Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 11 hónapja

Így tegyél a személyes és munkahelyi fejlődésedért egyszerre

Vállalati önképzőkör, ami egyszerre tesz a személyes és a munkahelyi fejlődésért? Talán furcsán hangzik, pedig van ilyen, méghozzá világszerte jelenlévő hálózattal. A Toastmasters International vállalati és közösségi klubjaiban a nyilvános beszédet, előadástechnikát, prezentációt, hatékony meetingek levezetésének „trükkjeit” lehet tanulni és gyakorolni. Ez egyben segít az egyénnek magabiztosabbá válni, az önbizalmát fejleszteni, sőt a klubélet a vezetői készségeket is erősíti, nem véletlen, hogy egyes cégeknél a képzés-fejlesztési program részévé vált.

images

Alighanem sokan vagyunk, akiknek ha nyilvános szereplésnek, tömeg előtt megtartott előadásnak a lehetősége merül fel, összeszorul a gyomrunk. Azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie, és a jó hír az, hogy gyakorlással, támogató környezetben, mentorok segítségével lehet fejlődni, sőt egyre magabiztosabbá válni. Egy idő után elmúlhat a rettegés, határozottabbá válik a fellépés, és az elsajátított előadói eszközök használatával élvezetes, hovatovább szórakoztató beszédeket tarthat az egyén.

Csak egy demó találkozó részesei lehettünk a Toastmasters Corporate Summit eseményén, de az élmény meggyőző volt. A keretek szigorúak, a közeg azonban támogató. Vannak előre kidolgozott beszédek és rövid table topicok (vagyis ad hoc felmerülő témák). Mindegyiknek van meghatározott időkerete, egy kijelölt személy, aki jelzi az időkitöltő, egyébként felesleges őőőő-ket, ááááá-kat, töltelékszavakat, valamint értékelők, akik konstruktív és őszinte visszajelzést adnak az elhangzott beszédről.

Kommunikáción keresztül vezetőfejlesztés

Magyarországon jelenleg 21 nyilvános és vállalati klub működik, magyarul, angolul, de hamarosan németül és franciául is elérhetők lesznek. A Toastmasters klubok egyébként a világon 143 országban vannak jelen, tisztségviselői önkéntesként végzik munkájukat, segítve azt a 332 ezer embert, akik hétről-hétre tanulják és gyakorolják a nyilvános beszéd technikáját. A szervezet nemzetközi elnöke Ms. Lark Doley nem kevesebbet állított a találkozón, mint hogy a kommunikáción és vezetőfejlesztésen keresztül sorsokat változtatnak meg. Ami elsőre talán kemény kijelentésnek hangzik, de ha belegondolunk, hogy mi minden múlik manapság a kommunikáción, azon, hogy valaki hogyan tudja magát eladni a munkaerőpiacon, a szervezeténél, akkor a kiállás, az önbizalom, az információ-átadás képessége kulcskérdés. A Toastmasters egyébként egy YMCA alagsorából indult, és az alapító célja a kezdetekkor az egyéni fejlődés támogatása volt, közösségi környezetben.

A „nyilvános beszéd mesterei” időkezelést tanulnak, elsajátítják a figyelem, a konstruktív visszajelzés, a hatékony együttműködés technikáit, amitől jobb kollégák vagy vezetők lesznek. Lark Doley interjút adott a HR Portalnak.

Lark DoleyLark Doley: Az önbizalom fejlődése és a magabiztossá váló a kommunikáció, a vezetői viselkedés megerősödése előre viheti a karrierjüket.
Egyre többet emlegetjük az élethosszig tartó tanulást, de úgy tűnik, a Toastmasters ezt már több mint 90 éve műveli? Hogyan segíti a program az egyén és a szervezet fejlődését?

Igen, ez egy folyamatos, élmény alapú tanulásra épített program. Azzal tanul a résztvevő, hogy a gyakorlatban „csinálja”, vagyis gyakorolja a nyilvános beszédet. A személyes és szakmai fejlődésben egyaránt segít, hiszen kommunikációs és vezetői készségeket is elsajátítanak tagjaink. Mondok egy példát: a férjem remek előadó volt, nem volt problémája, akár ezrek előtt beszélni, azonban egy társasági helyzetben, amikor kettesben kellett beszélgetnie az számára gondot okozott. A Toastmasters segített neki magabiztosságot szerezni ezekben a helyzetekben.

Szakmailag is meg tud változni emberek élete, hiszen az önbizalom fejlődése és a magabiztossá váló a kommunikáció, a vezetői viselkedés megerősödése előre viheti a karrierjüket. Például nagyon sok mérnököt ismerek - édesapám is az volt -, akiknek nem jók a verbális képességei. Édesapámnak hihetetlen mérnöki szakértelme volt, de nem tudott ennek kellőképpen hangot adni. A Toastmasters ezeket a készségeket tanítja.

94 éve arról vagyunk ismertek a világban, hogy az embereket segítjük prezentációs képességeik megszerzésében, amiről viszont kevésbé, hogy a vezetői képességek elsajátítását is támogatjuk. Hiszen azok az emberek, akik hatékonyabban kommunikálnak jobb vezetőkké is válnak. A szervezetünknek számos vezetői szintje van, így azt is közvetíteni szeretnénk, hogy ebben is gyakorlatot lehet nálunk szerezni.

Manapság éppen a jó vezetéshez szükséges készségek, elvárások jelentős változáson mennek át. A szervezetnek is változtatnia kell ennek fényében?

Mi mindig az együttműködő vezetést tanítottuk, abban hiszünk, hogy csapatmunkán keresztül lehet jól vezetni. Szervezetünk minden szintjén csapatok működnek. Ráadásul a vezetés nálunk szolgálatot jelent. Négy alapértékünk van: a becsületesség, a másik tisztelete, a szolgálat és a kiválóság. Azt szeretnénk, hogy a vezetőink feddhetetlenek legyenek, tiszteljék az egyént, a kulturális különbségeket, hiszen 143 országban vagyunk jelen. A kluboknak pedig kiválóságra kell törekedniük, a tanulás érdekében, hogy tagjaink ki tudják teljes körűen használni, amit szervezetünk nyújtani tud, vagyis szolgálnunk kell őket.

Előadás közben
Mennyire érzik a klubokban a generációs különbségeket, akár a készségek, akár az önbizalom, önkifejezés terén?

Elnökként az a megtiszteltetés ért, hogy elmehettem Kínába, úti célom még idén India, és most Európában jártam több helyen. Azt tapasztaltam, hogy mindenféle korcsoport képviselteti magát a klubjainkban. De például Kínában fiatalabbak a résztvevők, mint az Egyesült Államokban általában.

Mennyire kell különbözően működniük különböző kultúrákban? Magyarországon például az oktatási rendszer sajátosságai miatt elég gyakran hiányzik az önbizalom, nem nagyon tudnak az emberek prezentálni.

Azt gondolom, a programunk egyformán szolgál minden kultúrát, mégis láthatók különbségek. Például Dániában az emberek nem szeretnek kiállni mások elé beszélni, inkább a háttérben szeretnek maradni. A Toastmasters így ott azt tanítja, hogy nem baj, ha kiáll valaki, hogy rendben való dolog vezetni. Így a program különböző aspektusait a különféle kultúrák egyedi módon tudják hasznosítani.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Így tegyél a személyes és munkahelyi fejlődésedért egyszerre
2. oldal - Vállalati indulás Magyarországon
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ma nem létező szakmákra és piacképtelen végzettségekre képzünk

Élménytanulás, tapasztalatszerzés, pályaorientáció minderre szüksége van a fiataloknak ahhoz, hogy sikerrel induljanak el a munkaerőpiacon. Utóbbi... Teljes cikk

Karrierváltás: motivációk és buktatók

Megtelt a terem hölgyekkel, akik mindannyian arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan megy végbe egy karrierváltás, mikor érdemes lépni, mit kell hozzá... Teljes cikk

Bérügyintéző képzés: a népszerűség töretlen de alkalmazkodni kell a megváltozott igényekhez

Nyelvtudást, informatikai és jogi ismeretek is megkövetel a piac. Itt az ideje, hogy az elvárások és a lehetőségek terén is szintet lépjen a... Teljes cikk