Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Újból a vagyonadó mellett tette le voksát az államfő

Ismét a vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást az osztrák szövetségi elnök, egy vasárnapi napilapban megjelent interjúban.

Heinz Fischer a Die Presse című lapnak nyilatkozva kijelentette, egy olyan társadalom mellett van, amelyben "a teljesítményt és a szociális igazságosságot nem egymással ellentétes fogalmaknak tekintik". Nagyobb teljesítményelvű társadalmi igazságosság mellett foglalt állást olyan esetekben, amikor valakinél a "valós teljesítményt meghaladó jövedelem vagy vagyon gyűlik össze".

Ausztriában egyre több kormányoldali politikus érvel valamilyen fajta vagyonadó bevezetése mellett. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) régebbi keletű törekvését az örökösödési, vagyonnövekmény- vagy értékpapír-adó bevezetésére konzervatív koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) következetesen ellenzi. Bár az SPÖ értelmezése szerinti vagyonadót szintén elutasította, a közelmúltban a "szupergazdagok" megadóztatását javasolta Johanna Mikl-Leitner ÖVP-s belügyminiszter.

Egy társadalom, ha közösségi feladatait teljesíteni akarja és kockázatközösségként is akar működni, a tagjai adójára van ráutalva. Ha egy társadalom a jövedelem-, forgalmi- és üzemanyagadót természetesnek tekinti, a vagyonadóval kapcsolatos "tabu" megmagyarázhatatlan - fogalmazott Fischer.

A szociáldemokrata kötődésű elnök óvatosságra intett a kormány egy törekvésével, az államadósság határának alkotmányos törvényben való rögzítésével kapcsolatban. Az eredetileg az ÖVP-től származó javaslat mögé végül az SPÖ is felzárkózott. A koalíciós egyeztetéseken kialakított és az ÖVP-s kezdeményezéshez képest módosított javaslatszöveg szerint alkotmányos szinten írnák elő, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökkenjen. 2017-től nem haladhatná meg a mutató a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis 60 százalék alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítenék számszerűsítve a jogszabályban, csak közvetett formában.

"Az alkotmánynak világosan meghatározott szerepe van a jogrendben, nem szabad ezen túllépni" - figyelmeztetett az alkotmányjogász végzettségű Fischer. Az államfő óvta a politikusokat attól is, hogy a gazdaságpolitika mozgásterét beszűkítsék. Az "adósságfék" jogilag legitim lépés volna, de óvatosan kell bánni vele - tette hozzá.

Az osztrák államkötvények kamata a legtöbb euróövezeti állampapírhoz hasonlóan - az ország kiváló, "Aaa" osztályzatú adósminősítése ellenére - emelkedett a bejelentést megelőző időszakban. Noha Maria Fekter pénzügyminiszter egy esetleges leminősítés lehetőségét határozottan cáfolta, a kormány a bejelentéssel mindenestre jelzést akart küldeni a pénzügyi piacoknak.

Az alkotmányos törvény megszavazásához kétharmados többségre van szükség, ezért a két kormánypártnak legalább az egyik ellenzéki párt támogatását is el kell nyernie. A koalíció tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel, mert mindhárom párt feltételhez köti a támogatását.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Osztrák munkaerőpiac: van miért aggódni

Az év első két hónapjában még enyhén emelkedhet a munkanélküliség Ausztriában - mondta a hétfőn beiktatott új munkaügyi miniszter, Martin Kocher. Teljes cikk

Sztrájkolnak a szlovén rendőrök

Figyelmeztető sztrájkba lépett hétfőn a szlovén rendőrök egy része, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 5 millió 72 ezerre süllyedt. Teljes cikk