>
Megjelent: 2 éve

Nemzetközi karrier – a legjobb szakácsokat keresi a Külügy

Szakácsverseny keretében keres séfeket négy diplomáciai kirendeltségre a Külügyminisztérium; a Budaörsön Gasztronómia és diplomácia címmel tartott hétfői megmérettetés győztesei a genfi, a hágai, az oslói, illetve az ottawai magyar nagykövetség szakácsai lehetnek.

A Külügyminisztérium minden területen arra törekszik, hogy felkészült munkatársak képviseljék Magyarországot külszolgálatban, így született a szakácsverseny ötlete - idézte fel a tárca személyügyi főosztályvezetője. Szabó Stefánia elmondta, tavaly a Magyar Konyha gasztronómiai magazin segítségével már szerveztek egy szakácstréninget a magyar nagykövetségeken dolgozó séfek számára, idén pedig már versenyt is hirdettek négy külképviselet szakács munkakörének betöltésére.


Van hová fejlődnünk „gasztrodiplomáciában"


Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: az étkezések a diplomáciai munka fontos eseményei, így a gasztronómia, a gasztrodiplomácia erősen kötődik az országimázshoz. "Az ország is bemutatkozik azon keresztül, hogy milyen a felszolgálás, az étkészlet, és hogy mi van a tányérban egy diplomáciai fogadáson" - mutatott rá.


Az államtitkár saját tapasztalatairól is szólva elismerte, ezen a téren még "van hová fejlődnünk, de legalább elindultunk az úton". Hozzátette: Magyarországnak kötelessége megmutatni nagyszerű gasztronómiáját a világ számára.


A sommelier-ek adták a mintát


Győri Enikő felidézte, hogy Magyarország soros uniós elnöksége idején kiemelt figyelmet fordítottak a legkiválóbb magyar ételek és borok bemutatására, és Gál Helga sommelier szervezésében azóta minden évben pályázat keretében választják ki a Külügyminisztérium borait. A tárca tervei szerint mostantól hasonló megmérettetések keretében döntenek a nagykövetségi szakácsokról is - fűzte hozzá.


Ezt kellett főzni


A főzőverseny zsűrijében Cseh János séffel együtt helyet foglaló Molnár B. Tamás gasztronómiai szakíró és Ruprecht László séf közölte: a résztvevőknek pontyból kellett egy előételt, illetve tanyasi csirkéből egy főételt készíteniük, míg zöldségekből köretet összeállítaniuk, a bírálók ezek alapján fognak értékelést adni.
Szabó Stefánia az MTI kérdésére elmondta, a versenyen nyolcan indultak, míg négy pályázó jelenleg is külföldön dolgozik, így tizenkét jelentkező közül fogják kiválasztani a négy nagykövetség szakácsait.


2013. március 19.


  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter