Megjelent: 2 éve

A kistelepüléseken okozza a legnagyobb gondot az óvónőhiány

Több somogyi településen keresnek óvónőt, vannak helyek, ahol szabadságra sem tudnak menni a dolgozók - írja a Somogy megyei hírportál.

A Somogy megyei Mikén hónapok óta keresnek óvónőt, jelenleg az óvodavezető maga lát el 20 helybeli gyereket, emiatt valószínűleg egész nyáron nem tud majd szabadságra menni - írják.

Az óvoda vezetője, Hardiné Csutorás Györgyi a lapnak elmondta azt tapasztalja, hogy az óvónők nem szívesen mennek el kistelepülésre dolgozni. Nem akarnak ingázni, és a munka is több. Sokan azt hiszik nehezebben kezelhetőek a falusi gyerekek. Az óvodavezető szerint ez egyáltalán nem igaz, szerinte a kisebb létszám miatt a hangulat sokkal családiasabb, a szülőkkel is jobb kapcsolatot lehet kialakítani.

A Somogy megyei Gigében szeptemberben nyit az új óvoda, óvodavezetőt már találtak, de alkalmazottat nem. Pedig már 26 gyerek felvételt nyert. Csak a megyében 13 óvónőt azonnal feltudnának venni, vannak helyek, ahová kettőt is.

Ahogy arról mi is beszámoltunk országszerte 760 óvónőt keresnek, többnyire vidéken. Az is problémát jelent, hogy a szakma elöregszik. Egyre gyakoribb, hogy a frissen végzett óvónők külföldön vállalnak gyermekfelügyelői vagy babysitter munkát.

A legtöbb településen lakhatási támogatással vagy lakással kötnék helyhez az óvónőket. Annak ellenére látszólag kevés a pályakezdő óvodapedagógus, hogy a képzés évről évre a legnépszerűbb szakok közé kerül a felvételin, az idén például 4691-en jelölték meg a felsőoktatási jelentkezési lapon az eduline.hu adatai szerint.

sonline.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter