Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Politikai vita Franciaországban: mennyi legyen a heti munkaidő?

A francia államfő, Jacques Chirac arra fogja kérni kormányát, hogy az egyezzen meg a munkaadók és a szakszervezetek képviselőivel, s ne változzék a heti munkaidő jelenlegi, 35 órás kötelező időtartama Franciaországban.

Korábban több vállalkozás azzal fenyegette meg a francia kormányt, hogy kivonul az országból, ha a dolgozók nem fogadják el a hosszabb heti munkaidőt. A francia nemzeti ünnep alkalmából adott televíziós államfői interjúban Chirac úgy fogalmazott, hogy a vállalkozások ezzel a fenyegetéssel "ingoványos talajon járnak".

Dolgozzon, aki akar

A hétvégén a francia pénzügyminiszter, Nicolas Sárközy is a 35 órás munkahét megváltoztatása mellett tört lándzsát a Le Monde napilapnak adott interjúban. Sárközy szerint a munkavállalóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy többet dolgozzanak, viszont a hosszabb munkahétbe nem zsarolás következtében kell, hogy beleegyezzenek a dolgozók. A törvény reformjának - a miniszter szerint - a választás szabadságán kell alapulnia, és azok számára, akik több pénzt kívánnak keresni, lehetővé kell tenni a hosszabb munkaidőt.

A 35 órás munkahetet az előző, szocialista kormány vezette be, felváltva az addigi 39 órás munkahetet. A változással a kormány több munkahelyet kívánt teremteni, a vállalkozásoknak pedig több rugalmasságot biztosítani alkalmazottaik időbeosztásának meghatározásához. (A csökkentett óraszámú munkahét természetesen kisebb fizetést is jelentett a munkavállalóknak.)
Follow hrportal_hu on Twitter