Megjelent: 1 éve

Puli, a világhíres pásztorkutyánk

A kutyákat gyakran szokták kedves szőrgombócnak is nevezni. Ez a kifejezés különösen illik az egyik legismertebb magyar kutyafajtára, a nagyon okos és nagyon szerethető kis pulira. Igazi sztárkutya lett az utóbbi évtizedekben a magyar nyájak rasztafrizurás profi terelője, hiszen számos híresség otthonába is beköltözött több puli is.

1935 óta hivatalosan is elismert fajta. Ázsiából eredeztetik, és a szakemberek még azt sem zárják ki, hogy köze lehet a másik nagyon egyedi fajtához, a tibeti terrierhez. Az viszont biztos, hogy a legközelebbi rokona, a szintén rendkívül eszes pumi is a magyar ugaron segíti a nyájak mellett a munkát.

Gyorsan kattognak a fogaskerekek

A Falatozoo.hu állateledel webáruház jutalomfalatok kínálatában sok finomságot találsz, amelyekkel sokkal könnyebb és gyorsabb lehet a kutyusok, főképp a nagyon értelmes és tanulékony pulik oktatása. Ez a fajta különösen kedveli a dicséretet és nagyon nagy a megfelelési vágy is benne. Éppen ezért nem nagy gond pulit nevelni, ám mindenképpen nagyon következetesnek ajánlott lenni az egész folyamat során. Amint azt érzi egy puli, hogy működik egy manipulációs trükk, azonnal él vele. Valahogy ezek az ismeretmorzsák megmaradnak az édes kis bozontos buksijukban életük végezetéig.

De ennek a rendkívül jó természetű kutyusnak a jutalomfalatok mellett a jó szó is nagyon fontos, a csillagokat is lehozza majd érte neked az égből.

Hűséges és lojális a végtelenségig

Ha a gazdi iránti hűség és lojalitás szobrát kellene megmintázni, akkor a puli pályázhatna a dobogós helyek egyikére. A magyar tájakon a nyájak és a baromfik terelésében segítette mindig is az embert, így nem csoda, hogy komoly összhang alakult ki a gazda és kutyája között. Elegendő önbizalommal is rendelkezik emellett, nem csoda hát, ha számos helyzetben igen jól feltalálja magát.

A puli alapvetően soha nem válik agresszív kutyává, hacsak nem a gazda követ el valami végzetest a nevelése során. Igazi munkakutya, örömmel teljesíti a parancsokat. Kiváló családi kutya is, nagyon szereti és védelmezi a “falkáját”.

Különleges zsinórok

A puli nem hajlamos a betegségekre. Ha helyesen táplálod, azaz az étkeinek alapját hús teszi ki, és kerülöd a gabonafélékkel teletömött tápokat és rendszeresen mozgatod, akár még 16 boldog évet is együtt tudtok tölteni. A testsúlyát érdemes olykor méréssel ellenőrizni, mert a nagy rasztafrizurája alatt a fogyás vagy a hízás nem észlelhető könnyedén.

A bundája különleges, nem is a megszokott ápolást igényli. A legjobb, ha nem túl gyakran fürdeted, hisz lassan szárad. Más kutyákkal ellentétben a puli nem hullajtja a szőrzetét, ami nem is fésülhető, hanem „csomózni” kell azt rendszeresen. Az élő szőrszálak összecsomósodnak a régiekkel, filcesednek. A csomózás a szőrszálak végének különválasztása. Simogatva a legjobb ezt végezni, amit aztán mind a gazdi, mind pedig a kutyus nagyon fog élvezni.

  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek