Hewitt 
Megjelent: 14 éve

A Hewitt Associates felmérése szerint folyamatos közeledés figyelhető meg a nyugat- és kelet-európai fizetések között

A nyugat-európai fizetések stabilak, így a cégeknek az alapfizetésen kívül más eszközt kell találniuk, amivel elcsábíthatják, vagy megtarthatják a munkaerőt. A Hewitt Associates globális HR tanácsadó és outsourcing cég a mai napon tette közzé tizedik alkalommal éves bérnövekedési felmérésének eredményeit. A felmérés szerint 2006-ban a fizetések Európa-szerte várhatóan stabilak maradnak, körülbelül 4%-os növekedés várható. Ez megegyezik a 2004-es és 2005-ös év adataival, de a kelet-európai munkavállalók az átlagos 5,5%-os bérnövekedéssel jóval nyugati szomszédjaik előtt járnak, akik átlagosan csupán 3,5%-os növekedéssel számolhatnak.

A felmérés, melyet a Hewitt 15 európai ország több mint 1000 magán- illetve állami vállalata részvételével végzett, az általános bérnövekedést és a teljesítményhez kapcsolódó növekedést vette górcső alá.

Csupán néhány, a felmérésben résztvevő nyugat-európai országban - Írországban, Olaszországban és Spanyolországban - várható akkora mértékű növekedés, mint Kelet-Európában. Mindemellett a felmérésben résztvevő kelet-európai országokban - beleértve Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát - a bérnövekedés várhatóan magasabb lesz, mint az európai átlag. A legalacsonyabb mértékű bérnövekedésre Nyugat-Európában számíthatnak; Svájcban várhatóan kevesebb, mint 3% lesz minden szervezeti szinten, míg Németországban és Hollandiában is alacsony mértékű növekedésre számíthatnak a középvezetők és irodai dolgozók.

Neil Berrisford, a Hewitt Associates Elemzési üzletág vezetője így nyilatkozott: "A bérnövekedés mértéke minden országban főként az infláció és a gazdasági növekedés mértékével áll korrelációban. A legtöbb nyugat-európai országban alacsony bérnövekedésre számíthatnak, ami az alacsony infláció és az alacsony GDP növekedés kombinációjának tulajdonítható."

Továbbá a felmérésből arra következtethetünk, hogy 2006-ban a képzettségi szint nem befolyásolja a bérnövekedés mértékét. A felsővezetők bére hasonló százalékban nő, mint a támogató munkatársaké. Például az Egyesült Királyságban mind a felső-, mind a középvezetők 3,9%-os, míg az irodai dolgozók némileg kevesebb, mint 3,7%-os növekedésre számíthatnak.

A felmérés mindamellett rávilágít arra is, hogy a teljesítményalapú képzéstől függetlenül a béremelési költségvetések idén várhatóan 3%-on lesznek. Miközben ez egy viszonylag óvatos előrejelzés, még mindig magasabb, mint a 2005-ös tervek voltak, és ez azt mutatja, hogy a cégek fokozatosan növekvő teljesítményalapú ösztönzéssel próbálják jutalmazni és megtartani a tehetséges munkaerőt. Az elmúlt évben Európa-szerte a középvezetők mintegy háromnegyede kapott teljesítményarányosan kiérdemelt béremelést.

"A vállalatok egyre inkább azon a véleményen vannak, hogy az alapfizetésben bekövetkezett növekedés mértékét egyéni teljesítmény alapján kell meghatározni - ami a teljesítménykultúra ösztönzését jelenti. Általánosságban elmondható, hogy bár a bérekben bekövetkezett felfelé irányuló mozgás meglehetősen kicsi, a javadalmazás egyéb más elemei egyre fontosabbá válnak a munkáltatók stratégiájában, hogy megszerezzék és megtartsák a tehetséges munkaerőt. Az igazi kérdés a munkáltatók számára, hogy miként legyenek egyediek úgy, hogy közben versenyképesek maradjanak. Ahhoz, hogy ezt megtehessék, a vállalatoknak túl kell lépni a tisztán pénzbeni javadalmazáson. Ehhez alapvetően az szükséges, hogy a képzések, a karrierfejlesztés és elismerés által kialakuljon egy olyan kötelék a munkavállaló és a cég között amely túlmutat a "csak a fizetésemért dolgozom" moralitáson." - mondta Jamil Husain, a Hewitt Associates Egyesült Királyságbeli Szervezeti Tanácsadás üzletág vezetője.

"A kommunikáció tehát kiemelt szerepet játszik egy szervezet sikeressége szempontjából. A munkavállalóknak meg kell érteniük, hogy a szélesebb értelemben vett gazdasági környezet, valamint az egyén és a szervezet teljesítménye egyaránt befolyásolja a javadalmazásukat. Azon cégek, melyek megtalálják az egyensúlyt a jövedelem- és tehetségmenedzsment között, képesek lesznek megszerezni és megtartani kulcsfontosságú embereiket, miközben a piac által vezéreltek és költséghatékonyak maradnak."

A korábbi évek sikeres jövedelem-felméréseit követően a Hewitt Associates hazánkban is immár 8. éve indítja felmérését, melyre a jelentkezés megkezdődött. További információért, kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz vagy látogasson el honlapunkra (www.hewitt.inside.hu).
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbította a NAV az szja-bevallások leadási határidejét

Csütörtök éjfélig meghosszabbította a NAV az szja-bevallás határidejét, miután a leadás utolsó óráiban rendszerhiba lépett fel - írja a hvg.hu. Teljes cikk

Az emberek harmadának csökkent a jövedelme a járvány miatt

Százból 35 ember jövedelme csökkent 2020 januárja és májusa között Magyarországon. A koronavírus negatív hatásai különösen a budapestieket és... Teljes cikk

Fontos határidő közeleg, ne feledje az adóbevallását!

Már csak két nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig; május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani... Teljes cikk