Megjelent: 13 éve

Nem papír, nyelvtudás kell

A diploma alapkövetelménye, a munkavállalás kritériuma és az európai polgári lét hozzátartozója manapság a nyelvvizsga bizonyítvány, ami jobb esetben magabiztos nyelvtudással párosul. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ a nyelvtudással szerezhető felvételi többletpontokra is felhívja a jelentkezők figyelmét.

A munkaerőpiacon szereplő cégek többsége rendelkezik nemzetközi kapcsolatokkal, ezért a friss munkavállalókkal szemben az egyik legfontosabb elvárás a nyelvtudás, nem pedig a nyelvvizsga. Sok esetben és várhatóan egyre gyakrabban interjúztatnak idegen nyelven a cégek, mert ők is szeretnék tisztán látni leendő kollégájuk tényleges nyelvismeretét.
A felsőoktatási intézmények ugyan megkövetelik a nyelvvizsga bizonyítvány a diplomához, sőt vannak olyan szakok (nemzetközi gazdálkodás, turizmus - vendéglátás), ahol érthető okokból két középfokú szakmai nyelvvizsga a diploma feltétele, mégis a piac visszajelzéseiből az derül ki, nem elég jó a magyar pályakezdők nyelvtudása. Ezért érdemes már középiskolásként nagy energiát fordítani a nyelvtanulásra, mert később, a főiskolai, egyetemi éveket leszámítva már csak magas összegekért lehet nyelvet tanulni.

Megváltozik a pontszámítás, maximum 50 plusz pont jár a nyelvtudásért

A 2008-as felvételi eljárás során már az új pontszámítási rendszer él (200+200+80=480 pont), miszerint egy középfokú, államilag elismert "C" típusú nyelvvizsgáért 35 pont, felsőfokú "C" típusú nyelvvizsgáért 50 plusz pont jár. Az a jelentkező is maximum 50 plusz pontot kaphat, akinek két nyelvvizsgája van. A kapható plusz pontok (előnyben részesítés, emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, tanulmányi versenyek, szakképesítés, sportteljesítmény) maximális összege 80 pont lehet, akkor is, ha a különböző jogcímekért kapott többletpontok összege ezt meghaladná. A legalább 30 százalékosan teljesített emelt szintű érettségiért 40 többletpont jár a jelentkezőknek, a maximum két tantárgyból tett emelt szintű érettségiért 40-40 plusz pont adható. Amennyiben a felvételiző egy felsőfokú nyelvvizsgával és egy emelt színtű érettségivel vág neki a felvételinek, máris a maximális plusz többletpontszámmal, vagyis 80 többletponttal számolhat. Akinek azonban van egy középfokú angol nyelvvizsgája, és emelt szinten tesz angol érettségit, annak csak az egyik jogcímen jár plusz pont.

Már középiskolában fontos

A felsőoktatásba való belépéskor élvezi egy felvételiző először a nyelvtudás pontokban mérhető előnyét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a középiskolás korosztály számára ne lenne már 9. osztálytól kezdve fontos az idegen nyelv. Számos diákcsereút, nemzetközi fesztivál, pályázat lehetőség adódhat már ebben a korban, amelyet csak nyelvtudással lehet megragadni.
A későbbiekre nézve pedig az látszik, hogy a legnépszerűbb szakokra csak azoknak a jelentkezőknek van esélyük bejutni, akik legalább egy vagy két államilag elismert nyelvvizsgával rendelkeznek. Az idén felvételt nyert jelentkezők csaknem fele, 49 százaléka kapott többletpontot nyelvtudására (azaz volt legalább egy középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgája), és minden 10. jelentkező a legmagasabb szintű nyelvvizsgával rendelkezik.

edupress.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter