Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Újból a vagyonadó mellett tette le voksát az államfő

Ismét a vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást az osztrák szövetségi elnök, egy vasárnapi napilapban megjelent interjúban.

Heinz Fischer a Die Presse című lapnak nyilatkozva kijelentette, egy olyan társadalom mellett van, amelyben "a teljesítményt és a szociális igazságosságot nem egymással ellentétes fogalmaknak tekintik". Nagyobb teljesítményelvű társadalmi igazságosság mellett foglalt állást olyan esetekben, amikor valakinél a "valós teljesítményt meghaladó jövedelem vagy vagyon gyűlik össze".

Ausztriában egyre több kormányoldali politikus érvel valamilyen fajta vagyonadó bevezetése mellett. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) régebbi keletű törekvését az örökösödési, vagyonnövekmény- vagy értékpapír-adó bevezetésére konzervatív koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) következetesen ellenzi. Bár az SPÖ értelmezése szerinti vagyonadót szintén elutasította, a közelmúltban a "szupergazdagok" megadóztatását javasolta Johanna Mikl-Leitner ÖVP-s belügyminiszter.

Egy társadalom, ha közösségi feladatait teljesíteni akarja és kockázatközösségként is akar működni, a tagjai adójára van ráutalva. Ha egy társadalom a jövedelem-, forgalmi- és üzemanyagadót természetesnek tekinti, a vagyonadóval kapcsolatos "tabu" megmagyarázhatatlan - fogalmazott Fischer.

A szociáldemokrata kötődésű elnök óvatosságra intett a kormány egy törekvésével, az államadósság határának alkotmányos törvényben való rögzítésével kapcsolatban. Az eredetileg az ÖVP-től származó javaslat mögé végül az SPÖ is felzárkózott. A koalíciós egyeztetéseken kialakított és az ÖVP-s kezdeményezéshez képest módosított javaslatszöveg szerint alkotmányos szinten írnák elő, hogy a strukturális deficit 2017-ig fokozatosan csökkenjen. 2017-től nem haladhatná meg a mutató a bruttó hazai termék (GDP) 0,35 százalékát. A GDP-arányos államadósságot 2020-21-re az euróövezeti előírás, vagyis 60 százalék alá csökkentik, de ezt a strukturális deficittel ellentétben nem rögzítenék számszerűsítve a jogszabályban, csak közvetett formában.

"Az alkotmánynak világosan meghatározott szerepe van a jogrendben, nem szabad ezen túllépni" - figyelmeztetett az alkotmányjogász végzettségű Fischer. Az államfő óvta a politikusokat attól is, hogy a gazdaságpolitika mozgásterét beszűkítsék. Az "adósságfék" jogilag legitim lépés volna, de óvatosan kell bánni vele - tette hozzá.

Az osztrák államkötvények kamata a legtöbb euróövezeti állampapírhoz hasonlóan - az ország kiváló, "Aaa" osztályzatú adósminősítése ellenére - emelkedett a bejelentést megelőző időszakban. Noha Maria Fekter pénzügyminiszter egy esetleges leminősítés lehetőségét határozottan cáfolta, a kormány a bejelentéssel mindenestre jelzést akart küldeni a pénzügyi piacoknak.

Az alkotmányos törvény megszavazásához kétharmados többségre van szükség, ezért a két kormánypártnak legalább az egyik ellenzéki párt támogatását is el kell nyernie. A koalíció tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel, mert mindhárom párt feltételhez köti a támogatását.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A világ legmagasabb minimálbérét vezetik be Genfben

Már nem Ausztráliában a legmagasabb az órabérminimum. Teljes cikk

Ukrajnában 10 százalékra ugrott a munkanélküliség

Ukrajnában jelentősen nőtt a munkanélküliség a második negyedévben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések hatására. Teljes cikk

Franciaországban kötelezővé teszik az apaszabadságot

A jelenlegi 14 napról 28 napra nő az apáknak járó gyermekgondozási szabadság Franciaországban, és ebből legalább egy hetet kötelező lesz... Teljes cikk