Megjelent: 12 éve

Vasárnapi mukavégzés: a KDNP a horvát példát követné

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a horvát kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozására irányuló törvénymódosítási kezdeményezését. A jobboldali párt követendő példának tekinti, hogy a multinacionális cégek nyomása ellenére Horvátországban határozottan kiállnak a munkavállalók jogai mellett.

A horvát kormány kezdeményezése jól mutatja, hogy a KDNP közelmúltban a Kereskedelmi törvény módosítására benyújtott törvényjavaslata illeszkedik azokba az európai törekvésekbe, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékűre szorítsuk vissza - olvasható a párt közleményében.

Álláspontunk szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, avagy az, hogy minden szolgáltatás a hét 7 napján, a nap 24 órájában elérhető, társadalmilag nem fenntartható. Az éjjel-nappali társadalom szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét, és a hagyományostól eltérő munkaidő beosztását.

Meggyőződésünk, hogy ha a nagy áruházláncok haszon-maximalizálási szándéka az európai társadalmak olyan szociális vívmányával ütközik, mint a szabad vasárnap, akkor a modern államnak kötelessége felvállalni a munkavállalók multinacionális cégekkel szembeni védelmét.

A magyar munkavállalók az európai átlaghoz képest is nagyon leterheltek. A 27 tagú Európai Unióban az évi munkaórák számában csak az észtek és a lettek előznek meg minket. Amikor a boltok vasárnapi nyitva tartásáról vitázunk, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Magyarországon a kereskedelemben közel százezer édesanya dolgozik rendszeresen vasárnaponként. A vasárnap hagyományosan a családoké, a barátoké, a pihenésé és a kikapcsolódásé. A gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéséhez nélkülözhetetlen a családi közösség, a család együttléte. Mivel a vasárnap egyúttal az iskolákban is tanítási szünnap, a gyermekekkel való hosszabb és tartalmasabb együttlétre Európában vasárnap van lehetőség - mutat rá a KDNP.

Mindezek fényében bízunk abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt által a fenti célok elérése érdekében elkészített törvényjavaslatok ősszel megszerezik majd a parlamentben az országgyűlési képviselők többségének támogatását - zárul a közlemény.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter