kapubanner for mobile
Megjelent: 18 éve

Munkaügyi tanulmány: Csehországba már beköszöntött a szakemberhiány

Az EU régi tagállamaiban felkínált álláslehetőségek vonzzák a magasan képzett cseh szakembereket. A cseh munkaerőpiacon újabban jelentkező szakemberhiány alááshatja az ország gazdasági növekedési potenciálját. Egy prágai tanulmányból kiderül: az EU többi tagországában általában ugyanazokon a területen szűkölködnek szakemberekben, mint Csehországban

2004. május 1-én, amikor tizedmagával Csehország is csatlakozott az Európai Unióhoz, a régi 15 tagállam három kivételével átmenetileg korlátozta a munkaerőpiacához való hozzáférést. Hét tagország, köztük a Csehországgal határos Ausztria és Németország továbbra is fenntartja a korlátozásokat. Franciaország és Benelux államok úgy döntöttek, bizonyos szakmák esetében feloldják a korlátozást. Sok jól képzett cseh szakember számára ez nyitotta meg a külföldi munkavállalás lehetőségét.

Az "agyelszívás" jelenségével szembesülő országnak két választási lehetősége van: jobban megbecsüli a hazai szakembereket vagy különféle intézkedésekkel külföldről próbál hozzáértő munkaerőt csábítani az országba. A jelenségről a Prágai Munkaügyi és Szociális Kutatóintézet (RILSA) csapata - élen Jana Vavreckovával - tanulmányt készített A szakképzett munkaerő migrációja és a szakemberhiány címmel.

A prágai tanulmány elemzi az EU régi tagállamaiban jelenlévő szakemberhiányt, az adatokat összeveti a csehországi adatokkal, taglalja az agyelszívás megelőzését célzó csehországi politikát, és leltárt készít a szakemberek elvándorlásának okairól - tájékoztat az euractiv.com.

Az összehasonlítás során kiderült, hogy a szakemberhiány nagyjából azonos területeken jelentkezik Csehországban és az EU-15öknél: szükség lenne orvosokra, jól képzett egészségügyi személyzetre, IT-szakemberekre, menedzserekre, elektromossági, elektronikai és gépészeti szakemberekre.

A tanulmány Németországgal példálózik, amely átmeneti korlátozásokat foganatosított ugyan a 2004-ben csatlakozott tíz új uniós tagállam munkavállalóival szemben, ám ugyanakkor új bevándorlási törvényt fogadott el, amellyel a munkaerőpiaci hiány betöltése érdekében igyekszik elcsábítani a külföldi kutatókat, IT-szakembereket, orvosokat.

Csehország részben hasonló politikát követ, megpróbálja vonzóvá tenni magát a szakképzett bevándorlók előtt. 2003-ban Prága A szakképzett külföldi munkaerő aktív kiválasztása címmel az átmeneti gazdaságok közül elsőként kezdeményezett egyfajta kísérleti projektet, amellyel az EU-n kívüli államok szakembereit célozta meg. A szilárd és következetes bevándorlási politika létrehozására tett első lépésként értékelt program vezérelve: a szokásosnál gyorsabban megadni a tartózkodási engedélyt a szakképzett külföldieknek.

A differenciált bánásmódhoz a tartózkodási engedélyért folyamodó külföldinek legalább középiskolai végzettséggel és érvényes csehországi munkaszerződéssel kell rendelkeznie. A tanulmány készítői szerint a munkaszerződésre vonatkozó követelmény a fő oka annak, hogy a program eddig nem aratott sikert.

A cseh munkaügyi minisztérium Munka külföldieknek címmel honlapot hozott létre, amely csehországi állásokat kínál a külföldieknek. Egyelőre azonban csekély a kínálat, s az állások sem a legvonzóbbak. Ezért a tanulmány készítői megkérdőjelezik e módszer hatékonyságát.

Csehországban kevés az egyetemi végzettségű szakember, a munkaerőnek csak 13 százalékát teszik ki, szemben a 25 százalékos EU-15-ös átlaggal. Az aránytalanság oka a tanulmány szerint a cseh oktatási rendszer és munkaerőpiac közötti gyenge kapcsolatrendszer.

A tapasztalatok szerint a magasabb bérezés nem feltétlenül döntő tényező a cseh szakemberek külföldi - főleg nyugat-európai és egyesült államokbeli - munkavállalásában. A fizetés inkább a középfokúak vagy az alacsony képzettségűek esetében jelent fő szempontot, a magas képzettségű szakemberek esetében sokkal nagyobb súllyal esik latba a szakmai tapasztalatszerzés és a tudás bővítése.

Külföldi és cseh elemzések alapján a tanulmány megerősíti, hogy a külföldi munkavállalás akkor válik igazán vonzóvá, ha a fizetés a hazainak legalább háromszorosa. A kivándorlási hajlam kevésbé erőteljes, ha a remélt bérezés a hazainak csupán kétszerese.

( euractiv.hu )
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A munkát terhelő adók csökkentéséért tüntettek, a közalkalmazottak pedig sztrájkba is kezdtek a szomszédban

Spontán sztrájkba kezdtek a román kormányalkalmazottak, béremelést követelnek - írta hétfőn az economedia.ro az érintett szakszervezet vezetőjét... Teljes cikk

Bocsánatot kért a Baidu PR-vezetője a túlhajszoltság dicsőítéséért

Qu Jing megtorlással fenyegette meg azokat a beosztottakat, akik panaszt tettek a vezetésére. Teljes cikk

Meddig élünk? - mutatjuk, hogy változott az országonként várható élettartam az EU-ban

Az Európai Unió tagállamainak adatait összesítve 2023-ban a születéskor várható élettartam átlagosan 81,5 év volt, ami 2022-hez képest 0,9 évvel... Teljes cikk