Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Újból a vagyonadó mellett tette le voksát az államfő

Ismét a vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást az osztrák szövetségi elnök, egy vasárnapi napilapban megjelent interjúban.

Heinz Fischer a Die Presse című lapnak nyilatkozva kijelentette, egy olyan társadalom mellett van, amelyben "a teljesítményt és a szociális igazságosságot nem egymással ellentétes fogalmaknak tekintik". Nagyobb teljesítményelvű társadalmi igazságosság mellett foglalt állást olyan esetekben, amikor valakinél a "valós teljesítményt meghaladó jövedelem vagy vagyon gyűlik össze".

Ausztriában egyre több kormányoldali politikus érvel valamilyen fajta vagyonadó bevezetése mellett. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) régebbi keletű törekvését az örökösödési, vagyonnövekmény- vagy értékpapír-adó bevezetésére konzervatív koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) következetesen ellenzi. Bár az SPÖ értelmezése szerinti vagyonadót szintén elutasította, a közelmúltban a "szupergazdagok" megadóztatását javasolta Johanna Mikl-Leitner ÖVP-s belügyminiszter.

Egy társadalom, ha közösségi feladatait teljesíteni akarja és kockázatközösségként is akar működni, a tagjai adójára van ráutalva. Ha egy társadalom a jövedelem-, forgalmi- és üzemanyagadót természetesnek tekinti, a vagyonadóval kapcsolatos "tabu" megmagyarázhatatlan - fogalmazott Fischer.

A szociáldemokrata kötődésű elnök óvatosságra intett a kormány egy törekvésével, az államadósság határának alkotmányos törvényben való rögzítésével kapcsolatban. Az eredetileg az ÖVP-től származó javaslat mögé végül az SPÖ is felzárkózott. A koalíciós egyeztetéseken kialakított és az ÖVP-s kezdeményezéshez képest módosított javaslatszöveg szerint alkotmányos szinten írnák elő, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökkenjen. 2017-től nem haladhatná meg a mutató a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis 60 százalék alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítenék számszerűsítve a jogszabályban, csak közvetett formában.

"Az alkotmánynak világosan meghatározott szerepe van a jogrendben, nem szabad ezen túllépni" - figyelmeztetett az alkotmányjogász végzettségű Fischer. Az államfő óvta a politikusokat attól is, hogy a gazdaságpolitika mozgásterét beszűkítsék. Az "adósságfék" jogilag legitim lépés volna, de óvatosan kell bánni vele - tette hozzá.

Az osztrák államkötvények kamata a legtöbb euróövezeti állampapírhoz hasonlóan - az ország kiváló, "Aaa" osztályzatú adósminősítése ellenére - emelkedett a bejelentést megelőző időszakban. Noha Maria Fekter pénzügyminiszter egy esetleges leminősítés lehetőségét határozottan cáfolta, a kormány a bejelentéssel mindenestre jelzést akart küldeni a pénzügyi piacoknak.

Az alkotmányos törvény megszavazásához kétharmados többségre van szükség, ezért a két kormánypártnak legalább az egyik ellenzéki párt támogatását is el kell nyernie. A koalíció tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel, mert mindhárom párt feltételhez köti a támogatását.
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter