Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

A motiváció és a képzés a Lufthansa erősségei

A Lufthansa magyarországi sikertörténete 40 évvel ezelőtt augusztus 26-án kezdődött, amikor a BOEING 727-030-as gépe először landolt Ferihegyen. 1968-ban már 9000 fő vette igénybe budapesti járatait. 1969-ben irodát nyitottak fővárosunkban, 1971-ben heti öt járattal repültek Budapestre nagyvárosaikból (Frankfurt, Düsseldorf, München). 1985-ben landolt először BOEING 747-es gépük a magyar fővárosban, és ekkor már heti 14 járat kötötte össze a két országot. Ferihegy 2 megépülésével a Lufthansa reptéri irodát nyitott, repülőjegy kiállítási joggal. 2008-ra a budapesti Lufthansa irodában található Kelet-Közép- Európa értékesítési és marketing központja, amely több mint 14 ország 259 emberének munkájáért felel.

- Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy valaki pilóta vagy légi utaskísérő legyen?

- A Lufthansa számos tréning lehetőséget kínál a jövő képzett és elszánt pilótáinak. A légitársaság olyan összetett feladatsorozatot dolgozott ki, amely képes arra, hogy a jelentkező elsajátítsa mindazon képességeket, ami a repüléshez szükséges. A képzés a cég bremeni repülőképző központjában (Lufthansa Repülő Képző- LFT) 360 különböző helyen biztosítja a megfelelő szintű gyakorlatokat. A képzés megkezdése előtt, azonban sikeresen teljesíteni kell a cég által összeállított tesztet. A Lufthansa a Német Repülő Központot (DLR) bízta meg a teszt lefolytatásával. A jelentkezők csupán 8 százaléka megy át a teszten és nyeri el a lehetőségét annak, hogy részt vegyen az egyedi képzéssorozaton. A sikeres teszt után kezdődhet a tíz alapképzés valamelyike, amely közel egy évig tart. A két évig tartó szigorú képzés valamint a további 4-6 hónapos nemzetközi gyakorlat jelenti az alapját az immár öt évtizeden át sikeresen működő pilótaképzésnek.

A légi utaskísérők kiválasztása és felkészítése közel nyolc héten keresztül tart. A képzés magába foglal két próbarepülést is. A gyakorlati alkalmakat további képzések követik, amelyen a következő képességeket sajátítják el - felszolgálás, ismerkedés az egyes nemzetek ételeivel, italaival, nemzetközi kommunikáció, vészhelyzet esetén az evakuálási teendők ismerete, emberi tényezők, elsősegély gyakorlat, visszajelzés a légitársasággal és a munkával kapcsolatosan, marketing, kozmetikai cikkek ismerete.

- Hogyan történik a dolgozók alkalmazása?

- Mindenki számára, legyen szó belföldi vagy külföldi jelentkezőről, elérhető német nyelvű központi honlapunk: www.be-lufthansa.com, amely tartalmazza az aktuális nyitott pozíciókat és azok leírását, továbbá a jelentkezés feltételeit. A honlapról információt szerezhetnek a vállalat felépítéséről és működéséről is. A pilóták számára külön honlapot működtetünk: www.lufthansa-pilot.de, ahonnan első kézből értesülhetnek a karrier lehetőségekről, tréningekről és a felvételi eljárásról. Alapvető követelmény a magas szintű német nyelvtudás. Jelentkezni is csak német nyelven lehet, az angol nyelv ismerete ajánlott.

- Milyen elvárásoknak kell megfelelniük a pilótáknak és a légi utaskísérőknek?

- A pilótáktól elvárás, hogy a német nyelv mellett angolul is tudjanak, valamint ismerjék a matematika és a fizika szabályait. A hangtechnikai jártasság előnynek számít a felvételnél. További alapvető elvárások a leendő pilótákkal szemben a tájékozódás a levegőben, összetett feladat megoldási képesség, észlelési gyorsaság, koncentrációs képesség, pszicho motoros funkciók megfelelő működése. Egyéni és csoportos elbírások, úgynevezett egész napos "assessment center" alkalmával vizsgálják az egyéni rátermettséget és képességeket. Döntő tényezőnek bizonyulhat az egyén személyisége, érzelmi stabilitása, döntéshozó képessége és felelősségtudata. A jó pilóta jó csoport játékos, de egyéni vezetőként is helyt tud állni. A jó légi utaskísérő jókedvűen és szakszerűen képes kiszolgálni az utasokat, eleget tesz a kéréseiknek és megbirkózik a legváratlanabb helyzetekkel is.

- A Lufthansa milyen képzéseket biztosít a szakmai végzettséggel rendelkezőknek?

- A Lufthansa Technik mérnöki diplomával számos munkát kínál. Lehetőség van a Lufthansa gépek karbantartó, illetve javító csapatához bekerülni. Az alább honlapon lehet jelentkezni: www.be-lufthansa.de.

- Mi a különbség a pilóta és a másodpilóta képzés között?

- Minden pilótának ugyanazon a képzésen kell átmennie ahhoz, hogy megkapja a Légi utasszállító pilóta engedélyt. Az engedély után következik a szakosodás a különböző típusú gépekre, mint az A320 vagy a B737. Az elméleti és gyakorlati vizsgák, továbbá a repülési folyamatok teljes körű megismerése révén válhat valakiből másodpilóta majd első tiszt. Köszönhetően a Lufthansán belüli alacsony munkaerő fluktuációnak a kiválasztottak közel 12-15 éven keresztül töltik be a másodpilóta szerepkört. A több évi szolgálat végén, még egy 6-8 hónapos tréning elvégzésére van szükség, hogy valaki kapitány lehessen. A különbség a kapitány és az első tiszt között csupán egy vizsga és a repült évek számában mérhető.

- Kérem, mondjon néhány szót a pilóták és a légi utaskísérők munkájáról!

- A hivatásos pilóták magas szintű technikai körülmények között hozzák meg döntéseiket, amelyek következményeit viselniük kell. A pilótáknak számos összetett elektronikai eszközt kell ismerniük. Emellett jártasak az informatika és a kommunikáció területén is. Ezeknek az embereknek egyszerre nagyon kivételes és érdekes a munkájuk, ugyanakkor számos ember munkáját irányítják nap mint nap. A repülés nem tartozik a könnyű hivatások közé. Az embert magas fokú pszichológiai stressz és fizikai megpróbáltatások érik. Az előbb említett kihívásoknak nem mindenki képes megfelelni. A Lufthansa nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtalálja a feladatnak leginkább megfelelő embereket.

A légi kísérők esetében, legyen szó nőről vagy férfiról, ez a munka mindenki számára sok érdekességet, és szépséget rejt. Mégis ez az a szakma, ami sokkal több odaadást követel, mint azt elsőre gondolnánk, teendőik közé tartozik az utasok folyamatos és megfelelő kiszolgálása, a nehézségek azonnali elhárítása barátságos és előzékeny módon. Számos embert, nyelvet és kultúrát ismerhetnek meg, akik rendelkeznek az előbb említett képességekkel, és lehetőségük nyílik légi utaskísérőként dolgozni.

- Milyen nehézségekkel kell szembenéznie a Lufthansa személyzetének?

- Előfordul, hogy a repülőgép és a pilótafülke személyzetének kell elhárítania az egyes nemzetiségek kulturális különbözőségéből eredő vitákat. Tanácsos felkészülni a technikai és orvosi vészhelyzetekre, a nyelvi nehézségekre, a fegyelmezetlen gyerekekre, és az ingerlékeny, nehezen kezelhető utasokra. Minden repülés és minden szituáció más. Ennek kezelésére a Lufthansa teljes körű tréning gyakorlatokat dolgozott ki, amelyek a speciális helyzetekre készítik fel az alkalmazottakat.

- Milyen gyakorlatokat biztosít a Lufthansa az alkalmazottai számára?

- Először is különbséget kell tenni az alap és a szimulációs képzés között. A kezdeti válogatás után következhet a közel két éven át tartó képzés, amely teljes körű képet biztosít az erőforrás menedzsmentről, szimulációs gyakorlatokról, légvédelemről, kommunikációról. A pilótáknak évente két szimulációs gyakorlaton kell részt venniük.

- Évente hányan jelentkeznek Önöknél állásra?

- Az elmúlt évek eredményes működésének köszönhetően a légitársaság alkalmazottainak száma 2008-ban akár a 4300 főt is elérheti. A létszám bővítésére elsősorban az operatív feladatok ellátása terén van szükség. A Lufthansa frankfurti és müncheni reptereire közel 2000 légi utaskísérőt, továbbá 1000, az utazáshoz kapcsolódó szolgáltatások működtetésére alkalmas személyt keres. A pilótaképzésben is élen járunk, ezért újabb 360 gyakornokot küldünk a bremeni képző központba. A légitársasághoz jelentkezők száma évről évre nő. 2007-ben több mint 100.000 álláspályázat érkezett a vállalathoz.

- Mi jellemző leginkább a Lufthansa HR stratégiájára?

- A cég nagy hangsúlyt fektet a motivációs tényezőkre és a képzésre. Fontos, hogy az alkalmazottak hosszú távon és személyesen legyenek érdekeltek a cég sikeres működésében. A vállalati arculat fő alkotóelemét is a dolgozók jelentik. A világ rajtuk keresztül kap teljes képet a légitársaságról. A teljesítményarányos fizetés, a jó karrier lehetőség és a rugalmas munkaidő mind hozzájárul ahhoz, hogy a cég képzett és kevésbé képzett alkalmazottai is hosszú távú karrier lehetőséget találjanak a Lufthansánál. Az alkalmazottaknak fix fizetésük van, a túlórát pedig extra pénzzel jutalmazzák. Az alapbérezés a betöltött pozíciótól, az egyénre nehezedő felelősségtől és a vállalatnál eltöltött időtől függ.

- Hány nap szabadság jár a pilótáknak egy évben?

- A pilótáknak minden 3. hónapban 10 nap szabadság jár. Ebből négy napot egyszerre kell kivenni a további hat napról szabadon dönthetnek, hogy összevonják vagy sem. Az utóbbi a gyakoribb.

- Hogyan oldják meg a technikai személyzet pótlását?

- A Lufthansa központi internetes oldalán teszi közzé a szabad pozíciókat. Előfordul azonban, hogy egyes speciális állások esetében más reklámeszközt is igénybe vesznek, ilyen például az újsághirdetés.

A jövőképet a legfrissebb fejlesztésekben vetíti elénk a légitársaság. A turista osztály utasai tesztelhetik az ülésekbe épített videó berendezéseket, melyeket a Frankfurtból induló tengeren túli járatokon (Detroit, Houstun, Toronto) vezettek be. Az egyedi elérést biztosító, 9 nyelvű menü-funkcióval ellátott berendezés vezérlése érintős képernyővel, vagy az ülés karfájába épített vezérlő panellel lehetséges.

Mészáros Etelka, HR Portál
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Május a vállalati Sokszínűség Hónapja

Egyedülálló szülők, nők, romák, kisgyermekesek, ötven felettiek, megváltozott munkaképességűek - mindenkinek kihívást jelentett az elmúlt év. ... Teljes cikk

Ingyenes tananyagokkal segíti a kkv-ket a Google

Az év végéig a Google 50 ezer magyar kis- és közepes vállalat, induló cég és magánszemély digitális fejlesztését segíti díjmentes online... Teljes cikk

A dolgozók fele kiégettnek érzi magát - így éltük meg a “Covid-évet”

A legrosszabb a bizonytalanság érzése - válaszolták a legtöbben a HR Portál friss online felmérésében, amelyben a munkavállalók a... Teljes cikk