kapubanner for mobile
Hewitt 
Megjelent: 18 éve

A Hewitt Associates felmérése szerint folyamatos közeledés figyelhető meg a nyugat- és kelet-európai fizetések között

A nyugat-európai fizetések stabilak, így a cégeknek az alapfizetésen kívül más eszközt kell találniuk, amivel elcsábíthatják, vagy megtarthatják a munkaerőt. A Hewitt Associates globális HR tanácsadó és outsourcing cég a mai napon tette közzé tizedik alkalommal éves bérnövekedési felmérésének eredményeit. A felmérés szerint 2006-ban a fizetések Európa-szerte várhatóan stabilak maradnak, körülbelül 4%-os növekedés várható. Ez megegyezik a 2004-es és 2005-ös év adataival, de a kelet-európai munkavállalók az átlagos 5,5%-os bérnövekedéssel jóval nyugati szomszédjaik előtt járnak, akik átlagosan csupán 3,5%-os növekedéssel számolhatnak.

A felmérés, melyet a Hewitt 15 európai ország több mint 1000 magán- illetve állami vállalata részvételével végzett, az általános bérnövekedést és a teljesítményhez kapcsolódó növekedést vette górcső alá.

Csupán néhány, a felmérésben résztvevő nyugat-európai országban - Írországban, Olaszországban és Spanyolországban - várható akkora mértékű növekedés, mint Kelet-Európában. Mindemellett a felmérésben résztvevő kelet-európai országokban - beleértve Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát - a bérnövekedés várhatóan magasabb lesz, mint az európai átlag. A legalacsonyabb mértékű bérnövekedésre Nyugat-Európában számíthatnak; Svájcban várhatóan kevesebb, mint 3% lesz minden szervezeti szinten, míg Németországban és Hollandiában is alacsony mértékű növekedésre számíthatnak a középvezetők és irodai dolgozók.

Neil Berrisford, a Hewitt Associates Elemzési üzletág vezetője így nyilatkozott: "A bérnövekedés mértéke minden országban főként az infláció és a gazdasági növekedés mértékével áll korrelációban. A legtöbb nyugat-európai országban alacsony bérnövekedésre számíthatnak, ami az alacsony infláció és az alacsony GDP növekedés kombinációjának tulajdonítható."

Továbbá a felmérésből arra következtethetünk, hogy 2006-ban a képzettségi szint nem befolyásolja a bérnövekedés mértékét. A felsővezetők bére hasonló százalékban nő, mint a támogató munkatársaké. Például az Egyesült Királyságban mind a felső-, mind a középvezetők 3,9%-os, míg az irodai dolgozók némileg kevesebb, mint 3,7%-os növekedésre számíthatnak.

A felmérés mindamellett rávilágít arra is, hogy a teljesítményalapú képzéstől függetlenül a béremelési költségvetések idén várhatóan 3%-on lesznek. Miközben ez egy viszonylag óvatos előrejelzés, még mindig magasabb, mint a 2005-ös tervek voltak, és ez azt mutatja, hogy a cégek fokozatosan növekvő teljesítményalapú ösztönzéssel próbálják jutalmazni és megtartani a tehetséges munkaerőt. Az elmúlt évben Európa-szerte a középvezetők mintegy háromnegyede kapott teljesítményarányosan kiérdemelt béremelést.

"A vállalatok egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy az alapfizetésben bekövetkezett növekedés mértékét egyéni teljesítmény alapján kell meghatározni - ami a teljesítménykultúra ösztönzését jelenti. Általánosságban elmondható, hogy bár a bérekben bekövetkezett felfelé irányuló mozgás meglehetősen kicsi, a javadalmazás egyéb más elemei egyre fontosabbá válnak a munkáltatók stratégiájában, hogy megszerezzék és megtartsák a tehetséges munkaerőt. Az igazi kérdés a munkáltatók számára, hogy miként legyenek egyediek úgy, hogy közben versenyképesek maradjanak. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, a vállalatoknak túl kell lépni a tisztán pénzbeni javadalmazáson. Ehhez alapvetően az szükséges, hogy a képzések, a karrierfejlesztés és elismerés által kialakuljon egy olyan kötelék a munkavállaló és a cég között amely túlmutat a "csak a fizetésemért dolgozom" moralitáson." - mondta Jamil Husain, a Hewitt Associates Egyesült Királyságbeli Szervezeti Tanácsadás üzletág vezetője.

"A kommunikáció tehát kiemelt szerepet játszik egy szervezet sikeressége szempontjából. A munkavállalóknak meg kell érteniük, hogy a szélesebb értelemben vett gazdasági környezet, valamint az egyén és a szervezet teljesítménye egyaránt befolyásolja a javadalmazásukat. Azon cégek, melyek megtalálják az egyensúlyt a jövedelem- és tehetségmenedzsment között, képesek lesznek megszerezni és megtartani kulcsfontosságú embereiket, miközben a piac által vezéreltek és költséghatékonyak maradnak."

A korábbi évek sikeres jövedelem-felméréseit követően a Hewitt Associates hazánkban is immár 8. éve indítja felmérését, melyre a jelentkezés megkezdődött. További információért, kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz vagy látogasson el honlapunkra (www.hewitt.inside.hu).
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek