Megjelent: 11 éve

Továbbra is a gazdasági szakok a legnépszerűbbek

Az idén is a gazdasági szakok szerepelnek a népszerűségi lista élén az egyetemre, főiskolára jelentkezőknél, ezt a képzési területet a felvételizők 22,5 százaléka választotta. A műszaki képzésre a jelentkezők 15,7, a bölcsészettudományira 11,6, illetve a társadalomtudományira 8,4 százaléka felvételizik - írja a Világgazdaság.

A legnépszerűbb szakos listák néhány éve érdemben nem változtak, illetve az egymást követő esztendőket összehasonlítva nagyméretű hektikusság figyelhető meg az egyes szakokra jelentkezők létszámát illetően.

Az általában a főiskolákon oktatott turizmus és vendéglátás szak egy éve vette át a vezetést a gazdálkodási és menedzsmentitől, amelyet döntően egyetemi karok indítanak. A kettejük közötti különbség az idén tovább nőtt, mert a turizmus és vendéglátás szakot mintegy 21 százalékkal többen jelölték meg első helyen, mint tavaly. A pénzügy és számvitel szak népszerűsége 56 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, így az ötödik legnépszerűbb képzésnek bizonyult. Ezzel szemben a nemzetközi gazdálkodás és nemzetközi tanulmányok szak visszaesett a rangsorban.

A harmadik és negyedik legnépszerűbb szak évek óta, felváltva, a mérnök informatikus és a kommunikáció. Néhány éve erősen ingadozik a jogász szak népszerűsége. Míg pár éve a legnépszerűbb képzés volt, az idén a hatodik a sorban.

Az egészségügyi képzések közül kiemelkedik az idén az ápolás és betegellátás szak, ahol mintegy 49 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a jelentkezők száma. A természettudományi szak nem tudott felkerülni a legnépszerűbbek listájára.

Az első helyes jelentkezéseknél a legnépszerűbb intézmény továbbra is az ELTE, amelyet minden tizedik felvételező megjelölt. A második helyen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) végzett, amelyet a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) követ.

Tavalyhoz képest 25 százalékkal többen, 127 500-an jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe. Megduplázódott az első helyen mesterképzésre jelentkezők száma is. Összesen mintegy 17 ezren szeretnék mesterképzésen folytatni tanulmányaikat - olvasható a Világgazdaságban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk

Elmaradnak a ballagások is

Online búcsúztatják a diákokat. Vannak iskolák, ahol később megtartják az ünnepséget. Teljes cikk