Megjelent: 12 hónapja

Hat hónapig járna az álláskeresési járadék

A korábban bejelentett három hónap helyett fél évig járna az álláskeresési járadék, viszont a minimálbér eddigi 120 százaléka helyett legfeljebb 100 százaléka lehetne. A kormány törvénytervezete szerint meghatároznák a maximális szociális támogatást, valamint megvonható lehet a segély gondozatlan kert esetén - írja a portfolio.hu.

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott új törvényjavaslat szerint a járadék összegének felső határa a minimálbérnek megfelelő összeg lesz a jelenlegi 120 százalékos arány helyett. A javaslat szerint ezentúl egy nap folyósítási időhöz 5 nap jogosultsági idő helyett 10-re lesz szükség - derül ki a Portfolio.hu elemzéséből. Az indoklás szerint a jogosultsági idő mértékének emelése a munkahelykeresést ösztönzi majd.


Az öregségi nyugdíjkorhatár előtt öt évvel álláskeresővé válók kivételével megszűnik a munkanélküli segélyezés, amely eddig az álláskeresési járadék után járt.


Fontos változás lesz, hogy a szociális ellátások együttes maximum összegét is meghatározzák, amelynél nem lehet majd több szociális segély felvenni. Az összeget a család fogyasztási egységeihez tartozó arányszámokból és az öregségi nyugdíjból számolják ki.


A korábbi terveknek megfelelően megvonható a támogatás attól, aki nem fogadja el a számára felkínált közmunkát.


Szintén beemeli a törvénycsomag azt a korábbi ötletet, hogy az önkormányzatoknak joga legyen megtagadni a segély kifizetését olyanoknak, akiknek nem rendezett a lakókörnyezete. Az "életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettség írható elő" - olvasható a jogszabálytervezetben.


2011. június 14.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter