Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Obama: Fizessenek több adót a gazdagok

"Helytelen és igazságtalan", hogy a leggazdagabb amerikaiak alacsonyabb rátájú adót fizetnek, mint a középosztály - jelentette ki kedden a floridai Boca Ratonban kampányolva Barack Obama demokrata párti amerikai elnök, aki sürgette, hogy a kongresszus az ún. Buffet-szabály értelmében változtasson ezen.

"El kell döntenünk, hogy milyen irányba haladjon az ország. Azt, hogy fenn akarjuk-e tartani az adókedvezményeket az olyan, leggazdagabb amerikaiak számára, mint én, Warren Buffet vagy Bill Gates, akik nem kértek belőlük és nincs is rá szükségük, avagy abba akarunk befektetni, ami elősegíti a növekedésünket" - mondta Obama a választási populizmus hangulatával áthatott beszédében.

"Mi a jobb módja a gazdaság megerősítésének? Adjunk újabb 150 ezer dolláros adókedvezményt minden milliomosnak és milliárdosnak, avagy fektessünk be az oktatásba, a kutatásba, az egészségügybe és veteránokba?" - tette fel a kérdést az Atlanti Egyetem hallgatóságának.

"Amikor megadjuk az alapvető biztonságot az időseknek vagy betegeknek, vagy a munkát keresőknek, az nem gyengít meg bennünket. Ami gyengít bennünket az az, hogy csak kevés amerikai tudja megengedni magának, hogy vásároljon azokból a termékekből, amelyeket a cégeink árusítnak. Ami valóban sújtja az egész gazdaságot, az a szupergazdagok és mindenki más között növekvő rés" - mondta az elnök. "Ebben az országban a gazdagság sohasem szivárgott le a kevés tehetőstől. A felvirágzás mindig alulról felfelé jött, az erős és a növekvő középosztály felől" - hangsúlyozta.

Republikánus politikusok élesen bírálták és választási fogásnak minősítették az Obama által egyre hangsúlyosabban előtérbe helyezett, úgynevezett "Buffet-szabályt". Ennek értelmében az évi 1 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkezőkre vonatkozó adókulcs emelésével csökkenteni lehet a különbséget az amerikaiak felső 1 százaléka és a többi 99 százalék között. A leggazdagabbak megadóztatásának programja Warren Buffet multimilliárdos befektetőről kapta a nevét, aki szerint nem igazságos, hogy ő kisebb adókulcs alapján adózik, mint a titkára. (Ez azért lehetséges, mert a befektetések utáni adó Amerikában alacsonyabb, mint a béreké.)

A Republikánus Párt szóvivője, Kirsten Kikowski szerint Obama inkább adót emelne, mintsem csökkentené az állami kiadásokat. Paul Ryan, a képviselőház által megszavazatott republikánus költségvetés-tervezet szerzője azt kifogásolta, hogy az elnök pont azokat kívánja megadóztatni, akik munkahelyeket teremtenek.

A demokrata többségű szenátus hétfőn szavaz majd a Buffet-szabályról, de az már szinte bizonyos, hogy a republikánusok megakadályozzák majd, hogy a jogszabály megkapja az elfogadásához szükséges kétharmadot.

Obama a keddi beszédében rámutatott, hogy a felső 1 százalék az 1920-as évek óta nem látott szinten részesedik a nemzeti jövedelemből, s eközben az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb adókulcsa szerint fizet adót.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter