Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

Önállóan gondolkodó alkalmazott helyett "jó robot"

A LifeLong Learning Magyarország Alapítvány munkaképes korú nőket kérdezett arról, mit gondolnak, miből áll össze a titkos recept, a rettegett elbocsátás és leépítés ellen. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük, miket kell fejleszteniük ahhoz, hogy munkahelyüket hosszú távon is megtarthassák?

images

A megbízható és önálló munkavégzés bír a legkiemelkedőbb fontossággal a személyes tulajdonságok tekintetében. Azok a dolgozó hölgyek, akik már rendelkeztek megszakítással munkaviszonyukban (például gyermekvállalás, elbocsátás, leépítés miatt), azaz feltehetően több munkahelyen is megfordultak, így nagyobb rálátással bírnak a munkapiac szükségleteire, az alkalmazkodó képességet is elengedhetetlennek tartják.

A három dobogós tulajdonság mögött "kullog" az intelligencia, a kitartás és a rugalmasság, míg az eltökéltség, az empátia, az önkontroll és a tapintat gyakorlatilag egyáltalán nem fontos ahhoz, hogy állásunkat megtarthassuk - derül ki a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány kutatásából. A személyes tulajdonságok tekintetében tehát a lényeg, hogy "jó robotok" legyünk, azaz a ránk bízott feladatot pontosan oldjuk meg, s ne zavarjunk sok vizet, mellyel sajnos az emberi kapcsolatok minőségét meghatározó tényezők háttérbe szorulnak.

A magatartási jellemzők közül legfontosabbnak az eredményességre törekvés, a kitartás, a stressztűrés és a teljesítményorientáltság bizonyult, mely felveti a kérdést, hogy vajon mennyire lehet emberbarát a legtöbb munkahely. A munkanélküliek reménytelibbnek tűnnek, hisz ők az emberközpontúságot előbbre (de még így sem eléggé előre) rangsorolták, mint dolgozó társaik, illetve szerintük a teljesítményorientáltság és stressztűrés sem annyira lényeges.

Különös, hogy bár annyit hallunk a kapcsolatok fontosságáról, a hölgyek véleménye szerint ezek ápolása nem fontos a munkahely megtartása szempontjából. Ugyanígy hátra rangsorolták a felelősségvállalást, a kezdeményezőkészséget és a karizmatikusságot.

A szakmai tulajdonságok terén a legfontosabb, hogy a szakmánk terén alaposan felkészültek legyünk, és jó problémamegoldó képességgel rendelkezzünk. A munkanélküli nők még az elsők közé rangsorolják, hogy jól tudjunk csapatban dolgozni. Kisebb jelentőséggel bír az, hogy önállóan és jól tudjanak az alkalmazottak döntéseket hozni, valamint a jó kommunikációs képesség és a logikus gondolkodás.

Érdekes, hogy az annyit emlegetett nyelvtudás és számítástechnikai ismeretek, valamint az uniós alapelvekben is hangsúlyos kreativitás a munkaképes nők véleménye szerint a legkevésbé fontosak munkahelyük megtartásához.
Follow hrportal_hu on Twitter