Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Obama törvénytelen bevándorlók millióinak legalizálására készül

Az Egyesült Államokban élő 11 milliónyi illegális bevándorló közül akár 2,5-5 milliót is mentesíthet a kitoloncoltatás veszélyétől és ruházhat fel a törvényes munkavállalás lehetőségével Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön - a kongresszus megkerülésével - egy erről szóló rendelet kihirdetésére készül.

Az egyoldalú lépés várható bejelentése tiltakozást váltott ki a republikánusok között, akik a "félidős" választásokon aratott győzelmük után januártól a kongresszus mindkét házában többségbe kerülnek majd. John Boehner, a képviselőház elnöke "Obama császárnak" titulálta az elnököt, a kihirdetendő rendeletet pedig amnesztiának. Több ellenzéki politikus válaszlépéseket helyezett kilátásba, amelyek között szerepel az elnök felelősségre vonása alkotmányos jogköreinek túllépése miatt és az átmeneti költségvetés elutasítása is.

Obama, aki az amerikai elnökök közül a legtöbb illegális bevándorlót toloncoltatta ki, közölte, hogy a rendeletre azért van szükség, mert amíg a demokrata többségű szenátus már egy éve megszavazta a bevándorlási rendszer reformjáról szóló törvénytervezetet, addig a republikánusok által uralt képviselőház semmilyen lépést sem tett az ügyben. Az elnök júniusban bejelentette, hogy a nyár végéig ki fogja adni a direktívát, ám a lépést végül a "félidős" választások utánra halasztotta. Az elnök szerint egyébként egy kétpárti megegyezéssel elfogadott bevándorlásügyi törvénnyel a kongresszus felülírhatná az ő rendeletét, és egyben átfogóan rendezné a helyzetet, amire ő egyedül nem képes.

A sajtóhoz előzetesen kiszivárgott értesülések szerint a rendelet nem nyitja meg az állampolgársághoz vezető utat, és nem biztosít jogot a támogatott egészségbiztosításra sem, de megszünteti a deportálás veszélyét az amerikai állampolgárságot elnyert, vagy törvényes tartózkodási engedélyt szerzett illegális bevándorlók szülei és házastársai nagy részének esetében.

Barack Obama elnök valószínűleg meghosszabbítja majd egy 2012-ben kiadott rendeletének hatályát, amely mentesíti a kitoloncoltatás alól és munkavállalási engedélyt biztosít azoknak, akik törvénytelenül bevándorolt szüleikkel együtt, gyerekként érkeztek az Egyesült Államokba.

Az elnök egyidejűleg várhatóan rendelkezni fog a határőrizet megerősítéséről, a bűncselekményt elkövető illegális bevándorlók kitoloncolásának felgyorsításáról, valamint arról, hogy a fejlett technológiára épülő cégek által keresett, magasan képzett külföldi szakemberek könnyebben juthassanak amerikai vízumhoz.

A rendelet által érintettek száma nagyban függ majd attól, hogy az elnök hány évi tartózkodáshoz és egyéb feltételhez köti majd a legális ottmaradás lehetőségét. Az elnöki intézkedés kedvezményezettjei a latin-amerikai származású bevándorlók lesznek. Az ilyen gyökerekkel rendelkező amerikai állampolgárok túlnyomórészt a Demokrata Párt szavazói, ugyanakkor nem egyértelmű, hogy milyen hatással lesz az intézkedés a társadalom egészére.

Az NBC News és a The Wall Street Journal médiumok legfrissebb közös közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 48 százaléka nem szeretné, ha Obama egyoldalú lépést tenne, 38 százalék támogatja, további 14 százalék pedig bizonytalan. A CNN-nek a november 4-i "félidős" választások idején elkészített exit pollja szerint ugyanakkor 57 százalék úgy véli, hogy az illegális bevándorlóknak esélyt kellene biztosítani helyzetük "kifehérítésére", és csak 39 százalék helyeselte volna az azonnali deportálásukat.

A bevándorlás szabályozásáról utoljára 1986-ben, Ronald Reagan elnöksége alatt fogadtak el törvényt az Egyesült Államokban, és ennek nyomán jelentősen megnőtt a legális külföldi munkavállalók száma az országban. 2007-ben George W. Bush is kísérletet tett a rendszer megreformálásra, ám azzal kudarcot vallott.

Obama a washingtoni helyi idő szerint csütörtök este 8 órára (közép-európai idő szerint hajnali 2-re) időzített bejelentést követően, pénteken Las Vegasba látogat, ahol a legnagyobb számban élnek érvényes tartózkodási iratokkal nem rendelkező bevándorlók.
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! - Ingyenes A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter