Megjelent: 1 éve

Így áll az álláspiac Vasban

Mintegy 7 százalékra mérséklődött augusztusban a munkanélküliek aránya Vas megyében – közölte az MTI-vel a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja. Augusztusban 1036 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók, amelyek 70 százaléka segéd-, és betanított munka.

Augusztusban 8088 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, 229 fővel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A munkanélküliek csaknem 80 százaléka a fizikai állományba tartozik, 40 százalékuk szakképzetlen. Nyolc általános iskolával vagy annál kevesebbel 32 százalékuk rendelkezik, míg a diplomások aránya alig haladta meg a 8 százalékot.


Tízből négy álláskereső 45 év feletti


A nyilvántartásban szereplő álláskeresők csaknem 37 százaléka 45 év feletti, 15 százaléka pedig 25 évesnél fiatalabb. A pályakezdők aránya meghaladja a 9 százalékot; augusztusban 751 fiatal került sikertelen felvételi vagy eredménytelen álláskeresés miatt nyilvántartásba. A pályakezdők mintegy 19 százaléka csak az általános iskolát végezte el, 33 százalékuk tette le a szakközépiskolai, 12 százalékuk pedig az érettségi vizsgát. A fiatalok 15 százaléka szakmunkás, a diplomások aránya 12 százalék.


Egészségügy, feldolgozóipar, itt vannak állások


Vas megyében csaknem 2020 betöltetlen álláshely volt augusztusban. A munkalehetőségek 18-18 százaléka az egészségügy területén, a szociális ellátásban, valamint a feldolgozóiparban jelentkezett. Ugyancsak mintegy 18 százalékos a munkaerőigény a közigazgatás, a védelem, a társadalombiztosítás területén is. Az álláshelyek 9 százalékát a szállítás, raktározás területéről jelentették be a gazdálkodó szervezetek.


70 százalék segéd-, betanított munka


Az augusztusban bejelentett 1036 új álláshely csaknem 70 százaléka segéd-, illetve betanított munkára vonatkozott. Az üres állások 21 százaléka szakmunkát igényel, míg a legalacsonyabb, 10 százalék a szellemi munkahelyek aránya. A munkáltatók szellemi munkakörben kereskedelmi ügyintézőket kerestek. A cégek legnagyobb létszámban eladó, gyógyszergyártó gépkezelő, gyártósori összeszerelő, szabó-varrónő, hentes, lakatos, forgácsoló, illetve felszolgáló, szakács munkakör betöltésére várták az álláskeresőket.


2011. szeptember 15.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter