Megjelent: 10 hónapja

A dolgozók egyre szegényebbek a gazdasági növekedés ellenére

A munkások helyzete az unióban rosszabb, mint valaha és ezen nem segít a gyors gazdasági növekedés és az erős munkaerőpiaci adatok sem - írja a hvg.hu.

Az Eurostat adatait a Financial Times elemzi, ezt hozza le a hvg.huis. A lap szerint a 2017-es adatok azt mutatják, hogy már majdnem minden tizedik munkás fizetése van a szegénységi küszöböt jelentő szint alatt, vagyis nem éri el az átlagjövedelem 60 százalékát. Ez az arány a 2008-as válság előtt alig haladta meg a nyolc százalékot, most pedig 9,5 százalék felett van.

Ront a helyzetükön az is, hogy a kormányok mindenütt visszavágták a szociális ellátásokat a válság miatt, közben az elmúlt években szinte láthatatlan infláció is erősödik. Különösen a határozatlan idejű szerződéssel dolgozók vannak veszélyes, kiszolgáltatott helyzetben. Minden hatodik részmunkaidős vagy alkalmi szerződésest fenyeget a szegénység.

Magyarország a teljes munkaidőben és a részmunkaidőben foglalkoztatottak esetében nem közölt adatokat, az unióban ebben a körben a dolgozók átlagosan 8, illetve 15,8 százalékát érinti ez a probléma. Idehaza csak a 2016-os adatot tudjuk, amely szerint 8,7, illetve 22 százalék szerzett ezekben a körökben az átlag 60 százalékánál kisebb jövedelmet.

De még náluk is vannak rosszabb helyzetben lévők. A vállalkozók vagy önfoglalkoztatottak 25 százaléka kevesebbet keres, mint az EU-s jövedelmi szint 60 százaléka.

hvg.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter