Nyelvvizsgázniuk kell a pilótáknak"/>
Megjelent: 12 éve

Nyelvvizsgázniuk kell a pilótáknak

Egy nemzetközi előírás szerint angol nyelvvizsgát kell tenniük a nemzetközi forgalomban részt vevő légiirányítónak és pilótának, az új követelményt két jogszabály ismerteti majd Magyarországon. A Malévnál alapkövetelmény a középfokú angol nyelvvizsga.

Az ICAO (Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet) a balesetek elkerülése és a kockázat csökkentése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartja a megfelelő szintű angol nyelvtudást és az ICAO által egységesített kifejezések ismeretét és használatát a földi és a repülési személyzet esetében is. Ezért a szervezet kötelezővé tette az angol nyelvismereti vizsgát minden repülőgép, helikopter, léghajó és helyből felszálló repülőgép pilótának és légiforgalmi irányítónak. A vizsgán az érintettek nyelvtudásának legalább 4. szintet kell elérnie.

A követelmények teljesítésének határideje ugyan eredetileg 2008 március 5.-e lett volna, az ICAO azonban a határidőt három évvel meghosszabbította.

Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a légitársaság pilótáinál felvételi alapkövetelmény a legalább középfokú angol nyelvvizsga, de általában műszaki angollal kibővített középfokú nyelvvizsgával rendelkeznek a pilóták. Az ICAO által előírt vizsgákat a Malév saját állományú pilótái a HungaroControlnál akkreditált tanároknál teszik le, az eredeti márciusi határidőre.

A HungaroControl Zrt.-nél az Eurocontrol (Európai Szervezet a légiközlekedés biztonságáért) követelményeivel összhangban zajlik a légiforgalmi irányítók felkészítése - mondták el a társaságnál az MTI kérdésére.

Ennek keretében már 2007-ben minden légiforgalmi irányító sikeresen teljesítette a szakszolgálati engedély meghosszabbításához szükséges, és az Eurocontrol-lal egyeztetett nyelvi követelményt.

A terezett szabályozás szerint 2008-tól új vizsgarendszert vezet be a HungaroControl, amelynek Eurocontrolnál zajló kidolgozásában a cég szakemberei is részt vettek. Ez az ELPAC (English Language Proficiency for Aeronautical Communication) vizsga már alkalmas lesz az ICAO által támasztott nyelvi követelmények egzakt mérésére is, így a HungaroControl Zrt.-nél szakszolgálati engedélyt szerző légiforgalmi irányítók angol nyelvtudása is megfelel a vonatkozó követelményeknek - fűzték hozzá.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk