Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 3 éve

A munkahelyi sztorikat mindenki szereti

Egy izgalmas munkahelyi történet? Kivel ne esne meg? De vannak olyan szakmák, melyekben titok fedi, ami a zárt ajtók mögött történik. Így aztán nem is nagyon lehet sztorizni. Név és beazonosíthatóság nélkül persze sok sztori kering a coaching-szakmában is: Komócsin Laura, a Business Coach Kft vezetője másodszor gondolt arra, hogy érdemes lenne csokorba kötni ezeket. Így született meg 5 évvel ezelőtt a 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól, melynek most jelent meg a folytatása: a népmesei motívumokat viszi tovább a második, szintén rövid történeteket tartalmazó könyv.

A folytatás gondolata 9 hónappal ezelőtt, egy karácsonyi vacsorán merült fel, és ahogy Laura fogalmazott, „akár egy gyerek születéséhez, a könyvhöz is éppen ennyi idő kellett, hogy végre kézbe vehessük”. A könyv 33 szerző történeteit, eseteit tartalmazza, a szerzők legnagyobb része gyakorló coach, tréner, vagy épp újságíró, akik valamilyen okból közeli kapcsolatba kerültek a coachinggal.

A könyvbemutató beszélgetés során szóba került a hazai és a nemzetközi coach-piac, a coach-szakma elismertsége és ismertsége, valamint a szakma összetételének változása: míg Laura szerint 5-6 éve még 40 év körüli nő volt a tipikus coach, addig ma inkább nyugdíjkorhatárt betöltött férfiak, akik korábban nagyvállalati vezetőként dolgoztak.

A technológia fejlődése is elősegítette a szakma lehetőségeinek szélesedését: a skype-on végzett coaching segítségével a magyar coach-ok is helyzetbe kerültek. Hiszen a coachingfolyamat során a világ túlsó végén lévő ügyféllel is ki lehet alakítani a megfelelő körülményeket.

Érdekes, hogy a témák, melyekkel az emberek coach-hoz fordulnak, nem változtak az utóbbi években, talán csak kicsit gyakoribb a burn-out és a midlife crisis a vezetői „tünetek” között.

Laura szerint az is változást hozott, hogy az Európai Unióban született egy szabályozás, mely szerint uniós forrásokból csakis olyan vállalatok részesülhetnek, melyeknél a vezetők számára adott a coaching lehetősége. Így aztán úgy látja, a coaching egyre elismertebb, egyre nagyobb teret kap a cégek életében - már csak ezért is számít arra, hogy a coach-történeteket örömmel forgatják mindazok, akik jártak már életükben coach-nál.

A kötet további érdekessége, hogy a lektorálást egy 12 éves kislány (Komócsin Laura kislánya) végezte, aki helyesírási versenyeken bizonyította korábban alkalmasságát a munkára országos 4. helyezésével.

Aki tehát kíváncsi arra, hogy Mi a baj Gézával, hogy ki az a „Führer” és milyen A-ha élmények érhetnek Legóval (és még számtalan más dologra), azoknak mindenképpen érdemes ezeket a modern egyperceseket kézbe vennie.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter