Megjelent: 2 éve

A hatásos beszéd 8 pillére, avagy hogyan válj profi előadóvá

Az Egyesült Államokban egy nagyobb mintán mérték, mitől félnek leginkább az emberek. Nos, érdekes eredmény született: az ezüstérmes a nyilvános beszéd lett, bőven megelőzve a halált. Dale Carnegie már a múlt század elején felismerte eme félelmünket, így 1912-ben elkezdett felnőtteknek esti iskolában nyilvános beszéd órákat tartani. Ma már 90 országban folynak képzések, köztük hazánkban is. Íme, a nyolc irányelv, melyek óriási segítséget nyújtanak prezentációd megtervezéséhez, azok előadásához.

I. Írj rövid jegyzeteket azokról az érdekes dolgokról, amelyeket meg szeretnél említeni.

II. Ne írd meg a teljes beszédet!

Miért? Mert ha így teszel, írott nyelvezetet fogsz használni a könnyed, társalgási hangvételű nyelvezet helyett, és amikor felállsz beszédedhez, valószínűleg megpróbálsz majd arra emlékezni, hogy mit írtál le. Ez távol fog tartani attól, hogy egy természetesen hangzó remek előadást tarts.

III. Soha, soha, soha ne memorizálj egy beszédet szóról szóra!

Ha memorizálod a beszéded, szinte biztos, hogy el fogod felejteni, hallgatóságod pedig valószínűleg nem fogja szívélyesen fogadni, mivel senki sem kíváncsi egy "konzerv ízű" beszédre. Még ha nem is felejted el a szöveget, akkor is hallatszik rajta, hogy előre bemagoltad.

IV. Töltsd meg beszéded illusztrációkkal és példákkal.

Az én legnagyobb kihívásom egy beszédre való felkészüléskor, nem az ötletek összegyűjtése, hanem az, hogy milyen példákkal tegyem világossá, élénkké és felejthetetlenné azt. Az ókori római filozófusok szerint "Exemplum docet" (A példa tanít). Mennyire igazuk volt!

„Évekkel ezelőtt egy kongresszusi képviselő tartott egy viharos beszédet, amelyben azzal vádolta a kormányt, hogy sok pénzt pazarol el haszontalan brossúrák nyomtatására. Példával illusztrálta beszédét és a 'Kecskebékák szerelmi élete' című kiadványt hozta fel példaként. Biztosan elfelejtettem volna ezt a beszédet, ha ez a különleges példa, a "Kecskebékák szerelmi élete" nem lett volna benne. Millió más tényt elfelejthetek az elkövetkezendő évtizedek során, de sosem fogom elfeledni a képviselő vádját, miszerint a kormány elfecsérli pénzünket olyan kiadványok kiadására és terjesztésére, mint a 'Kecskebékák szerelmi élete'!” - jegyzi meg Dale Carnegie.

V. Tudj sokkal többet a témáról, mint amennyit fel tudsz használni!

Ida Tarbell, Amerika egyik legkiválóbb írója mesélte, hogy mikor Londonban volt, kapott egy táviratot S.S. McCluretől, a McClure's Magazin alapítójától, melyben felkérte egy kétoldalas cikk megírására az Atlanti-kábelről. Miss Tarbell meginterjúvolta az Atlanti-Kábel londoni vezetőjét és megkapott minden információt, ami szükséges volt egy ötszáz szavas cikkhez. De nem érte be ennyivel. Elment a British Múzeum könyvtárába, ahol újságcikkeket és könyveket olvasott az Atlanti-kábelről, és elolvasta Cyrus West Field, az Atlanti-kábel lefektetésének vezetőjének életrajzát. Tanulmányozta a British Múzeumban kiállított kábelek keresztmetszetét, és meglátogatott egy gyárat London külvárosában, ahol megnézte, hogyan készítik a kábeleket.

Ida Tarbell sokévnyi tapasztalatain keresztül megtanulta, hogy bizony ki kell érdemelnie a jogot arra, hogy írhasson egy több mint ötszáz szavas cikket az Atlanti-kábelről. Ugyanez az alapelv vonatkozik a beszédre is. Válj szakértővé témájában!

VI. Próbáld el a beszédet úgy, hogy a barátaiddal társalogsz a témáról!

Will Rogers, egy híres vasárnap esti rádiós, úgy készült fel beszédeire, hogy a hét folyamán elpróbálta azokat barátaival egy beszélgetés keretein belül. Ha például az aranyalapról akart beszélni, felhozta a témát viccelődve társalgás közben a hét során. Így térképezte fel, mely viccei működnek, és melyek azok a megjegyzései, amivel elnyerheti az emberek érdeklődését. Ez kétségkívül jobb módja egy beszéd próbájának, mint ha egy tükör előtt gesztikulálva próbáljuk el.
dale carnegie 190425Ha őszintén érdeklődsz a közönséged és a beszéded iránt, megfeledkezel önmagadról

VII. Ahelyett, hogy előadásmódod hatásosságán aggódsz, keress módot annak fejlesztésére!

Amikor a közönséggel találkozol, el kell felejtkezned a hanglejtésről, légzésről, gesztikulációról, testtartásról és kifejezésmódról. Felejts el mindent, kivéve a mondanivalódat! Tedd azt, amit egy macska csinál, ha el akar kapni egy egeret. Nem néz körbe és mondja azt, hogy: "Vajon jól fest a farkam, és vajon megfelelő helyzetben állok, és milyen az arckifejezésem?" Ó, nem. Ez a macska annyira elszántan el akarja kapni az egeret, hogy nem tudna rosszul állni vagy nézni, még ha meg is próbálná, akkor sem - és Te sem tudsz. Ha őszintén érdeklődsz a közönséged és a beszéded iránt, megfeledkezel önmagadról.

VIII. Mások utánzása helyett, légy önmagad!

„Először akkor jöttem New Yorkba, amikor beiratkoztam az Amerikai Színművészeti Akadémiára. Színész akartam lenni. Azt gondoltam, ez az ötlet briliáns, rövid út vezet a sikerhez. Az általam kitalált, a kiválóság eléréséhez vezető út annyira egyszerű és elronthatatlan volt, hogy képtelen voltam megérteni, hogy miért nem fedezték fel ezt előttem már több ezren. A módszer a következő volt: tanulmányozom a mai nagy színészeket. Ezután imitálom mindegyikük legjobb színpadi megnyilvánulásait, és ragyogó, győzedelmes kombinációjává válok ezeknek a színészeknek. Milyen buta ötlet! Milyen tragikus! Éveket kellett elvesztegetnem az életemből ahhoz, hogy eljusson a tudatomig, hogy Önmagam kell legyek, és nem tudok valaki mássá válni.” (Dale Carnegie)

Felejtsd el, hogy másokat utánozz: LÉGY ÖNMAGAD!

Ha már érik benned az elhatározás, hogy jobb prezentációkat tarts és hatásos előadóvá válj, akkor első lépésként Dale Carnegie - A Hatásos Beszéd Alapelvei című könyvét ajánljuk, amelyet ide kattintva ingyenes le tudsz tölteni!

Ha pedig Te is gyorsabban szeretsz haladni a többieknél, akkor Neked a Hatásos Prezentáció Mesterkurzusunk való!
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter