Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Obama: Fizessenek több adót a gazdagok

"Helytelen és igazságtalan", hogy a leggazdagabb amerikaiak alacsonyabb rátájú adót fizetnek, mint a középosztály - jelentette ki kedden a floridai Boca Ratonban kampányolva Barack Obama demokrata párti amerikai elnök, aki sürgette, hogy a kongresszus az ún. Buffet-szabály értelmében változtasson ezen.

"El kell döntenünk, hogy milyen irányba haladjon az ország. Azt, hogy fenn akarjuk-e tartani az adókedvezményeket az olyan, leggazdagabb amerikaiak számára, mint én, Warren Buffet vagy Bill Gates, akik nem kértek belőlük és nincs is rá szükségük, avagy abba akarunk befektetni, ami elősegíti a növekedésünket" - mondta Obama a választási populizmus hangulatával áthatott beszédében.

"Mi a jobb módja a gazdaság megerősítésének? Adjunk újabb 150 ezer dolláros adókedvezményt minden milliomosnak és milliárdosnak, avagy fektessünk be az oktatásba, a kutatásba, az egészségügybe és veteránokba?" - tette fel a kérdést az Atlanti Egyetem hallgatóságának.

"Amikor megadjuk az alapvető biztonságot az időseknek vagy betegeknek, vagy a munkát keresőknek, az nem gyengít meg bennünket. Ami gyengít bennünket az az, hogy csak kevés amerikai tudja megengedni magának, hogy vásároljon azokból a termékekből, amelyeket a cégeink árusítnak. Ami valóban sújtja az egész gazdaságot, az a szupergazdagok és mindenki más között növekvő rés" - mondta az elnök. "Ebben az országban a gazdagság sohasem szivárgott le a kevés tehetőstől. A felvirágzás mindig alulról felfelé jött, az erős és a növekvő középosztály felől" - hangsúlyozta.

Republikánus politikusok élesen bírálták és választási fogásnak minősítették az Obama által egyre hangsúlyosabban előtérbe helyezett, úgynevezett "Buffet-szabályt". Ennek értelmében az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre vonatkozó adókulcs emelésével csökkenteni lehet a különbséget az amerikaiak felső 1 százaléka és a többi 99 százalék között. A leggazdagabbak megadóztatásának programja Warren Buffet multimilliárdos befektetőről kapta a nevét, aki szerint nem igazságos, hogy ő kisebb adókulcs alapján adózik, mint a titkára. (Ez azért lehetséges, mert a befektetések utáni adó Amerikában alacsonyabb, mint a béreké.)

A Republikánus Párt szóvivője, Kirsten Kikowski szerint Obama inkább adót emelne, mintsem csökkentené az állami kiadásokat. Paul Ryan, a képviselőház által megszavazatott republikánus költségvetés-tervezet szerzője azt kifogásolta, hogy az elnök pont azokat kívánja megadóztatni, akik munkahelyeket teremtenek.

A demokrata többségű szenátus hétfőn szavaz majd a Buffet-szabályról, de az már szinte bizonyos, hogy a republikánusok megakadályozzák majd, hogy a jogszabály megkapja az elfogadásához szükséges kétharmadot.

Obama a keddi beszédében rámutatott, hogy a felső 1 százalék az 1920-as évek óta nem látott szinten részesedik a nemzeti jövedelemből, s eközben az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb adókulcsa szerint fizet adót.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter