Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 9 éve

A fizetés sosem elég - miként motiváljuk a dolgozókat?

images

images

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Sodexo Akadémia, ahol kiderült, hogyan bővül a melegétel-utalvány felhasználhatósága, ahogy az is, a HR-esek szerint a dolgozók tájékoztatásának kiemelkedő szerepe van.

A válság megváltoztatta az üzleti életet, a béren kívüli juttatások törvényi szabályozása évről évre változik, és ami a legfontosabb maguk az emberek is változnak, akiket motiválni, ösztönözni kell. A HR-esek legfontosabb feladata a munkatársak motiválása, amely ma teljesen mást jelent, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A Sodexo Akadémia célja, hogy választ adjon a változó világ kihívásaira, és hogy szakemberek több szemszögből is megvitassák a rendelkezésre álló lehetőségeket.

Miért fontos beszélni a motivációról?

Az esemény első fele általános képet adott a motivációról, amely kapcsán a francia Sodexo központból érkező Gabrielle Ortais elmondta, hogy az egyének motivációja közvetlen kapcsolatban áll a vállalat teljesítményével. Előadásában bemutatta a Sodexo tanulmányát, amelyben a motivációt kilenc tényezőre osztotta fel, és nemzetközi gyakorlatokon keresztül érzékeltette, mely tényezőnek milyen szerepe van, illetve hogy ezeken belül hol helyezkedik el a fizetés. Ezzel a gondolattal folytatta Csépai Martin az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója, aki ízelítőt adott cégük felméréseiből. A kutatások szerint a dolgozók a javadalmazással és a teljesítmény-értékeléssel vannak a legkevésbé megelégedve.
Csépai Martin elmondta, vannak olyan vállalatok, amelyek ilyen körülmények között is elégedetté tudják tenni a dolgozókat, ők már eljutottak az eredményes megoldásokig.

Mivel motiváljalak?

A fizetés sosem elég - gyakran hallható, azonban akkor milyen más eszközök állnak a vállalatok rendelkezésére? Erre a kérdésre keresték a választ a HR-esek a különböző szekcióüléseken. Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója a különböző generációk motiválásáról beszéltl, és kiemelte az Y-generáció megjelenését a munkaerőpiacon, akik számára a karrier és a folyamatos fejlődés olyan alapelvárás, melyre egyelőre kevés munkaadó tud kielégítően reagálni.

Szilágyi Katalin, a HR Portal főszerkesztője a rugalmas munkavégzésről mint motivációs eszközről beszélt, amely véleménye szerint elkötelezettebbé teszi a dolgozókat és a foglalkoztatás bővítéséhez is hozzájárul.

Tompa Nadja az AonHewitt vezető tanácsadója szerint a munkáltatók egyszerre szembesülnek a megtartás, a motiválás és a vonzás kihívásaival. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók ahhoz a munkáltatóhoz lojálisak, amely a hagyományos értelemben vett feladatokon, lehetőségeken és biztonságon túlmutató, valódi önmegvalósítást jelentő munkát, feladatkört kínál számukra, és ez a hozzáállás a munkáltatói márkát az üzleti stratégia alapvető elemévé teszi.

Mi lesz veled cafeteria?

Bukolyi Tamás, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója előadásában a cafeteria-rendszer jelentőségére mutatott rá. 2011-ben kedvezőbben alakul a béren kívüli juttatások adózása és a melegétel-utalvány népszerűségének növekedésére számítanak a kibővült elkölthetőségi kör okán. Az adójogszabályok tisztázása után több szakember kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg véleményét a sikeres cafeteria- rendszer ismérveiről. Többen kiemelték az átláthatóságot és a munkatársak megfelelő tájékoztatását, a kommunikációt, vélemányük szerint ezek mindenképpen hozzájárulnak az eredményességhez.
Follow hrportal_hu on Twitter