Megjelent: 9 éve

A fizetés sosem elég - miként motiváljuk a dolgozókat?

images

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Sodexo Akadémia, ahol kiderült, hogyan bővül a melegétel-utalvány felhasználhatósága, ahogy az is, a HR-esek szerint a dolgozók tájékoztatásának kiemelkedő szerepe van.

A válság megváltoztatta az üzleti életet, a béren kívüli juttatások törvényi szabályozása évről évre változik, és ami a legfontosabb maguk az emberek is változnak, akiket motiválni, ösztönözni kell. A HR-esek legfontosabb feladata a munkatársak motiválása, amely ma teljesen mást jelent, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A Sodexo Akadémia célja, hogy választ adjon a változó világ kihívásaira, és hogy szakemberek több szemszögből is megvitassák a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Miért fontos beszélni a motivációról?

Az esemény első fele általános képet adott a motivációról, amely kapcsán a francia Sodexo központból érkező Gabrielle Ortais elmondta, hogy az egyének motivációja közvetlen kapcsolatban áll a vállalat teljesítményével. Előadásában bemutatta a Sodexo tanulmányát, amelyben a motivációt kilenc tényezőre osztotta fel, és nemzetközi gyakorlatokon keresztül érzékeltette, mely tényezőnek milyen szerepe van, illetve hogy ezeken belül hol helyezkedik el a fizetés. Ezzel a gondolattal folytatta Csépai Martin az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója, aki ízelítőt adott cégük felméréseiből. A kutatások szerint a dolgozók a javadalmazással és a teljesítmény-értékeléssel vannak a legkevésbé megelégedve.
Csépai Martin elmondta, vannak olyan vállalatok, amelyek ilyen körülmények között is elégedetté tudják tenni a dolgozókat, ők már eljutottak az eredményes megoldásokig.

Mivel motiváljalak?

A fizetés sosem elég - gyakran hallható, azonban akkor milyen más eszközök állnak a vállalatok rendelkezésére? Erre a kérdésre keresték a választ a HR-esek a különböző szekcióüléseken. Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója a különböző generációk motiválásáról beszéltl, és kiemelte az Y-generáció megjelenését a munkaerőpiacon, akik számára a karrier és a folyamatos fejlődés olyan alapelvárás, melyre egyelőre kevés munkaadó tud kielégítően reagálni.

Szilágyi Katalin, a HR Portal főszerkesztője a rugalmas munkavégzésről mint motivációs eszközről beszélt, amely véleménye szerint elkötelezettebbé teszi a dolgozókat és a foglalkoztatás bővítéséhez is hozzájárul.

Tompa Nadja az AonHewitt vezető tanácsadója szerint a munkáltatók egyszerre szembesülnek a megtartás, a motiválás és a vonzás kihívásaival. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók ahhoz a munkáltatóhoz lojálisak, amely a hagyományos értelemben vett feladatokon, lehetőségeken és biztonságon túlmutató, valódi önmegvalósítást jelentő munkát, feladatkört kínál számukra, és ez a hozzáállás a munkáltatói márkát az üzleti stratégia alapvető elemévé teszi.

Mi lesz veled cafeteria?

Bukolyi Tamás, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója előadásában a cafeteria-rendszer jelentőségére mutatott rá. 2011-ben kedvezőbben alakul a béren kívüli juttatások adózása és a melegétel-utalvány népszerűségének növekedésére számítanak a kibővült elkölthetőségi kör okán. Az adójogszabályok tisztázása után több szakember kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg véleményét a sikeres cafeteria- rendszer ismérveiről. Többen kiemelték az átláthatóságot és a munkatársak megfelelő tájékoztatását, a kommunikációt, vélemányük szerint ezek mindenképpen hozzájárulnak az eredményességhez.
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter