Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

7 jellemző, melyek nélkül ne próbálkozz, mint vállalkozó!

Többféle opció van. Vannak, akik a legradikálisabb megoldást választják. Több ügyfélélményem volt az elmúlt években ez ügyben, és megfigyelhető egyfajta tendencia azok körében, akik felkészületlenül teszik ezt. Azokról a munkahely- elhagyókról beszélek, akik hirtelen elhatározásból felmondanak, mert egy jó ötlettől vezérelve, vállalkozóként képzelik el a jövőjüket. Sokakat a szabadság és a függetlenség iránti vágy hajt. Sajnos, mint a fent említett ex-managerek közül többen is, sikertelenek lesznek. Miért? A vállalkozói létnek viselkedési, motivációs, de főleg gondolkodási szinten megjelenő, könyörtelen követelményei vannak. Egy sajátos mindset-et igényel.

Tapasztalatom szerint hét fő tehetség/kompetencia határozza meg az “entrepreneurship”-re való alkalmasságot.

FIGYELEM! A bármiféle területen szükséges tárgyi vagy elméleti tudás, illetve a termék, csak ezek után jön…!

1. Erős Gazdasági motiváció, különben a vállalkozás nem eredményre és megtérülésre, hanem csak lelkesedésre fog épülni.
2. A viselkedési mintát tekintve a rizikóvállalásnak magasan, de nem veszélyesen magasan kell a döntéshozatali képességet támogatnia. A veszélyesen magas rizikóvállaló a konzekvenciák átgondolása nélkül megy bele a döntéseibe, mellyel előbb-utóbb végzetes hibát fog okozni.
3. A kapcsolatteremtésnek nyitott és befogadó kommunikációt kell tükröznie. Már az első alkalommal is magabiztos, meggyőző és hiteles stílus szükséges a sikeres üzletépítés érdekében. Ezzel a kompetenciával, természetes adottságként, csak kb. 22%-a rendelkezik a világ populációjának. A többiek kénytelenek ezt megtanulni, vagy valahogyan magukra erőltetni.
4. Rugalmasság és gyorsaság. Egy vállalkozónak napi szinten kell tudni a változásokat elviselni és menedzselni. Stabilitásra vagy lassabb tempóra vágyó emberek nem fogják bírni a kihívást hosszútávon (egészségesen). Az utóbbi típus azonban 50% felett képviseli magát a társadalomban.

A legfontosabb vállalkozói tehetségek azonban a gondolkozás szintjén jelennek meg, tehát nagyon mélyen elrejtve bennünk.

5. Önkezdeményező képesség. Ez teszi azt lehetővé, hogy minden nap fegyelmezetten, még ha senki sem látja és kontrollálja, akkor is tegye a dolgát.
6. Visszautasítás kezelése. Ez talán az egyik legfontosabb kompetencia. A vállalkozó általában, főleg a kezdetekben, önmaga ad el. Aki eladással foglalkozik, az sokszor szembesül a visszautasítással. Ebből kell megint felállni, és újra kezdeni tudni. Van úgy, hogy egy évig…vagy akár kettőig…
7. Képesség a realisztikus személyes célmeghatározásra. Ez a biztosítéka annak, hogy nemcsak a pénzügyi üzleti terv, de a személyes cél,- és elvárásrendszer is “SMART” lesz. Ennek a kompetenciának az Önismeret és az Önbizalom az alapja.

Malcsiner Maximilian Péter, You Are More blog
HR Blog
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
HR-es dilemmák a cégben - komolytól a komorig

Sok HR-es közösségbe beengedtek, még akkor is, ha nem vagyok HR-es - köszönet érte ezúton is - ezáltal belefutok olyan kérdésekbe, amivel átlagos... Teljes cikk

Miért (nem) szeretjük a munkánkat?

Mi az, ami nap mint nap hajt bennünket a munka világában? Pénz? Biztonság? A válasz érdekesebb, mint elsőre gondolnánk! Az Eureka Games írása a HR Blogon. Teljes cikk

Top 4 tech módszer a sikeres rekrutáláshoz

A legjobb munkaerő megtalálása, megszólítása és rekrutálása önmagában nem egyszerű feladat akkor sem, ha rendelkezésünkre állnak olyan... Teljes cikk