kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 17 éve

Vége a határozatlan idejű sztrájknak

Nem folytatódik a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok által határozatlan időre meghirdetett sztrájk - jelentette be Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke sajtótájékoztatón hétfőn este, Budapesten, miután az Országgyűlés megszavazta az egészség-biztosítás privatizációjáról szóló törvényjavaslatot.

Gaskó István elmondta: azért döntöttek így, mert az Országgyűlés hétfő esti igen döntése megértette velük, hogy azzal a kormánnyal, amely "ezt a szégyenteljes döntést" vállalta, a szakszervezeteknek esélyük sincs céljuk elérésére. Hozzátette: másrészt azért döntöttek a sztrájk leállítása mellett, mert fontosnak tartják a karácsony nyugalmát, a munkavállalókért, azok családjaiért, illetve a társadalmi béke megóvásáért érzett felelősséget.

Gaskó István kiemelte: az új helyzet új törvényes eszközök használatát tette szükségessé, amellyel megakadályozhatják, hogy a munkavállalók szociális és gazdasági érdekeit sértő jogszabályok hatályba lépjenek. Ezért a Liga és a Munkástanácsok úgy döntött: felkérik a köztársasági elnököt, hogy éljen az Alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban. A szakszervezetek egyúttal az Alkotmánybírósághoz fordulnak, valamint ügydöntő népszavazást is kezdeményeznek, hogy megakadályozzák a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe.

Gaskó István szerint a hétfői sztrájk volt a rendszerváltás utáni legkiterjedtebb, mivel még soha ennyi ágazat, és munkavállaló nem szüntette be munkáját egy időben. A Liga elnöke szerint a MÁV súlyos törvénysértéseket követett el, fenyegette a sztrájkolókat, a lakásukon zaklatott sokakat, hogy megtudja, részt vesz-e a munkabeszüntetésben vagy sem. A Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) ezért bírósági úton kíván elégtételt venni a sztrájktörvény megsértéséért.

Gaskó István kifejtette, hogy az általuk kezdeményezendő ügydöntő népszavazástól továbbra is távol kívánják tartani a pártokat, el fogják utasítani felkínált segítségüket. Reményét fejezte ki, hogy akár már 2008 őszén is ki lehet írni a referendumot.

Szintén népszavazással szeretné megakadályozni az egészségbiztosítási törvény hatályba lépését Morvai Krisztina jogász. A Civil Jogász Bizottság társelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Választási Bizottságnál "törvényt megerősítő népszavazás" tartását kezdeményezte, az Alkotmánynak arra a passzusára hivatkozva, amely szerint "A népszavazásra bocsátott törvényt a köztársasági elnök csak akkor írja alá, ha azt a népszavazás megerősítette".

Morvai Krisztina az MTI érdeklődésére azt mondta: amint a házelnök kihirdette a parlamenti döntést, nyomban elküldte kezdeményezését e-mailben az Országos Választási Bizottságnak. Az általa feltenni szándékozott kérdés a következő: "Megerősíti-e ön az egészségbiztosítási pénztárakról és a kötelező egészségbiztosítás természetbeni ellátásai igénybe vételének módjáról az Országgyűlés által 2007. december 17. napján elfogadott törvényt?".

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke közölte: panasszal fognak élni a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnél a sztrájk alkalmával tapasztalt munkaadói törvénytelenségek miatt.

Gyenes Géza, a közelmúltban megalakult Magyar Orvos Szövetség elnöke szólt arról, hogy a hétfői sztrájkban országszerte 20 egészségügyi intézmény vett részt, ami becslése szerint 4,5-5 ezer dolgozó részvételét jelentette. Ez véleménye szerint az elmúlt 18 év legjelentősebb ágazati munkabeszüntetése volt.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, a Liga alelnöke közölte: 350-400 iskolában több tízezer pedagógus nem vette fel a munkát, de végleges részvételi adatok csak két-három nap múlva várhatók.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk