Megjelent: 4 éve

Munka, kaland, utazás Új-Zélandon – így juthatsz ki

Nagy-Szabó Orsolya üzleti tanácsadóként dolgozik. Jogász végzettségű, ám egy éven át Új-Zélandon tucatnyi szakmát kipróbált. Volt cukrász, segített házat felújítani, épített állatcsapdákat, társalkodónői feladata is adódott. Emellett bebarangolta a távoli országot, életre szól élményekkel gazdagodott, aminek a magyar álláspiacon is előnyét látta. Hogyan jutott ki Új-Zélandra? Miként telt az év? Mi kell ahhoz, hogy más magyarok is kijussanak? Erről mesélt a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője a Hello Karrierneknek.

Nagy-Szabó Orsolya üzleti tanácsadóként dolgozik. Jogász végzettségű, ám egy éven át Új-Zélandon tucatnyi szakmát kipróbált. Volt cukrász, segített házat felújítani, épített állatcsapdákat, társalkodónői feladata is adódott. Emellett bebarangolta a távoli országot, életre szól élményekkel gazdagodott, aminek a magyar álláspiacon is előnyét látta. Hogyan jutott ki Új-Zélandra? Miként telt az év? Mi kell ahhoz, hogy más magyarok is kijussanak? Erről mesélt a Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője a Hello Karrierneknek.

Orsolya 1 éve még javában az egzotikus Új-Zéland tájait rótta önkéntes munkákat végző utazgató kalandorként, az élményekben fürdőzve.

"Jogász vagyok, de korábban idegenforgalmi szakközépiskolásként, később cukrásznak tanulva többfajta OKJ-s végzettséget szereztem. És középsuliban, az UNESCO-világörökségekről tanulva, filmeket nézegetve egyből belehabarodtam Új-Zélandba. Tudtam, hogy ha törik, ha szakad, előbb-utóbb el kell jutnom ide, még ha nem is lesz sétagalopp. Úgyhogy kb. két-három évig csak spóroltam, tervezgettem az utazást." Végül az 1 éves vízumot lehetővé tevő, Working Holiday programmal jutott el a világ túlsó felére. A program lényege, hogy egy évig utazhatsz és dolgozhatsz legálisan az adott országban, így akár vállalhatsz ingyenes, önkéntes munkákat, vagy épp fizetősöket is. Egyetlen kritérium, hogy maximum három hónapig dolgozhatsz ugyanazon munkáltatónál.”

Így talált munkát Új-Zélandon

Miután sikeresen hozzájutott a vízumhoz - a 18-35 évesekre szabott programra regisztrálók villámgyorsan, tavaly alig 11 perc alatt betöltötték a helyeket - kiutazását követően rögtön önkéntes munkák után nézett. "Új-Zélandon több, direkt önkéntesekre specializálódott honlap terjedt el, ahol jelentkezhetsz a hirdetésekre. De személyre szabott adatlapoddal téged is ki tudnak halászni a munkáltatók a tömegből, ha felkelted az érdeklődésüket. Én például - a végzettségeimből adódva is - feltüntettem, hogy főképp sütés-főzés tudást, rugalmas hozzáállást igénylő, vagy oktatással járó munkák érdekelnének. De volt, hogy direkt ők kerestek engem: az egyik önkéntes helyem, egy farm a Déli-Szigeten például azért, mert előttem nem volt még magyar önkéntesük."

Épületfelújításra is bevetették

Orsolya munka közben. Amint látható, sok szakmát kipróbált Új-Zélandon.

Itt aztán változatos feladatok vártak Orsolyára. "Tehenet etettem traktorral, quaddal jártam be a farmot és vittem a szerszámokat, kerítést javítottam és cövekeltem."
De eredeti végzettségheihez visszanyúlva volt olyan önkéntes házigazda, akinél főzött. És ahol még társalkodónő is volt. "Dolgoztam például egy Bed & Breakfast vendégház teljes körű felújításánál. Festettem, csiszoltam és gletteltem, de később, rutin híján inkább átnyergeltem a szakácskodásra és a házigazdának nyújtottam társaságot." Emellett épített madár-rezervátumban oposszum-csapdákat mogyoróvajjal - a rágcsálók a madártojást dézsmálják - de még farmon is méhészkedett.  "A farmtulaj nagyon lelkes volt, rajongott az önkéntesekért. Egy-egy új embernél egyből gombostűvel be is jelölte a világtérképen, ki honnan jött. És munkaidő után állandóan programot szervezett: várost néztünk, kirándultunk, sziklát másztunk." Orsolya munkái mellett, szabadidejében igyekezett bebarangolni a környéket. "Errefelé teljesen megszokott, hogy ketten-hárman összefognak a környék felfedezésére. Az én útitársam például - aki révén sikerült autóval körbejárnom a Déli-Szigetet - egy francia fiatalember volt."

Bármi, csak irodai munka ne!

Orsolyát az ország felfedezése mellett még egy fontos cél vezérelte: hogy semmiképp ne a szokványos mederben, egy monitor mögött teljen a napja. "Mindenképp olyan dolgokat akartam csinálni Új-Zélandon, amikre egy irodában nem lenne lehetőségem. Így mindegyik kétkezi munkám minden másodpercét óriási élményként éltem meg."

Cukrászként is dolgozott Wellingtonban

Orsolyának azért szokványos - napi 8, sőt néha inkább 12 órás - állása is volt a kintléte alatt, Wellingtonban. "Az itt nevesnek számító, Columbus Cafe egyik üzletében dolgoztam cukrászként, később chef-ként is. Reggel 3/4-ed hatkor nyitottunk és előkészítettük majd feltöltöttük a cabinet-eket (tárolókat) szendviccsel, édességgel, süteménnyel, üdítővel. A nap többi részében meg főztem és narancsos-datolyás scone-t (a magyarnál nagyobb méretű pogácsát) sütöttem."  A multi-kulti – például kínai, iráni, india, dél-afrikai csapattal is egészen jól megtalálta a hangot, egyedül a chef-fel akadtak komolyabb összeütközései, de ezt egy idegen kultúrában is meg kell tanulni kezelni.  "Az angoltudásomnak is jót tettek a kint töltött hónapok. Megerősödik a szövegértés, ha körülötted egyszerre ennyiféle akcentussal beszélnek."

Nincs „kelet-európai negatív stressz”

Jutott idő a szigetek bebarangolására

A jogász-szakács-cukrász-kalandor világutazónak a kiwi lakosság világszemlélete is nagyon bejött. "Kedvesek, szívélyesek, nyitottak, barátságosak, vidámak és érdeklődők. A kelet-európai, negatív stressz például ismeretlen fogalom a számukra. Nincs idegeskedés, görcsölés... "Ami még nem sikerült, azt is nagyon lazára veszik egyfajta "ezelőtt is megoldottuk a dolgokat, ezután is meg fogjuk oldani valahogyan" szemlélettel. A munkanélküliség miatt se aggódnak. Ebben persze a nagyon erős szociális háló is kulcsszerepet játszik. A magyarok nyelvét viszont nagyon furcsának találják: azt mondják, olyanok vagyunk, mint a Gyűrűk Urában az elf-ek..."   Az ország egyik vicces érdekessége: rengeteg a nyilvános toalett, de szinte mindegyik profi, patika-tisztaságú. És a kiwik olyan lelkesen hurcolnak mindenféle párnákat magukkal, bárhová mennek, ahogy a kisgyerekek ragaszkodnak a kabala-állataikhoz. Továbbá rengeteget járnak mezítláb... Hogy miért?  "Ezt a szokást máig nem sikerült megfejtenem..."

Orsolya mindenesetre úgy tapasztalta: az új-zélandi kaland az álláskeresésnél is hatalmas lépéselőny.

Az új-zélandi vízumra a helyek néhány perc alatt betelnek. Tavasszal 100 magyar kap lehetőséget.

Előny a világlátás az álláskeresésben

"Korábban is mondták már, de sose hittem, hogy tényleg ekkora hozzáadott értéket képvisel a külföldi munka, de főként az utazás a CV-ben. A mostani állásom 6 interjúkörében többször találkoztam korábban szintén külföldön dolgozó, utazni szerető vagy épp travel-blogger felvételiztetővel, akivel így hamar egy hullámhosszra tud kerülni egy álláskereső. Ráadásul az új-zélandi év előtt meg sem mertem volna pályázni azt a top-kategóriás munkát, amit most végzek."

Rengeteg tapasztalatot adott a távoli ország

Emellett a kinti élmények megerősítik a személyiséget.   "A változatos, kinti hétköznapok megedzik az embereket, hiszen a tucatnyi, korábban sosem ismert munkakörben naponta van kihívás. Ráadásul utazgatva az országban néha azt sem tudod, hol kötsz ki másnap, hol tudsz majd ennivalót venni/készíteni, tisztálkodni. Emellett számos plusz tudást ad egy ilyen kaland: megtanultam traktort, vagy épp quad-ot vezetni, egy kicsit még helikoptert is építeni... Ezt még a hangáros munkámkor..."

Így szerezhetsz vízumot Új-Zélandba

"Új-Zélandon világot látni és munkákhoz jutni? A lehetőség még újdonságnak számít. Idén tavasszal például negyedik alkalommal lesz elérhető az ideszóló vízum - és az államközi egyezmény értelmében az ország csupán 100 főnyi magyar számára tartja fent ezt a lehetőséget." A megszerzés persze nem lehetetlen, de nem árt, ha a pályázó tisztában van a feltételekkel és előre alaposan felkészül. A vízummal kapcsolatosan minden lényegi információ megtalálható a WorkingHoliday.hu oldalon.

További kihívás, hogy a szabályok értelmében a jelentkezők pályázását nem szervezhetik az általában a külföldi munkavállalást intéző oktatási ügynökségek - így a jelentkezők a kinti konzulátustól kapott útmutatások alapján indíthatják el a folyamatot online. De a sikeres pályázáshoz tényleg villámgyorsnak kell lenni. Idén majd április 20-án, délelőtt 10 órakor (magyar idő szerint 19-én éjfélkor!) kezdődik a regisztráció. "A hely kevés, az érdeklődők meg tömegével jönnének, így a leggyorsabbak és az angolul folyékonyan tudók kezében van az adu. És hát a netnek is akadálytalanul gyorsnak kell lennie... Maga a regisztráció nem több 3-5 percnél: de volt, akinek az adatlap kitöltése után fél óra várakozással sikerült csak véglegesítenie a jelentkezését a rendszer túlterheltsége miatt"-mondta el a HelloKarrier-nek Máltesics Zoltán, a StudyTime oktatási tanácsadó munkatársa.

35 éves korig lehet jelentkezni

A programban való részvétel feltétele a 18-35 éves életkor, az érvényes útlevél és legalább 4200 új-zélandi dollár megléte. Ezt az összeget egy bankszámlakivonat felmutatásával kell bizonyítani, akkor amikor sikeresen túljutottunk a regisztráción és levették a számlánkról a vízumdíjat! (Éppen ezért nem árt, ha a regisztráció során egy internetes vásárlásra is alkalmas bankkártya van a kezünk ügyében!) Mindemellett a jelentkezők előéletét is alaposan átfésülik, már az online regisztráció alatt. A bűnözői múlt, a törvénnyel való korábbi összeütközések éppúgy kizáró okok, mint a betegségek. Előbbinek érthető köz, -és nemzetbiztonsági okai vannak: utóbbinak pedig az, hogy limitált az országba vihető gyógyszerek száma.

Maximum 3 hónap egy munkahelyen

A Working Holiday program egy évre szóló vízumával több munkalehetőséget is kipróbálhatunk, munkánkénti 3 hónapos időtartammal. Meggazdagodni ebből viszont nem lehet: "Nem szerencsés, amikor a korábbi résztvevők "egy hosszú hétvégi munkán keresett összegből bebarangoltam Hawaii-t" sztorikkal tódítják egymást, mert a megélhetés a térségben eléggé borsos. Egy csésze kávé ára is 1000 forintos nagyságrendet takar. De munkatapasztalatnak, kalandnak, élménygyűjtésnek, referenciának, nyelvgyakorlásnak tökéletes lehetőség."  Aki pedig hosszabb távon, de szintén diákként gondolkodik az egzotikus országban, annak a Work & Study program is jó lehetőség. Ennek keretében a tanulmányaik mellett heti 20 órában lehet dolgozni, 14-16 dolláros órabérét. A vízum időtartama pedig a tanulmányi időtartamán túl még egy hónapig szól.

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk

Facebook