Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

A béremelés ára - elbocsátási hullám várható a közigazgatásban

Az önkormányzatok szűkös anyagi keretei nem engedik meg a közalkalmazotti bérek további növelését, így csak elbocsátásokkal realizálható a törvényben előírt bérnövekmény - írja a Világgazdaság. Az utóbbi években kialakult kapcsolt-munkakörök miatt egy ember elbocsátása némely helyeken akár három munkakör felszámolását is jelentheti egyszerre.

De még az önkormányzatoknál is nehezebb helyzetben vannak az oktatási intézmények, ahonnan -különösen az általános iskolák felső tagozataiban tanítók közül- számos tanárt is elbocsáthatnak az előírt béremelés miatt.

Zongor Gábor szerint az önkormányzatoknak -főleg a kisebb települések esetében - nincs elegendő pénzük a közigazgatásban dolgozók bérének kigazdálkodására, így előbb-utóbb a béremeléseket elbocsátási hullám fogja követni. Az egyenlőre csak hallgatásba burkolódzó közigazgatási szféra még csak számol, de hamarosan megszületnek a létszám-realizálási döntések is.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A hazai vállalkozásokra nem jellemző az időszakos leállás

Ha mégis beiktatnak egy kis szünetet, az jellemzően maximum egy hétig tart, és többnyire az egész céget érinti. A leállás időszaka összefügghet a... Teljes cikk

Munkaerő-piaci alternatívák kistelepülésen élőknek

Kistelepülésen élni vagy egy választás következménye, vagy oda születtünk. Nagyvárosból sokan költöznek vidékre teljes életmódváltással, de... Teljes cikk

Évi 358 milliárd eurójába kerül a közép- és kelet-európai vállalkozásoknak a munkaerőhiány

A megkérdezett cégek negyedének a szakképzett munkaerő hiánya évente több mint 5%-os bevételkiesést jelent. Teljes cikk