Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

OÉT: Nem enged a kormány az Út a munkához programból

Az Út a munkához program törvénymódosítási normaszöveg tervezetét vitatta meg pénteki ülésén az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a szakszervezetek kifogásolták, hogy több korábbi javaslatukat nem vette figyelembe a normaszöveg tervezet, a munkáltatói oldal különféle módosító javaslatokat tett.

Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy az eddigi tárcaegyeztetés alapján a program változni fog néhány ponton. Így például 50 évről 55 évre emelik azt a korhatárt, ami felett a rendszeres szociális segély igénybevételéhez nem kellene teljesíteni a negyedévenkénti 15 napos közjellegű munkát. Ugyanakkor olyan élethelyzetben lévő személyek is mentesítést kaphatnának a helyi önkormányzat rendelete alapján a kötelező közjellegű munka végzése alól, akik abban nem tudnak részt venni. Társadalmi partnerek jelezték például, hogy egyes esetekben nagycsaládosok a gyermekintézmények hiánya miatt nem tudják hol elhelyezni a gyermekeket a kötelező közjellegű munka ideje alatt.

Azok az eredeti koncepció szerint is mentesülnének e kötelezettség alól, akik más módon bizonyítják munkavállalási hajlandóságukat, például egyéb munkaerőpiaci programokban vesznek részt. A munkateszt néven ismertté vált kötelezettség egyébként jól méri majd a rendszeres szociális segélyben részesülők munkához való viszonyát, így a további közvetítésüket, tartós elhelyezkedésüket teszi könnyebbé. Ebből az eredeti koncepcióból a szaktárca nem engedhet az OÉT munkavállalói oldalának már korábban is hangoztatott kifogásai ellenére sem - hangsúlyozta a szakállamtitkár.

Bár a szakszervezetek azt is bírálták, hogy az előterjesztő nem enged abból a követelményből sem, hogy a feketemunka végzésnek a munkavállalók esetében is legyenek bizonyos szankciói. Így ha a rendszeres szociális segélyben vagy álláskeresési járadékban részesülő feketemunkát végez az a segély vagy járadék további folyósításának megszüntetését jelenthetné.

A tárca dolgozik azon, hogy korrekt jogi formát találjon ennek gyakorlati alkalmazhatóságához. Ezek szerint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség intézményei adatokat szolgáltatnának a rendszeres szociális segélyt fizető önkormányzatoknak, illetve az álláskeresők járadékát teljesítő munkaügyi intézményeknek a feketén foglalkoztatottakról - mutatott rá Székely Judit. A szakállamtitkár szólt arról is, hogy sikerült a Pénzügyminisztériummal egyeztetni a negyedévente 15 napos, évente 60 napos kötelező közjellegű foglalkoztatáshoz szükséges többletforrásokról. E munkák szervezése az önkormányzatok feladata lesz.

Az ülésen Tokár István, a munkáltatói oldal szóvivője kezdeményezte, hogy a rendszeres szociális segélyben részesülők foglalkoztatását vállaló cégek ne csak a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben vehessék igénybe a hároméves teljes járulékmentességet, az egy éves tovább foglalkoztatási kötelezettséggel együtt, hanem ezt a lehetőséget kapják meg más területeken is a munkáltatók, ha például már két éve munkanélkülieket vesznek fel. Ezzel jól járna a költségvetés is, mert nem kellene segélyt fizetnie ezeknek a személyeknek.

Bálint Andrienn, a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége részéről azt kérte, hogy olyan munkáltatók is hozzá juthassanak a kedvezményhez, akik a hátrányos helyzetű településekről ingázókat, vagy áttelepülőket alkalmaznak.

Székely Judit nem zárkózott el attól, hogy a kiterjesztés lehetőségével foglalkozzanak.

Simon Gábor, a tárca államtitkára elmondta, hogy a törvénymódosítási javaslatokat a terveik szerint tavasszal terjesztik az Országgyűlés elé.

A fórum foglalkozott a konvergencia programról Brüsszelnek készített legújabb jelentéssel is. A munkáltatói érdekképviseletek kifogásolták, hogy a jelentés az adó- és járulékbevételek emeléséről szól, miközben a kormány a szociális partnerekkel e tételek csökkentéséről tárgyal.

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek