Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

OÉT: szja- és áfa-változások jelenthetik a megoldást

A személyi jövedelemadó és az áfa módosításától várja a munkaadói és munkavállalói oldal a bértárgyalások megoldását, erre jutott a két fél az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülését megszakító, zárt ajtók mögötti tanácskozáson.

images

A munkaadók és a szakszervezetek egyetértettek abban, hogy olyan megoldásra van szükség, amely a munkavállalók nettó pozícióit javítja, miközben a vállalkozások bruttó bértömegét nem terheli. Ugyancsak egyetértés volt abban, hogy előremutató lenne az OÉT keretein belül megvitatni a magas kamatszint gazdaságlassító hatásait a Magyar Nemzeti Bank elnökével.

Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a felvetett adóváltozások az idő rövidsége miatt, január 1-től már biztosan nem léphetnek életbe. Ugyanakkor kifejezte a kormány nyitottságát a javaslatra. Az államtitkár megerősítette, hogy a kormány szándéka szerint az állami tulajdonú cégeknél az OÉT döntését figyelembe véve történik majd a bérajánlás. A minimálbérre vonatkozóan egyetlen számszerű javaslat hangzott el: Csizmár Gábor a szakszervezeti oldal kérésére kormányzati ajánlatként 72.900 forintot nevezett meg, mindazonáltal hangsúlyozta: a bérajánlás nem a kormány feladata.

Az államtitkár ugyanakkor felvetette, hogy béren kívüli elemeket, így például a munkafeltételek javítását, vagy a szakszervezeti jogok átalakítását is be lehetne vonni a tárgyalásba. Ezt a másik két fél is támogatta, ám a munkavállalói oldal hangsúlyozta: nem fogják munkajogi előnyökért "eladni" a béremelési követelést.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke úgy vélte: lehetséges a keresetek növelése 2009-ben. Elmondta, hogy információik szerint a vállalatok a gazdasági szektorok jelentős részben bérnövekedést terveznek 2009-re. A munkavállalói oldal szerint a béremelés mértékéről a jelenlegi válsághelyzetet figyelembe véve kell tárgyalni, ám abból nem lehet kiindulni, hogy nem tudni, mit hoz a jövő.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára összefoglalta a munkaadói oldal álláspontját. Ennek főbb elemei továbbra is a 69 ezer forintos minimálbér, a körülbelül fél éves tárgyalási moratórium, és a szakképesítéshez kötött garantált bérminimum rendszerének megszüntetése. Hozzátette: nem kívánnak az átlagkereset változásának mértékére pozitív javaslatot tenni.
Az OÉT következő plenáris ülését november 21-én tartják.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyre nagyobb a nyomás a bolti dolgozókon a munkaerőhiány miatt

A munkaadók szerint 6 ezer dolgozó hiányzik a kiskereskedelemből, a szakszervezet és a munkavállalók szerint nagyobb a gond. Teljes cikk

Megkéseltek egy tanárt egy győri iskolában

Az 51 éves tanárnőt kórházba szállították, a 17 éves elkövetőt elfogták. Teljes cikk