Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Nőtt az illegális bevándorlók száma Csehországban

Tavaly mintegy 4800, tartózkodási engedély nélküli külföldit leplezett le a cseh rendőrség. Ez 670-nel több mint 2013-ban - közölte Milan Majer, a cseh idegenrendészet igazgatója csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

A hivatalos engedély nélkül tavaly Csehországban tartózkodó külföldiek legnagyobb csoportjait ukránok, kuvaitiak, oroszok és líbiaiak képezték.

Csehországnak csak a repülőtereken van külső schengeni határa. Ott 181 külföldi határsértőt leplezett le az idegenrendészet. Az illegális külföldi migránsok többsége azonban Szlovákiából és Ausztriából érkezik Csehországba, s döntő többségük onnan Nyugat-Európába akar kijutni.

"A Cseh Köztársaság tranzitország, amelyen keresztül a külföldiek Nyugatra mennek. A legfőbb útvonalak közé az úgynevezett balkáni út tartozik. Gyakran leplezünk le iratok nélküli migránsokat a Bécsből és Budapestről Csehországba tartó vonatokon is" - mondta Majer újságíróknak.

Tomás Tuhy, országos rendőrfőkapitány szerint tavaly több olyan eset is volt, amikor a papírok nélküli külföldieket szervezett bandák próbálták meg Nyugatra juttatni. "Ezek a külföldiek Bulgáriából, Romániából vagy Magyarországról utaztak Csehországba vonaton, autóbuszon, személyautókkal vagy mikrobuszokon" - szögezte le.

A rendőrfőkapitány úgy vélte, hogy az ukrajnai helyzet, valamint az Iszlám Állam tevékenysége kapcsán kialakult közel-keleti helyzet miatt az idén a tavalyinál nagyobb menekülthullámra lehet számítani. A cseh idegenrendészet ezért megerősíti az ellenőrzéseket, és biztonsági intézkedéseket foganatosítanak a repülőtereken is.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek