Megjelent: 11 hónapja

Magabiztosak a jogász pályakezdők

A jogi pályára készülőknek csak 6 százaléka választotta a jó kereseti lehetőségek miatt a szakot - derül ki az enwc nemzetközi jogi tanácsadó cég kérdőíves felméréséből. Annak ellenére, hogy a jogi álláspiac telített, a végzősök magabiztosak: 81 százaléka biztos a gyors elhelyezkedésben.

A felmérésben 1 éven belül végző valamint ügyvédjelölti munkát kereső fiatalok vettek részt. A fiatalok a nehéz gazdasági helyzet ellenére is pozitívan vélekedtek karrierlehetőségeikről, a megkérdezettek, 81 százaléka vélte úgy, hogy biztosan el tud helyezkedni a jogi pályán.


Arra a kérdésre, hogy miért a jogi pályát választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy vonzotta őket az ügyvédi hivatás (51%), illetve értelmiségi munkát szerettek volna végezni (43%). Csupán 6 százalékuk emelte ki csupán azt, hogy a biztos, jó megélhetés ígérete miatt választotta a jogi pályát.


Előny a külföldi ösztöndíj, az egyetemi közösségi munka


Az enwc felmérése alapján kiderült a diákok tisztán látják, manapság már nem elég az egyetem utolsó évében gyakorlati helyet keresniük, valamint a nyelvismeret is alapvető fontosságú, hiszen egyre több irodánál alapkövetelmény a kiváló nyelvtudás. A karrierkezdésnél nagy előnyt jelent, ha a jelölt fel tud mutatni diákszervezeti munkát, tanulmányi versenyen elért sikert, vagy külföldi ösztöndíjasként eltöltött időszakot.


A szakosodás kérdésében az idén a polgári jog, a gazdasági jog és a nemzetközi jog területei voltak a legnépszerűbbek, de sok diákot vonz a médiajog, a szerzői jog, a társasági jog és az adójog is.


Nem rózsás a kép


Túlzás nélkül állítható, hogy az ügyvédek nagyjából harmada napi gondokkal küszködik - nyilatkozta a közelmúltban a Világgazdaságnak dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. "Budapesten látjuk a legnagyobb különbséget a jövedelmeket tekintve: a fővárosiak talán tíz százalékának a keresménye a havi egymillió forintot is meghaladhatja, mintegy fele több százezer forintos, esetleg egymilliós havi bevételt könyvel el, egyharmada pedig éppen csak megél."


2010. április 20.

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter