Megjelent: 16 éve

Tíz állás, amelynél nem a papír dönt

Vannak olyan állások, amelyek elkezdéséhez nem kell feltétlenül szakirányú végzettség. Általános érettségivel vagy más területen szerzett - például bölcsész - diplomával is bele lehet vágni. A papírnál sokkal fontosabb a személyiség: a fellépés, a jó kommunikáció, a kellemes hang, a szervezőkészség.

images

Call center operátor

Egyre több nagy cég rendelkezik telefonos ügyfélszolgálattal, idegen szóval call centerrel. Az ügyfélkezeléshez, a gyakori kérdések megválaszolásához nem kell különleges szaktudás, azonban empátia, kellemes beszédhang, stressz-, monotóniatűrés és ügyfélorientáltság annál inkább.


Telefonos értékesítőMonotónia- és kudarctűrés. E két tulajdonságra van leginkább szükségük azoknak, akik telefonos értékesítőnek szeretnének állni és egy cég termékeit vagy szolgáltatásait adnák el telefonon át. Viszonylag könnyű a munkához jutás, ám a pénzszerzés már annál munkásabb. A legtöbb cég ugyanis jutalékos rendszerben fizet, tehát megkötött üzlet híján könnyen felkophat az állunk.


Biztosítási tanácsadóUgyan kötelező vizsgát tenni, szakmai tudás nélkül is bele lehet vágni. Ha valaki sikeres akar lenni, napi több tárgyalást kell lebonyolítania, ami mögött gyakran napi 10-12 óra folyamatos munka áll. További hátrány, hogy a legtöbb cég megköveteli a vállalkozói létet. Alapfizetés ebben a szakmában nem jellemző és a fizetés itt is jutalékos rendszerben történik.


Ingatlan-tanácsadóA biztosítási tanácsadókhoz hasonló feltételekkel találhatnak munkát az ingatlan-tanácsadók. Alapbérük általában nincs, vagy minimális, az eladott ingatlanok után kapnak jutalékot. Többségük szintén vállalkozói státuszban tevékenykedik. Az értékesítői véna és a dinamizmus alapkövetelmény. A szakmába két-három hónap alatt bele lehet tanulni.


Területi képviselőA területi képviselők afféle utazó nagykövetek. A cég ügyfeleit látogatják meg. Egyrészt felveszik az újabb rendeléseket, másrészt ellenőriznek. Megnézik, hogy a termék a megbeszélt helyen van-e a polcon, az akciókat hirdető reklámtáblák látható helyen vannak-e. A műszaki területen dolgozók emellett gyakran tartanak képzést is az eladóknak az új termékekről. Szaktudás nem, "B" kategóriás jogosítvány és jó kapcsolatteremtő-készség viszont mindenképp szükséges.


Személyzeti tanácsadóBár sokan úgy vélik, a személyzeti tanácsadó pozíciók csak HR-es végzettséggel tölthetők be, ám itt is a személyiség a döntő. Humán diplomával, jó emberismerettel sokan megtalálták már számításukat. A személyzeti tanácsadók munkaerő-toborzással, -kiválasztással foglalkoznak. Megbízásokat szereznek, álláshirdetést adnak fel, interjúztatnak és kiválasztják a megfelelő jelölteket. Az emberismeret, az empátia, a jó kommunikációs készség itt is alapkövetelmény.


MenedzserasszisztensSzakmai tudás nélkül lehet elhelyezkedni menedzserasszisztensként, közismert szóval titkárnőként. Felhasználói szintű számítógépes tudás, nyelvismeret azonban kell a munkához. A fizetés cégenként változik. A feladat komplexitásától és a cégmérettől függően bruttó 100 ezer és 200 ezer forint között mozog a skála.


FuvarszervezőÉrettségivel is betölthető munkának számít a fuvarszervezés. A fuvarszervező megtervezi a kamionok útvonalát, kiszámolja az üzemanyagköltséget, az autópályadíjat, hogy körülbelül mennyi idő alatt érkezik meg a szállítmány. Folyamatosan nyomon követi a forgalmat, kapcsolatot tart a sofőrökkel és a partnerekkel egyaránt. Kiváló szervezőkészség, nyelvtudás, rugalmasság, stressztűrés kell a munkához.


Kintlévőség-kezelőA kintlevőség-kezelő közismert neve a behajtó. Több szintje van a pozíciónak, végezhető telefonon keresztül is, amikor a kintlevőség-kezelő csak emlékezteti a nem fizető ügyfelet a pénz elmaradásáról és megpróbálja fizetésre bírni. A munka csak kitartó, határozott, a konfliktuskezelésben tapasztalt munkavállalóknak ajánlott.


RendezvényszervezőKezdőként ehhez a pozícióhoz sem kell szaktudás, a mélyvízben megtanulható a munka. Sőt, a szakma képviselői szerint elsősorban a gyakorlatban és nem különféle tanfolyamokon sajátítható el a sikeres munkához szükséges tudás. A korábban már említett rugalmasság, szervezőkészség, stressztűrés itt is alapkövetelmény. Hölgyek hostessként is bekapcsolódhatnak a munkába.

Oroszi Babett
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki... Teljes cikk

Megkéseltek több amerikai vendégoktatót Kínában

Négy amerikai főiskolai oktató sérült meg egy késes támadásban az északkelet-kínai Csilin tartományban - közölte az amerikai média és amerikai... Teljes cikk

Minden tizedik brit dolgozó korábban hagyja abba a munkát a jóidő miatt

Vannak olyan dolgozók, akik a betegszabadságukat is kiveszik, hogy élvezzék a jóidőt. Teljes cikk