Táppénz: az ombudsman hatékonyabb tájékoztatást szeretne "/>
Megjelent: 11 éve

Táppénz: az ombudsman hatékonyabb tájékoztatást szeretne

Hatékonyabb lakossági tájékoztatásra van szükség a táppénz szabályairól - tudatta közleményében az ombudsman.

images

Szabó Máté ombudsmant 2008 nyarán egy panaszos azzal kereste meg, hogy az illetékes egészségbiztosítási pénztár nem tájékoztatta, mi alapján számították ki a feleségének járó táppénzt. A pénztár arra hivatkozott ugyanis, hogy a hatályos jogszabályok alapján - az igény elbírálásán és a folyósításon túl - nem köteles írásbeli elszámolást adni.

Az ombudsman szerint az utólagos tájékoztatásra, jogorvoslatra vonatkozó szabályokkal, illetve a gyakorlattal kapcsolatban alkotmányos joggal összefüggő visszásság nem állapítható meg. Sok állampolgárt érint azonban a táppénz számítása és kifizetése. Ezért Szabó Máté felvetette, hogy a hasonló problémákat hatékonyabban lehetne megelőzni egy szélesebb körű, előzetes hatósági tájékoztatással, például egy rövid írásbeli elszámolással, amely tartalmazná a táppénz kiszámításának módját.

Az ombudsman mindezek alapján megfontolásra javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy tegyen lépéseket a táppénz számításával kapcsolatos tájékoztatás törvényi szabályozásának módosítására.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter