Megjelent: 2 éve

Több a munkaszüneti nap a szomszéd országokban

Kevesebb a törvényben meghatározott, munkaszünetet jelentő ünnepnap Magyarországon, mint a régió többi országában - derül ki az Accace outsourcing és tanácsadó cég összesítéséből.

A cég közleménye szerint Magyarországon 10 olyan ünnepnap van egy évben, amikor nem kell dolgozniuk a munkavállalóknak, míg Szlovákiában 15, Lengyelországban 13, Csehországban 12, Romániában pedig 11 fizetett szabadnap van évente.


Ha hétvégére esik az ünnep, jár 1 extra nap


A szlovák döntéshozók két szabadnap eltörlésén gondolkodnak, a román politikusok viszont két új ünnepnap bevezetését tervezik.
Ukrajnában Magyarországhoz hasonlóan szintén 10 fizetett ünnepnap van. Az ukránok azonban mind a tíz napot megkapják szabadnapként, mert ha hétvégére esik egy ünnepnap, akkor a rákövetkező hétfőn nem kell dolgozniuk.


Alig vannak hosszú hétvégék a szlovákoknál


A hosszú hétvége Szlovákiában és Lengyelországban jellemzően kevesebb, mint Magyarországon. Náluk ugyanis nem működik az elcserélt munkanapok rendszere: ha keddre vagy csütörtökre esik a szabadnap, akkor hétfőn és pénteken ugyanúgy dolgoznak, mint normál esetben, tehát nem váltják ki azt a napot egy szombattal. Az Accace közleményében emlékeztet: az idén a korábbi évekhez képest sokkal több, kilenc hosszú hétvégét tölthetnek pihenéssel a magyar munkavállalók, ebből öt még hátravan.


2012. június 29.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter