Megjelent: 11 éve

Prof. Dr. habil Noszkay Erzsébet CSc, a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesületének elnöke

Noszkay Erzsébet 1967-ben végezett a Budapesti Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, életútját iparvállalati szakemberként kezdte, ahol 13 évet töltött el különféle nagyvállalatoknál, így a Budapesti Elektromos Műveknél, a Magyar Alumíniumipari Trösztnél, majd a Csepel Vas- és Fémműveknél.

Ezt követően hat éven át főállású kutatóként dolgozott (SZÁMKI, SZÁMALK, MTA, majd az Ipargazdasági Kutató Intézet). Ezt követően immár, több mint 20 éve oktat a felsőoktatásban, a praxisnak azonban soha nem fordított hátat. Pályája kezdetén úgynevezett belső tanácsadóként (elsősorban informatikai, üzemszervezési, ill. vezetésfejlesztési területen) dolgozott, majd 1996 óta saját tanácsadó cégében a NOMEN & B. Menedzsment- és Üzleti Tanácsadó Bt.-ben tevékenykedik (fő tanácsadási területek: üzletviteli tanácsadás, változás- és válságmenedzsment, tudásmenedzsment, KKV- k menedzsmentje, stb.), amely oktatóként biztos talajt, és kutatásaihoz saját empirikus lehetőséget is biztosít.

A gyakorlat és a tudomány szerves egységét, egyensúlya fontosságának tudatos fenntartását soha nem tévesztette szem elől. Pályája elejétől tanulmányozta a szocialista iparvállalati gyakorlat jó megoldásait, hasznos kísérleteit (így pl. a Csepel Vas- és Fémművek vezetésfejlesztési modelljei), épp úgy, mint az ellentmondásokat. Így hamar felfigyelt az iparvállalatok vezetésének anomáliáira, és a vállalatok működésére is kiható vezetési rendszer hatékonyságának, eredményességének kérdéseivel és kölcsönhatásaival kezdett el foglalkozni. 1974-ben meghatározó jelentőségű közös munkája látott napvilágot a Közgazdasági Szemlében (társszerző: Kárpáti Pál), amely nemcsak a hazai szakmai közvélemény körében, de még a tengerentúlon is visszhangra lelt. Kutatásainak e vonulata képezte, az immár 37 éve végzett, a vállalatdiagnosztikai, a vállalatok egészséges és beteg jelenségeire, majd a rendszerváltás után a nagyobb vállalatok, illetve a kkv-k változás- és válságjelenségeire vonatkozó módszertani fejlesztő, illetve változás- és válságszakértői tanácsadó tevékenységét is.

Kutatásainak másik vonulatát az informatikai alkalmazások képezik. Hazánkban elsőként hívta fel a figyelmet az informatikának a vezetés rendszerében, a menedzsmentben betöltött szerepére. Rámutatott és bebizonyította, hogy az információ, gazdálkodásra érdemes erőforrás, amellyel önálló hozzáadott érték hozható létre. Kandidátusi értekezésében (integráló vezetés informatikai modellje) elsőként alkalmazta a S-gráf modellt vállalati elemzési célokra. Ezt a modellt és a gráf módszert számos tudományos kutatásában és módszerfejlesztéseiben is hasznosította, jelenleg épp a TM kutatásai területén.

A multidiszciplinárisan végzett kutató-fejlesztő és tanácsadó tevékenységeképp készült módszerek: a PALWONS vállalatátvilágítási-, diagnosztizálási és szervezetfejlesztési módszer (első verzióját 1979-ben Kárpáti Pállal közösen fejlesztették ki), a MI - BUSINESS I., a kisvállalkozások-menedzselésének szakértői rendszer-szoftvere, a NOB módszer (KKV cégépítés-növekedés változásmenedzselési-, és "újraélesztési" módszere), s az O&TUMEN a menedzser kompetenciafejlesztés tudásmenedzsment módszere.

A Magyar Tudományos Akadémia Vezetés- és Szervezéstudományi Bizottságában 1993 óta tagként, majd 2008 óta alelnökként tevékenykedik (www.mta.hu), és ugyanott alapító elnökként létrehozta, és jelenleg is vezeti a 2003-ban Tudásmenedzsment Albizottságot (www.tudasmenedzsment.org).

Kutatásainak, módszertani fejlesztéseinek fontos eleme az oktatási munkájában való hasznosítás is. Számos felsőoktatási intézményben oktatott, és oktat ma is, nemcsak az alapképzésekben (BA), de a MSc, MBA, de a doktori képzésekben is. Számos tanítványa közül ma már több is oktató - kutató, illetve magas beosztású vállalati-, banki menedzser, vagy vezető tanácsadó. Több tanítványa végzett PhD-t, nyert tudományos díjat, pl. OTDK- n, sőt Harsányi István díjat is. Legkiválóbb hallgatói közül 2005-ben, majd 2007-ben, s legutóbb 2009-ben - szupervízori felügyelete mellett - egy-egy tanítványa nyerte el a kétévente kiadásra kerülő az "Év Válságmenedzsere" díjat.

Szakmai szervezetek közül: a Változás- és Válságmenedzserek Országos Egyesületének elnöke (www.valsagmenedzser.hu), a BKIK Tanácsadó Osztály alelnöke (http://www.tanacsadasok.hu), EETOSZ, SZMT, SOL - Magyarország, Neumann János Számítógép - Tudományi Társaság tagja. Szervezeti tagságai között karitatív tevékenységű akad.

Nemzetközi kapcsolatai főleg francia nyelvterületről valók. Legkedveltebb hobbijai: elsősorban az immár négy évtizede gyakorolt jóga, a könyvolvasás, színház, de szívesen járja férjével a természetet és gondozza kiskertjét is.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk