányban éreznek nyomást a magyar diákok az iskolai feladatok miatt.

Emellett a magyar tinédzserek érzik legnagyobb arányban, hogy könnyű beszélni a szüleikkel. Ezt a pozitív szociális környezetet ellensúlyozza a tanulmány azon megállapítása, hogy 2007 és 2012 között 7 százalékról 17 százalékra nőtt azon 18 év alattiak aránya, akik relatív szegénységben éltek, ami kismértékben meghaladja az OECD-átlagot.

"A gazdasági válság különösen súlyosan érintette a gyermekes családokat, amit azonban ma már számos kormányzati intézkedés ellensúlyoz, többek között a családi adókedvezmény átalakítása, vagy éppenséggel az ingyenes étkeztetés kiterjesztése" - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
WHO: 2 év alatt több mint 2700 alkalommal támadtak meg egészségügyi dolgozókat

Az Egészségügyi Világszervezet szerint idén 588 támadás történt, és ebből 114 halálesettel végződött. Teljes cikk

1,4 milliárd forint jogdíjat kapnak a magyar és külföldi zenészek a jogvédő irodától

A legmagasabb összegű jogdíjat idén is magyar zenész kapja - közölte az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület. Teljes cikk

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy budapesti főnővért

A 45 éves főápolót gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Teljes cikk