Megjelent: 1 éve

Pincér, szakács: sok az álláshirdetés és a munkanélküli

Pincért és szakácsot nagy számban keresnek a Baranya megyei munkaadók, miközben a regisztrált álláskeresők között közel ezren ezzel a szakképesítéssel nem találnak munkát. Mi lehet az oka? A pecsiujsag.hu hírportál kérdezett utána.

Baranya megyében a közel ezer jelenleg is állást kereső vendéglátó-ipari dolgozó a pontos számok tekintetében a következőképpen áll össze: 449 pincért, 336 szakácsot, valamint 92 pultos, 52 cukrász, valamint 67 vendéglőst tart számon a BMKMK regisztrált álláskeresőként.


Mindeközben az álláshirdetések között böngészve a munkaadók leginkább gyakorlattal rendelkező szakácsokat, valamint pincéreket keresnek. Első látásra úgy tűnhet, hogy a kereslet amiatt ugrott meg, mert a vendéglátásban dolgozók elsőként hagyták el az országot a külföldi munkalehetőségek miatt.


A fizetés és a munkaszerződés hossza kritikus


A Pécsi Újság.hu által megkérdezett munkaügyi szakemberek azzal magyarázzák, hogy ebben az ágazatban térnek el leginkább egymástól a munkáltatói és a munkavállalói igények. A felek - meglátásuk szerint - legtöbbször a fizetés miatt nem tudnak egymással megegyezni. Ugyanakkor - tették hozzá - az ágazatban dolgozókat gyakran csak egy idény erejéig szeretnék alkalmazni, míg a munkavállalók a hosszú távú, kiszámítható munkaviszony létesítését szeretnék elérni.


A vendéglátósoknál jóval nagyobb számban keresnek állást bolti eladók Baranyában, a munkaügyi központ adatai szerint jelenleg több mint 2300-an. A kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozásokat művelők közül együttesen 3893 regisztrált álláskeresőt tart nyilván a BMKMK.


Ezzel együtt a külföldi munkavállalási lehetőségek is szűkülnek, elsősorban a korábban az egyik legnépszerűbb célpontnak tekintett Nagy-Britanniában - írja a portál.


2013. május 21.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter