Megjelent: 1 hónapja

A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit - több száz dolgozó lehet közvetlenül érintett

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt - közölte az indiai tulajdonú cégcsoport hétfőn az MTI-vel.

Közleményükben jelezték, a kokszgyártás szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe, s ezalatt a vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen. A kokszoló kemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem szén-dioxid- és porkibocsátását, mely tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is - tették hozzá.

Közölték, hogy a társaság mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a Liberty Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában.

Jelezték, hogy jelentős beruházásokat terveznek a következő öt évben annak érdekében, hogy dunaújvárosi üzemük karbonsemleges acélgyártóvá váljon, mely fejlesztések az üzletág elmúlt generációjának legnagyobb lépései lehetnek. Ennek érdekében a Liberty a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacél-gyártás révén mintegy 80 százalékkal csökkenti majd a közvetlen szén-dioxid-kibocsátást.

A LIBERTY Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja a Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A GFG Alliance három iparági pillérre épül, ezek: a LIBERTY Steel Group, az ALVANCE Aluminium Group és a SIMEC Energy Group. E vállalatok egymástól függetlenek, de működésükben közösek az értékek: a fenntartható jövő megteremtése az ipar és a társadalom számára. A GFG Alliance mintegy 35 ezer embert foglalkoztat 30 országban, és több mint 20 milliárd amerikai dollár bevételt termel.

A Liberty Dunaújváros a Liberty Steel Group része, utóbbi 11 milliárd dollár globális forgalommal, több mint 20 millió tonnás teljes hengerlési kapacitással, több mint 200 gyártási helyszínnel rendelkezik világszerte 13 országban, és mintegy 28 ezer embert foglalkoztat.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot. A Dunaferr az orosz és ukrán tulajdonosok ellentétei miatt 2022 végére fizetésképtelenné vált, a működés ellehetetlenülését kormányzati beavatkozással sikerült megakadályozni. Az Európai Unió 2023 októberében jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását.

"Az biztosra vehető, hogy a kokszgyártás leállítása, majd a még melegen tartott kohó esetleges leállása elbocsátásokat eredményez az egykor szebb napokat látott, 70 éves vasműnél. A kérdés ennek a mértéke lehet, de iparági vélemények szerint több száz dolgozó lehet közvetlenül érintett" - írja a portfolio.hu. Az elmúlt hetekben az új tulajdonos, a brit Sanjeev Gupta érdekeltségében álló Liberty Steel tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel, és ahogy a HR Portal is megírta, megállapodásra jutottak a béremelésekről. Ezekben a hírekben még egyáltalán nem volt szó ilyen tevékenységfelfüggesztésről.

A kormány minden eszközzel támogatja a Dunaferr zöld átállását

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn kiadott közleménye szerint a Dunaferr a magyar ipar kiemelkedő jelentőségű szereplője és a térség legnagyobb foglalkoztatója, ezért a kormányzat kiemelten figyeli a vállalat helyzetét, minden eszközzel támogatja a Dunaferr zöld átállását. 

Hozzátették, hogy a kormány folyamatos kapcsolatban van a vállalattal és minden eszközzel támogatja a vállalat technológiaváltását, hiszen a jelenlegi technológia nem fenntartható az európai szabályozási környezetben. A kokszoló jelenlegi állapota elavult, így az acélgyártás jövője a zöld acél, arra kell az erőforrásokat koncentrálni.

A foglalkoztatáspolitikai eszközrendszer több eleme is segítséget nyújthat a gyár zöld átállásában. A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében foglalkoztatási program indult, amely segítheti a munkatapasztalat átadását a nyugdíj előtt álló, tapasztalt dolgozók és a pályakezdő fiatalok között.

A kormány a zöld átállással összefüggő munkaerőpiaci hatásokat is kezeli, ezért került például a munkavállalók és vállalkozások alkalmazkodóképességének és termelékenységének javítását célzó GINOP PLUSZ 3.2.1. programba egy új szakasz megnyitása, amely a magas energiaintenzitású termelésben érintett ágazatokban főtevékenységet végző vállalkozásoknak nyújt támogatási lehetőséget.

A célunk, hogy a Dunaferr zöld átállása zökkenőmentesen valósuljon meg és a vállalat továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő szereplője maradjon - áll az NGM közleményében, melyet az MTI közölt. 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A Liberty Dunaújváros leállítja kokszoló kemencéit - több száz dolgozó lehet közvetlenül érintett

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszoló kemencéjének leállítását, amelyek egyre kevésbé hatékonyak, nehezen karbantarthatóak és veszteséget... Teljes cikk

Felmérés: a magyar dolgozók több mint fele munkahelyet akar váltani

A dolgozók többsége azt vallja, hogy csak akkor fogja jól érezni magát egy munkahelyen, ha azt csinálja, amit szeret. Teljes cikk

Elon Musk elküldené minden tizedik alkalmazottját a Teslától

Az amerikai Tesla elektromosautó-gyártó cég világszerte munkahelyeinek több mint tíz százalékát tervezi megszüntetni – derül ki egy belső,... Teljes cikk