Szerző: Barna Eszter
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 hónapja

A cégek léte múlik az alkalmazkodáson

A változás természetéről eddig kialakított megközelítéseinket, tudásunkat meg kell újítani. Vállalataink működését pedig felül kellene vizsgálni, mert az eddig használt modell a jelenlegi környezetben korlátozott eredményességgel működik. A vállalatirányításban is vissza kellene nyúlni az élő rendszerekhez, hálózatokban kellene gondolkodni, mondja Koczka Terézia, vezetői coach, a Key for Leadership vezetője, aki 1993 óta foglalkozik változás- és vezetéselmélettel, követi figyelemmel a vezetői szükségletek alakulását. A beszélgetésből az is kiderül, hogy mi köze egy világkörüli vitorlásversenynek a szervezetekhez, a figyelemhez és a változáshoz való alkalmazkodás képességéhez.

images

Az 1990-es években, a rendszerváltás környékén, különösen nagy szükség volt arra, hogy valaki értse a változás természetét, és jól tudjon rá reagálni. A vezetőnek előrelátónak kellett és kell lennie, hiszen ő kreálja a környezetet, ahol a munkatársak eredményesen tudnak funkcionálni. Ez a legnagyobb kihívás. A VUCA világ, bár más szempontból, de szintén hasonló kihívások elé állítja a vezetőket. A változásnak nem csak a sebessége nőtt meg exponenciálisan, amiről gyakran szoktunk beszélni, hanem megváltozott a természete is, szögezi le Koczka Terézia. Ugyanakkor, nagyon izgalmas lehetőség, hogy a változásra adott reakciónk megfelelő megválasztásával soha korábban nem látott lehetőségek tárulhatnak fel.

Modellváltás: a világ kapcsolatok hálózata, aminek mi is a részei vagyunk


A tudomány ugyan próbál segítséget adni ahhoz, hogy megértsük ezt a változást, de nagyon kevés vezetőnek van arra ideje, és túl sok a rendelkezésre álló információ is, amelyek közül meglehetősen nehéz választani. A vezetői coach a problémát abban látja, hogy az egész világot egy mára elavult modell mentén próbáljuk értelmezni. A 17. Században született newtoni ok-okozati modell (amelynek alapján a mai napig tervezzük és menedzseljük a szervezeteinket) alapján részekre tagoljuk az egészet, majd a részeket tökéletesítjük, hisszük, hogy a hatás mértéke attól függ, mekkora erőt gyakorlunk, feltételezzük, hogy a hierarchikus szervezetink kiszámíthatóak. Folyamatosan egyre jobb eljárások és modellek után kutatunk, amelyek mérhetővé teszik az eredményeinket. Ám a tudomány manapság egészen máshol tart - ma másként látjuk azt, ahogyan a világ működik. A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg az élő rendszerek képesek önszabályozásra és önmaguk megújítására, addig az ember által alkotott rendszerek erre csak erős korlátok között alkalmasak. A vállalkozások 90%-a tönkremegy működésének első öt évében, és mindössze a megmaradók 20-25%-a lesz hosszabb életű, mint 15 év. Vagyis statisztikailag nem állják ki igazán az idő próbáját. Jelenleg sokkalta működőképesebbnek tűnik az az élővilágból származó modell, amely a világot kapcsolatok hálózatának látja.
Koczka Terézia: A HR abban is nagy segítség lehet, hogy beviszi a kérdőjeleket a vállalati működésbe

Az információtechnológia korában a kapcsolatok hálózatának nem elsősorban az un. csomópontjai lényegesek, hanem a kapcsolatokban rejlő tartalom. Ezeken múlik a rendszer minősége. Ezt a tartalmat kellene megérteni ahhoz, hogy jól tudjunk nemcsak reagálni, hanem teremtő módon viszonyulni - utalt Koczka Terézia Csermely Péter és Barabási Albert László megállapításaira. Ha ezt tudnánk szem előtt tartani, akkor olyan választásaink lehetnének, amelyek jobban szolgálnának bennünket.

Meglévő rendszereink jelenleg fogva tartanak bennünket, holott kevéssé eredményesek, ahogy a vállalkozások fennmaradása esetében is utaltunk rá. Ha egy pillanatra a jövő felől pillantunk rájuk, az különösen sokatmondó, hogy a változást bevezető projektek mindössze 15%-a eredményes, ami nem túlzottan jó arány, és nem sikerült rajta javítani az elmúlt húsz évben. Tehát nem lehetünk elégedettek az eredménnyel.

Újfajta tudatosságra lenne szükség, érdemes lenne felderíteni a vakfoltjainkban rejtező információkat, ez azonban nagyon nehéz. A coaching az éber figyelem és az önreflexió fejlesztésével abban segít, hogy megpróbálja azokat a korlátokat felderíteni, amelyek nem szolgálják azt a fajta új tudatosságot, amellyel a jelenlegi problémáinkra eredményes megoldásokat tallhatnánk. Manapság inkább a következő kérdésekre kéne válaszolnunk: hogyan változnak komplex rendszerek? Hogyan alkothatunk olyan szervezeteket, amelyek képesek a kreatív adattálódásra és kellően tugalmasak? Hogyan egyszerűsíthetjük a modelljeinket anlkül, hogy elvesztenénk a konplexitás kínálta értékeket?

Az éber figyelem és a kreatív alkalmazkodás - út a rugalmassághoz

Segít az ITT és MOST-ban lenni. Ez a készség nagyon jól elsajátítható, mondja Koczka Terézia, ezt ő leginkább egy világkörüli vitorlásversenyen tapasztalta meg. Mint mesélte, egy 22 méter hosszú, 5 méter széles „szappantartóban” ültek a víz és az ég között, ahol egyetlen dolgot tudtak kontrollálni: saját magukat. Az életük múlt azon, hogy tudnak-e adaptálódni a körülményekhez, tudnak-e kellően figyelni a környezetükre, a hullámokra, az áramlatokra. Ez az analógia a szervezetekre is nagyon jól alkalmazható, ugyanis ott is igaz, hogyha lekéssük a pillanatot, amikor cselekedni kell, akkor az már nem tér vissza, és könnyen lehet, hogy nem az történik, amit szeretnénk.
Koczka Terézia hajó 18 08 06Koczka Terézia: Tisztában kell lenni azzal, hogy részei vagyunk a rendszernek, a viszony másokhoz belőlünk indul ki, a viselkedésünk minősége rányomja a bélyegét a kapcsolatokra

Hogy hogyan viselkedik egy 20 fős csapat a hajón, abból is nagyon sok következtetés levonható. Egy vezető gyakran becsapja magát azzal kapcsolatban, hogy mit tud kontrollálni, mennyire van a kezében az irányítás. (Általában jellemző, hogy nagyobb mértékűnek gondolja, mint amilyen valójában.) De ez nem feltétlenül baj, hiszen a vezetőnek nem egyedül kell működnie, viszont olyan környezetet kell teremtenie, ahol felhatalmazást ad az embereinek, hogy ők is képesek legyenek dönteni. Ehhez az kell, hogy a vezető megértse, hogy az embereivel való kapcsolata a legfontosabb. Jól kapcsolódni pedig olyan ember tud, aki tisztában van vele, hogy saját viselkedése milyen hatással van a többiekre. Ő, mint egyéniség, mit okoz a rendszerben.

Ahogy az is nagyon fontos, hogy a vezető ne veszítse el a szenvedélyét az iránt, amit csinál, mert ez ad energiát neki a vezetéshez. Így fontos tudni, hogy mik azok a tényezők, azok a „vakfoltok” valakinél, amelyek megakadályozzák a fejlődésben. Az idegtudományok fejlődése nagyon sokat adott ahhoz a tudáshoz, ami a vezetőket segítheti. Például abból a szempontból, hogy hogyan érdemes kommunikálni, hogyan továbbítódik az információ az ember agyában. Hogyan érdemes egymáshoz szólni annak érdekében, hogy az ne riadalmat, hanem együttműködést keltsen. A beszélgetés, a dialógus nagyon sokat ad. De ez azon múlik, hogy a benne résztvevő felek hogyan viszonyulnak egymáshoz, mennyire értő módon figyelnek egymásra, valóban meghallják-e a másik embert.

Bár ezeket a készségeket, képességeket a soft skillek között szokták emlegetni, bizonyított, hogy a kollégákkal, embertársainkkal kialakított bizalomteli kapcsolat a legkeményebb tőke az üzleti életben is. Ehhez képest méltatlanul keveset tudunk arról, Koczka Terézia szerint, hogy hogyan lehetne ez a kapcsolat jobb. Ráadásul a network tagjának kellene tekinteni a versenytársakat is, optimalizálni a velük való kapcsolatot, mert az végeredményben versenyelőnyt jelenthet. Tisztában kell lenni azzal, hogy részei vagyunk a rendszernek, a viszony másokhoz belőlünk indul ki, a viselkedésünk minősége rányomja a bélyegét a kapcsolatokra.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - A cégek léte múlik az alkalmazkodáson
2. oldal - Fenntarthatóság
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét akciózott a Suzuki-gyárnál az MSZP

Csütörtök reggel Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke ismét az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult, ahol át akarta adni a cégvezetésnek a Munka... Teljes cikk

15 százalékos béremelést követelnek a buszsofőrök

Kevésnek tartja a költségvetésben szereplő 8,5 százalékos béremelést, 2020-ban legalább 15 százalékos növekedést akar elérni a Közlekedési... Teljes cikk

Sztrájk lesz az Amazon legfontosabb kereskedési napján

Az Amazon minnesotai raktárában dolgozók sztrájkot hirdettek az Amazon Prime Day-re, amely az e-kereskedelmi oldal egyik legforgalmasabb napja az évben,... Teljes cikk