Megjelent: 1 éve

Magabiztosak a jogász pályakezdők

A jogi pályára készülőknek csak 6 százaléka választotta a jó kereseti lehetőségek miatt a szakot - derül ki az enwc nemzetközi jogi tanácsadó cég kérdőíves felméréséből. Annak ellenére, hogy a jogi álláspiac telített, a végzősök magabiztosak: 81 százaléka biztos a gyors elhelyezkedésben.

A felmérésben 1 éven belül végző valamint ügyvédjelölti munkát kereső fiatalok vettek részt. A fiatalok a nehéz gazdasági helyzet ellenére is pozitívan vélekedtek karrierlehetőségeikről, a megkérdezettek, 81 százaléka vélte úgy, hogy biztosan el tud helyezkedni a jogi pályán.


Arra a kérdésre, hogy miért a jogi pályát választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy vonzotta őket az ügyvédi hivatás (51%), illetve értelmiségi munkát szerettek volna végezni (43%). Csupán 6 százalékuk emelte ki csupán azt, hogy a biztos, jó megélhetés ígérete miatt választotta a jogi pályát.


Előny a külföldi ösztöndíj, az egyetemi közösségi munka


Az enwc felmérése alapján kiderült a diákok tisztán látják, manapság már nem elég az egyetem utolsó évében gyakorlati helyet keresniük, valamint a nyelvismeret is alapvető fontosságú, hiszen egyre több irodánál alapkövetelmény a kiváló nyelvtudás. A karrierkezdésnél nagy előnyt jelent, ha a jelölt fel tud mutatni diákszervezeti munkát, tanulmányi versenyen elért sikert, vagy külföldi ösztöndíjasként eltöltött időszakot.


A szakosodás kérdésében az idén a polgári jog, a gazdasági jog és a nemzetközi jog területei voltak a legnépszerűbbek, de sok diákot vonz a médiajog, a szerzői jog, a társasági jog és az adójog is.


Nem rózsás a kép


Túlzás nélkül állítható, hogy az ügyvédek nagyjából harmada napi gondokkal küszködik - nyilatkozta a közelmúltban a Világgazdaságnak dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. "Budapesten látjuk a legnagyobb különbséget a jövedelmeket tekintve: a fővárosiak talán tíz százalékának a keresménye a havi egymillió forintot is meghaladhatja, mintegy fele több százezer forintos, esetleg egymilliós havi bevételt könyvel el, egyharmada pedig éppen csak megél."


2010. április 20.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter