Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Szlovákia: csökkentenék a munkanélküliségi segélyek maximumát

Szlovákiában véget ér a magas összegű munkanélküliségi segélyek korszaka, a szlovák pénzügyminisztérium csökkentené a juttatás felső küszöbét - adta hírül saját forrásokra hivatkozva a Hospodárské Noviny szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

Szlovákiában jelenleg az átlagos munkanélküli segély 289 eurót tesz ki, a juttatás legmagasabb lehetséges összege pedig 1175 euró. A pozsonyi lap szerint ez utóbbi összeget szeretné csökkenteni a pénzügyi tárca. Az elképzelés kapcsán a szlovák pénzügyminiszter tanácsadója, Radko Kuruc abban az értelemben nyilatkozott, hogy a segélyek osztásánál megszorítások várhatóak.

A legmagasabb, 1175 eurós munkanélküli segélyre a tavalyi évben több mint 1500 munkanélküli volt jogosult. Közülük mintegy 600 éppen a legalacsonyabb munkanélküliségi aránnyal rendelkező Pozsonyban él. Szakértők ezekből az adatokból arra következnek, hogy a legmagasabb összegű munkanélküli segélyek esetében sokszor visszaélésekre kerülhet sor, oly módon, hogy a kedvezményezettek a magas összegű állami juttatást afféle szabadságolás céljaira használják fel.

Az elképzelésről egyelőre megoszlik a szakértők véleménye. Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) közgazdásza szerint a segélyeknek célirányosnak kell lenniük: "Racionális elképzelésnek tartom a segélyek plafonjának csökkentését" - vélekedett. Ezzel ellentétes véleményen van a Foglalkoztatási Intézet vezetője, Michal Páleník, aki a munkanélkülieket aktívabb együttműködésre ösztönözné, és ha ebben nem vesznek részt, akkor a segély egész összegét megvonná tőlük.

2012 februárjában több mint 45 ezren részesültek munkanélküli segélyben Szlovákiában. A hatályos előírások szerint a munkanélküli segélyre való jogosultság megszerzéséhez a kedvezményezettnek az segély odaítélése előtti három évben legalább két évet munkaviszonyban kell töltenie. A munkanélküli segély összegét legfeljebb fél éven át folyósítják a jogosult személynek. Összegét a kedvezményezett előző munkaviszonyából származó bruttó béréből számolják ki, amelynek megközelítőleg a felét teszi ki. Erre a célra a 2011-ben 163,5 millió eurót fizetett ki az állam.


  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter