Megjelent: 2 éve

Fiatalok állás nélkül: 150 milliárd eurós veszteség

Az elmúlt években drasztikusan megnőtt a munkanélküli fiatalok száma az Európai Unióban, a 30 évnél fiatalabbak közel negyedének (23%) nincs állása.

A fiatalok munkaerőpiacról való kiszorulása 2011-ben 153 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az Unióban - ez az európai GDP 1,2 százalékának felel meg. A tagállamok között jelentős eltérés mutatkozik, azonban egyes országok (köztük Magyarország) különösen magas, akár GDP-jük 2 százalékát meghaladó árat is fizetnek - hangzott el a Fiatalok Foglalkoztatásának elősegítése Közép-Kelet Európában című nemzetközi projekt fórumán.


A konferencián elhangzott az is, hogy uniós mércével viszonylag rövid idő alatt megállapodás született az Ifjúsági Garancia Programról, még némi pénzügyi támogatást is sikerült hozzá elkülöníteni, azonban eddig viszonylag kevés valósult meg az elképzelésekből.


A probléma ugyanakkor egyre égetőbb, a legfrissebb adatok szerint a 28 tagállamban 55,584 millió fiatal munkanélkülit tartottak nyilván, ami becslések szerint évi 153 millió euró közvetlen kárt okoz a közösségnek, míg a közvetett károkat még becsülni sem merik a közgazdászok. Magyarországon 28 százalékos a 14-24 év közöttiek munkanélküliségi rátája.


Több pénz kellene az ifjúsági garanciaprogramra


- Továbbra is gondot okoz, hogy a munkaadók számára nem átlátható, hogyan lehetne ezekhez a támogatásokhoz hozzáférni, igaz, számos tagországban a munkaadók mentalitásán is változtatni kell a probléma kezeléséhez - mondta Marie Lein, az Osztrák Gyáriparos Szövetség szakértője egy szakmai konferencián. Szavai szerint Ausztria már megvalósította a garanciaprogram legfontosabb elemét, az álláskereső fiatalok 4 hónapon belüli elhelyezését, azonban ez annyira költséges megoldás, hogy a szakértő szerint a most felajánlott uniós pénznél jóval többre lenne szükség ahhoz, hogy érzékelhető eredménnyel járjon Görögország, vagy Spanyolország esetében.
(napigazdasag.hu)


2013. november 15.

  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter