Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 1 éve

Így tegyél a személyes és munkahelyi fejlődésedért egyszerre

Vállalati önképzőkör, ami egyszerre tesz a személyes és a munkahelyi fejlődésért? Talán furcsán hangzik, pedig van ilyen, méghozzá világszerte jelenlévő hálózattal. A Toastmasters International vállalati és közösségi klubjaiban a nyilvános beszédet, előadástechnikát, prezentációt, hatékony meetingek levezetésének „trükkjeit” lehet tanulni és gyakorolni. Ez egyben segít az egyénnek magabiztosabbá válni, az önbizalmát fejleszteni, sőt a klubélet a vezetői készségeket is erősíti, nem véletlen, hogy egyes cégeknél a képzés-fejlesztési program részévé vált.

images

Alighanem sokan vagyunk, akiknek ha nyilvános szereplésnek, tömeg előtt megtartott előadásnak a lehetősége merül fel, összeszorul a gyomrunk. Azonban ennek nem feltétlenül kell így lennie, és a jó hír az, hogy gyakorlással, támogató környezetben, mentorok segítségével lehet fejlődni, sőt egyre magabiztosabbá válni. Egy idő után elmúlhat a rettegés, határozottabbá válik a fellépés, és az elsajátított előadói eszközök használatával élvezetes, hovatovább szórakoztató beszédeket tarthat az egyén.

Csak egy demó találkozó részesei lehettünk a Toastmasters Corporate Summit eseményén, de az élmény meggyőző volt. A keretek szigorúak, a közeg azonban támogató. Vannak előre kidolgozott beszédek és rövid table topicok (vagyis ad hoc felmerülő témák). Mindegyiknek van meghatározott időkerete, egy kijelölt személy, aki jelzi az időkitöltő, egyébként felesleges őőőő-ket, ááááá-kat, töltelékszavakat, valamint értékelők, akik konstruktív és őszinte visszajelzést adnak az elhangzott beszédről.

Kommunikáción keresztül vezetőfejlesztés

Magyarországon jelenleg 21 nyilvános és vállalati klub működik, magyarul, angolul, de hamarosan németül és franciául is elérhetők lesznek. A Toastmasters klubok egyébként a világon 143 országban vannak jelen, tisztségviselői önkéntesként végzik munkájukat, segítve azt a 332 ezer embert, akik hétről-hétre tanulják és gyakorolják a nyilvános beszéd technikáját. A szervezet nemzetközi elnöke Ms. Lark Doley nem kevesebbet állított a találkozón, mint hogy a kommunikáción és vezetőfejlesztésen keresztül sorsokat változtatnak meg. Ami elsőre talán kemény kijelentésnek hangzik, de ha belegondolunk, hogy mi minden múlik manapság a kommunikáción, azon, hogy valaki hogyan tudja magát eladni a munkaerőpiacon, a szervezeténél, akkor a kiállás, az önbizalom, az információ-átadás képessége kulcskérdés. A Toastmasters egyébként egy YMCA alagsorából indult, és az alapító célja a kezdetekkor az egyéni fejlődés támogatása volt, közösségi környezetben.

A „nyilvános beszéd mesterei” időkezelést tanulnak, elsajátítják a figyelem, a konstruktív visszajelzés, a hatékony együttműködés technikáit, amitől jobb kollégák vagy vezetők lesznek. Lark Doley interjút adott a HR Portalnak.

Lark DoleyLark Doley: Az önbizalom fejlődése és a magabiztossá váló a kommunikáció, a vezetői viselkedés megerősödése előre viheti a karrierjüket.
Egyre többet emlegetjük az élethosszig tartó tanulást, de úgy tűnik, a Toastmasters ezt már több mint 90 éve műveli? Hogyan segíti a program az egyén és a szervezet fejlődését?

Igen, ez egy folyamatos, élmény alapú tanulásra épített program. Azzal tanul a résztvevő, hogy a gyakorlatban „csinálja”, vagyis gyakorolja a nyilvános beszédet. A személyes és szakmai fejlődésben egyaránt segít, hiszen kommunikációs és vezetői készségeket is elsajátítanak tagjaink. Mondok egy példát: a férjem remek előadó volt, nem volt problémája, akár ezrek előtt beszélni, azonban egy társasági helyzetben, amikor kettesben kellett beszélgetnie az számára gondot okozott. A Toastmasters segített neki magabiztosságot szerezni ezekben a helyzetekben.

Szakmailag is meg tud változni emberek élete, hiszen az önbizalom fejlődése és a magabiztossá váló a kommunikáció, a vezetői viselkedés megerősödése előre viheti a karrierjüket. Például nagyon sok mérnököt ismerek - édesapám is az volt -, akiknek nem jók a verbális képességei. Édesapámnak hihetetlen mérnöki szakértelme volt, de nem tudott ennek kellőképpen hangot adni. A Toastmasters ezeket a készségeket tanítja.

94 éve arról vagyunk ismertek a világban, hogy az embereket segítjük prezentációs képességeik megszerzésében, amiről viszont kevésbé, hogy a vezetői képességek elsajátítását is támogatjuk. Hiszen azok az emberek, akik hatékonyabban kommunikálnak jobb vezetőkké is válnak. A szervezetünknek számos vezetői szintje van, így azt is közvetíteni szeretnénk, hogy ebben is gyakorlatot lehet nálunk szerezni.

Manapság éppen a jó vezetéshez szükséges készségek, elvárások jelentős változáson mennek át. A szervezetnek is változtatnia kell ennek fényében?

Mi mindig az együttműködő vezetést tanítottuk, abban hiszünk, hogy csapatmunkán keresztül lehet jól vezetni. Szervezetünk minden szintjén csapatok működnek. Ráadásul a vezetés nálunk szolgálatot jelent. Négy alapértékünk van: a becsületesség, a másik tisztelete, a szolgálat és a kiválóság. Azt szeretnénk, hogy a vezetőink feddhetetlenek legyenek, tiszteljék az egyént, a kulturális különbségeket, hiszen 143 országban vagyunk jelen. A kluboknak pedig kiválóságra kell törekedniük, a tanulás érdekében, hogy tagjaink ki tudják teljes körűen használni, amit szervezetünk nyújtani tud, vagyis szolgálnunk kell őket.

Előadás közben
Mennyire érzik a klubokban a generációs különbségeket, akár a készségek, akár az önbizalom, önkifejezés terén?

Elnökként az a megtiszteltetés ért, hogy elmehettem Kínába, úti célom még idén India, és most Európában jártam több helyen. Azt tapasztaltam, hogy mindenféle korcsoport képviselteti magát a klubjainkban. De például Kínában fiatalabbak a résztvevők, mint az Egyesült Államokban általában.

Mennyire kell különbözően működniük különböző kultúrákban? Magyarországon például az oktatási rendszer sajátosságai miatt elég gyakran hiányzik az önbizalom, nem nagyon tudnak az emberek prezentálni.

Azt gondolom, a programunk egyformán szolgál minden kultúrát, mégis láthatók különbségek. Például Dániában az emberek nem szeretnek kiállni mások elé beszélni, inkább a háttérben szeretnek maradni. A Toastmasters így ott azt tanítja, hogy nem baj, ha kiáll valaki, hogy rendben való dolog vezetni. Így a program különböző aspektusait a különféle kultúrák egyedi módon tudják hasznosítani.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Így tegyél a személyes és munkahelyi fejlődésedért egyszerre
2. oldal - Vállalati indulás Magyarországon
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Abból nem lesz jó fejlesztő, aki nem tud szépirodalmat olvasni

Az automatizáció terjedésével ugyan egyre több programozóra van szükség, viszont ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, az alapkompetenciáit is... Teljes cikk

Szakmalista

Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 770 képzés szerepel, ami az uniós átlag többszöröse. A válaszható szakmák száma 2020. szeptember... Teljes cikk

Szakképesítések listája 2020

A válaszható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől jelentősen csökkenni fog. A korábbi OKJ racionalizált, átláthatóbb változatában már csak... Teljes cikk