Megjelent: 16 éve

Vasárnapi mukavégzés: a KDNP a horvát példát követné

A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a horvát kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozására irányuló törvénymódosítási kezdeményezését. A jobboldali párt követendő példának tekinti, hogy a multinacionális cégek nyomása ellenére Horvátországban határozottan kiállnak a munkavállalók jogai mellett.

A horvát kormány kezdeményezése jól mutatja, hogy a KDNP közelmúltban a Kereskedelmi törvény módosítására benyújtott törvényjavaslata illeszkedik azokba az európai törekvésekbe, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékűre szorítsuk vissza - olvasható a párt közleményében.

Álláspontunk szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, avagy az, hogy minden szolgáltatás a hét 7 napján, a nap 24 órájában elérhető, társadalmilag nem fenntartható. Az éjjel-nappali társadalom szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét, és a hagyományostól eltérő munkaidő beosztását.

Meggyőződésünk, hogy ha a nagy áruházláncok haszon-maximalizálási szándéka az európai társadalmak olyan szociális vívmányával ütközik, mint a szabad vasárnap, akkor a modern államnak kötelessége felvállalni a munkavállalók multinacionális cégekkel szembeni védelmét.

A magyar munkavállalók az európai átlaghoz képest is nagyon leterheltek. A 27 tagú Európai Unióban az évi munkaórák számában csak az észtek és a lettek előznek meg minket. Amikor a boltok vasárnapi nyitva tartásáról vitázunk, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Magyarországon a kereskedelemben közel százezer édesanya dolgozik rendszeresen vasárnaponként. A vasárnap hagyományosan a családoké, a barátoké, a pihenésé és a kikapcsolódásé. A gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéséhez nélkülözhetetlen a családi közösség, a család együttléte. Mivel a vasárnap egyúttal az iskolákban is tanítási szünnap, a gyermekekkel való hosszabb és tartalmasabb együttlétre Európában vasárnap van lehetőség - mutat rá a KDNP.

Mindezek fényében bízunk abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt által a fenti célok elérése érdekében elkészített törvényjavaslatok ősszel megszerezik majd a parlamentben az országgyűlési képviselők többségének támogatását - zárul a közlemény.

Országos Sajtószolgálat
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek