Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Több mint ezren léptek egyet előre

A Lépj egyet előre! elnevezésű program azoknak az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőtteknek kínál ingyenes képzési lehetőséget, akik ápolási díjban részesülnek, és hagyományos képzési programokat nem vagy csak nagyon korlátozottan érnek el - olvasható a közleményben.

Az Észak-alföldi régióban 487, a Dél-alföldi régióban 239, az Észak-magyarországi régióban pedig 176 ember szerzett szakképesítést valamely családtagjának ápolása mellett.

A legtöbben, több mint háromszázan szociális gondozó és ápoló képesítést szereztek. Rajtuk kívül még több százan végeztek az egészségügyi és a szociális szakma területén. Köztük több mint százhúszan óvodai dajkaként, 32-en betegkísérőként, mintegy százan pedig gyermek- és ifjúsági felügyelőként léphetnek a munkaerőpiacra.

A sikeres vizsga után háromszáz embernek lesz lehetősége arra, hogy az ápolás mellett otthon dolgozzon. Ők mezőgazdasági gazdaasszony, panziós falusi vendéglátó, ezüstkalászos gazda képesítést szereztek. További harminc ember tette le a bolti pénztáros vizsgát, ők elsősorban arra számítanak, hogy helyettesítő pénztárosként egészítik majd ki szerény mértékű ápolási díjukat.

Az FSZH közleménye szerint a Lépj egyet előre! program e szakaszában csak az ápolási díjon lévő 18 és 62 év közöttiek vehetnek részt, mivel ők nincsenek felkészülve arra, hogy gondozási feladataik mellett vagy azok megszűnése után belépjenek az elsődleges munkaerőpiacra.

A 2009. december 16-tól 2011. március 31-ig tartó program keretösszege másfél milliárd forint, ebből legalább 2250 felnőtt támogatása biztosítható. Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt keretében november elejéig összesen 1973 embernek biztosítottak ingyenes képzési lehetőséget az adott régió hiányszakmáiban. Az oktatásokat vizsgáztatással együtt jövő év január 31-ig kell befejezni.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter