kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Munkáltatói hozzájárulás visszamenőleges befizetése

Az APEH tájékoztatót tett közzé arról, mi a teendő, ha a foglalkoztató utólag utalja át a munkáltatói hozzájárulást az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba vagy az önsegélyező pénztárba.

Az adóhatóság honlapján közzétett ismertetőből kiderül: 2008. január 1-jétől az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba magánszemély javára, munkáltatói hozzájárulásként befizetett összeg a minimálbér 30 százalékáig (korábban 20 százalékáig) nem minősül bevételnek, vagyis nem számít be az adóalapba.

Január elseje óta nem minősül bevételnek a munkáltatói hozzájárulás összege akkor sem, ha utólag több - legfeljebb három - hónapra, egy összegben utalják át, amennyiben az utalásra a tagi jogviszonyt tanúsító okirat átadása után első alkalommal kerül sor.

Utólagos átutalás esetén havonta fizetett hozzájárulásnak az az összeg minősül, amelyet a munkáltató rendelkezése alapján az egyes hónapokra utólag jóváír a pénztár; például 2008 februárjában történt befizetés esetén 2007-re utólag havonta a minimálbér 20 százalékát lehet a munkaviszonyból származó jövedelem megállapításánál figyelmen kívül hagyni.

A szja törvény szerint az átutalt összeget az átutalás napjával megszerzett bevételnek kell tekinteni; ha a munkaviszonyból származó jövedelmet január 15-éig fizetik ki, az még az előző év utolsó napján megszerzett jövedelemnek minősül.

Ebből következik, hogy az utólagosan utalt önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét január 15-e után már tárgyévi jövedelemként kell figyelembe venni, és a tárgyévi rendelkező nyilatkozatot megalapozó befizetésnek kell tekinteni akkor is, ha az részben vagy egészben az előző évre eső hónapok szerinti hozzájárulás adóköteles része.

Ugyanez vonatkozik az egészségpénztári és az önsegélyező pénztári hozzájárulás adómentes részére is az adóköteles béren kívüli juttatások meghatározása szempontjából. Amennyiben az utólagos befizetésre 2008. január 15 -ét követően került sor, akkor az adóköteles rész a 2008. évi keretet "rontja".
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mi jelenti a legnagyobb kihívást a kis cégek számára?

Az MBH Bank felméréséből kiderül, hogy a vállalkozók egyre nagyobb arányban használnak digitális csatornákat. Teljes cikk

Több dolgozóra lenne szükség a kórházi fertőzések visszaszorításához

A szakszervezet szerint fontos lenne tudni, hogy hány dolgozó kapja el a kórházi fertőzéseket. Teljes cikk

Kihirdették, mikor lesz a 2024-es közigazgatási szünet

A döntés értelmében háromnapos leállás jön a közigazgatásban. Teljes cikk