A fizetés sosem elég - miként motiváljuk a dolgozókat?
A fizetés sosem elég - gyakran hallható, de akkor milyen más motivációs eszközök állnak a vállalatok rendelkezésére? Erre a kérdésre keresték a választ a HR-esek a Sodexo Akadémia különböző szekcióülésein, amelynek a fókuszában a motiváció és a cafeteria-rendszer aktualitásai álltak.
A válság megváltoztatta az üzleti életet, a béren kívüli juttatások törvényi szabályozása évről évre változik, és ami a legfontosabb maguk az emberek is változnak, akiket motiválni, ösztönözni kell. A HR-esek legfontosabb feladata a munkatársak motiválása, amely ma teljesen mást jelent, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. A Sodexo Akadémia célja, hogy választ adjon a változó világ kihívásaira, és hogy szakemberek több szemszögből is megvitassák a rendelkezésre álló lehetőségeket.
Miért fontos beszélni a motivációról?
Az esemény első fele általános képet adott a motivációról, amely kapcsán a francia Sodexo központból érkező Gabrielle Ortais elmondta, hogy az egyének motivációja közvetlen kapcsolatban áll a vállalat teljesítményével. Előadásában bemutatta a Sodexo tanulmányát, amelyben a motivációt kilenc tényezőre osztotta fel, és nemzetközi gyakorlatokon keresztül érzékeltette, mely tényezőnek milyen szerepe van, illetve hogy ezeken belül hol helyezkedik el a fizetés. Ezzel a gondolattal folytatta Csépai Martin az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója, aki ízelítőt adott cégük felméréseiből. A kutatások szerint a dolgozók a javadalmazással és a teljesítmény-értékeléssel vannak a legkevésbé megelégedve.
Csépai Martin elmondta, vannak olyan vállalatok, amelyek ilyen körülmények között is elégedetté tudják tenni a dolgozókat, ők már eljutottak az eredményes megoldásokig.
Mivel motiváljalak?
A fizetés sosem elég - gyakran hallható, azonban akkor milyen más eszközök állnak a vállalatok rendelkezésére? Erre a kérdésre keresték a választ a HR-esek a különböző szekcióüléseken. Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója a különböző generációk motiválásáról beszéltl, és kiemelte az Y-generáció megjelenését a munkaerőpiacon, akik számára a karrier és a folyamatos fejlődés olyan alapelvárás, melyre egyelőre kevés munkaadó tud kielégítően reagálni.
Szilágyi Katalin, a HR Portal főszerkesztője a rugalmas munkavégzésről mint motivációs eszközről beszélt, amely véleménye szerint elkötelezettebbé teszi a dolgozókat és a foglalkoztatás bővítéséhez is hozzájárul.
Tompa Nadja az AonHewitt vezető tanácsadója szerint a munkáltatók egyszerre szembesülnek a megtartás, a motiválás és a vonzás kihívásaival. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalók ahhoz a munkáltatóhoz lojálisak, amely a hagyományos értelemben vett feladatokon, lehetőségeken és biztonságon túlmutató, valódi önmegvalósítást jelentő munkát, feladatkört kínál számukra, és ez a hozzáállás a munkáltatói márkát az üzleti stratégia alapvető elemévé teszi.
Mi lesz veled cafeteria?
Bukolyi Tamás, a Sodexo Motivációs Rendszerek kereskedelmi igazgatója előadásában a cafeteria-rendszer jelentőségére mutatott rá. 2011-ben kedvezőbben alakul a béren kívüli juttatások adózása és a melegétel-utalvány népszerűségének növekedésére számítanak a kibővült elkölthetőségi kör okán. Az adójogszabályok tisztázása után több szakember kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg véleményét a sikeres cafeteria- rendszer ismérveiről. Többen kiemelték az átláthatóságot és a munkatársak megfelelő tájékoztatását, a kommunikációt, vélemányük szerint ezek mindenképpen hozzájárulnak az eredményességhez.
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
A munkabér kifizetése 2026-ban is közel 70 százalékos teherrel adózik, így nem versenyezhet a kedvezményesen adózó vagy adómentes béren kívüli... Teljes cikk
December 1-jétől újra hideg élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban a SZÉP-kártyával, a friss Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint... Teljes cikk
Négy hónapig lesz lehetőség hideg élelmiszereket vásárolni a SZÉP-kártyával. Teljes cikk
- Íme az új munkáltatói ígéret, ez ma a legerősebb megtartó erő a cégeknél 2 hete
- Ilyen kihívásokkal néznek szembe az alacsonyabb társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező dolgozók 2 hete
- Újra lehet SZÉP-kártyával hideg élelmiszert vásárolni 3 hete
- Hatalmas könnyítés jön: ilyen élelmiszereket vehetünk újra SZÉP-kártyával 3 hete
- Mennyiség helyett minőség - Ezek a jó állás titkai az amerikai munkavállalók szerint 3 hete
- A minimálbér emelése mindent borít. Az év végi bértervezést is 4 hete
- Mi lehet a titka a kiégés megelőzésének? 1 hónapja
- Nincs szorgalmas vagy lusta generáció - a Z a közös élményt keresi és nem akar belehalni a munkába 1 hónapja
- Hideg élelmiszer is vásárolható a SZÉP-kártyával 2 hónapja
- Cafeteria rendszered hatékonyság-növelése 2 hónapja
- "Fejlődni kötelező" - meddig tart a teljesítménykultúra, és hol kezdődik a félelemkultúra? 2 hónapja
Fata László cafeteria szakértő a Cafeteria TREND alapítója, szerkesztője, aki nem csak az adótörvények oldaláról közelíti meg a béren kívüli juttatásokat.
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja