Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 hónapja

A rossz menedzser 4 jellemző tulajdonsága: a Microsoft volt HR vezetője szerint

A rossz menedzserek igyekeznek a lehető legmélyebbre eltemetni a kudarcaikat, önzők és az imázs a legfontosabb számukra. Chris Williams, a Microsoft volt HR VP-je 40 éve részese az üzleti életnek vezetőként, konzultánsként, és amint Youtube videójában mondja, sok rossz menedzsert látott ez alatt az idő alatt, akiknek négy közös tulajdonága volt.

Rossz vezető tanácsok, Chris Williams-

1. Énközpontúság

A leggyakoribb tulajdonság, ami a rossz vezetőkre jellemző, hogy csak önmagukra koncentrálnak. Minden róluk szól. Akár az ego, akár a pánik vezérli őket, mindig azon aggódnak, hogy milyen színben tűnnek fel mások előtt. Azon stresszelnek, hogy milyen képet tükröznek a főnökük felé: Erősnek vagy gyengének tűnök? Idiótának tartanak? Hogyan látnak a kollégáim? Mi a helyzet a főnököm főnökeivel?

A rossz vezetők azon izgulnak, hogy mit gondol róluk a csapatuk. Kétségbeesetten szeretnék, ha felnéznének rájuk. Mindenre tudniuk kell a választ. Ahelyett, hogy a problémákra koncentrálnának, minden a látszatról szól. Erősnek, rendíthetetlennek, sőt legyőzhetetlennek akarnak tűnni a csapatuk előtt. Szükségük van arra, hogy a figyelem középpontjában legyenek. Ez az egojuk számára nélkülözhetetlen, valamint a karrierük előremozdításának lehetőségét is látják benne.

Az egoistáknál csak a szorongó menedzserek a rosszabbak, akik imposztor-szindrómában szenvednek. Őket a problémákhoz való tétova hozzáállásukról lehet megkülönböztetni az egoista vezetőktől. Félnek a lelepleződéstől, ezért merésznek mutatkoznak, ami azonban csak álarc. Aggódnak, mit gondolhatnak róluk mások. Ezért megpróbálják kézben tartani a róluk kialakuló kép minden aspektusát. Nem az eredményekre koncentrálnak, ami elismerést hozhatna számukra, hanem hogy minden róluk szóljon.

2. Input-fókusz

Chris Williams tanácsadó menedzsment
Chris Williams menedzsment tanácsadó

Túlzottan a bemenetre összpontosít a kimeneti eredmények helyett. Azokon az alkalmazottakon stresszelnek, akik két percet késnek vagy túl gyakran járnak mosdóba. Nyomon követik a munkatársak minden mozdulatát. Az óraszámok miatt, nem pedig az eredmények miatt aggódnak. Az imázs iránti megszállottságuk itt is kiütközik. A profi látszat lényegesebb számukra, mint a valós szakmai eredmények. Fontos, hogy a beosztottjaik mindig elfoglaltnak tűnjenek. Mindennek az üzletről kell szólnia, nem pedig arról, hogy az alkalmazott jól érezze magát a munkahelyen. Számukra az ideális kolléga egy robot, ami érzelmek nélkül dolgozik.

Ezek a vezetők könyörtelenül nyomon követnek mindent, ami számszerűsíthető (idő, billentyű-leütés), amiről úgy érzik, hogy kontrollálni tudják, de nem foglalkoznak az ügyfélelégedettséggel, és nem a felmerülő problémák megoldására koncentrálnak.

3. Kudarckerülés

Rettegnek a kudarcoktól, amik belerondíthatnak a látszatba. Tökéletességre törekszenek, így az esetleges hiba, ami épp azt mutatná, hogy a csapat új határokat feszeget nem fér bele a képbe, így mindenképpen találni kell egy bűnbakot, aki okolható a kudarcért. Ezért a hibából nem tanulnak, hanem kínosnak érzik, így igyekeznek minden nyomát eltüntetni.

A rossz menedzser ezen viselkedése következtében a csapat is erre kondicionálódik, hogy igyekezzenek akadályozni, hogy bármilyen hibára fény derüljön, hogy megússzák a következményeket. Ezért túlzottan óvatossá válnak, kerülnek mindenféle kockázatot, ami hibázáshoz vezethet. Így a teljesítmény is romlik.

4. Információhalmozás

A fentiek következtében ezek a menedzserek gyűjtik az információt, amire olyan értékként tekintenek, ami helyzeti előnyhöz juttathatja őket, így egyáltalán nem cél számukra a tudás megosztása.

Ezért igyekeznek irányítani a csapaton belüli és kívüli narratívát. Szigorúan ellenőrzik a kimenő kommunikációt. Figyelemmel kísérik az e-maileket és a megbeszéléseket, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden levelezésen rajta legyenek. Aprólékosan átnéznek és megszerkesztenek minden olyan információt, amely eljuthat a felsőbb vezetéshez.

A menedzser és a csapat hamarosan azon kapja magát, hogy hazudnak egymásnak és a külvilágnak is. "Itt minden remekül megy, nem kell aggódni miattunk". Még akkor is, amikor egy probléma egyre inkább a körmükre ég.

Mégis sok ilyen menedzser képes hosszú távon megragadni a szervezetekben, sőt az körültekintően kialakított látszat miatt gyakran jutalmazzák is ezt a viselkedést, Chris Williams tapasztalata szerint. Így aki egy ilyen menedzser csapatába kerül bele, jó teszi, ha igyekszik menekülni onnan.

A tanácsok megnézhetőek angolul Chris Williams Youtube-videójában is

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ez jelenthet kiutat a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak... Teljes cikk

Rosszul jár, aki ilyen cégben dolgozik gazdasági válság idején

Sebezhetőbbek gazdasági válság alatt azok a vállalatok, ahol a vezetők kevés érzelmi támogatást adnak az alkalmazottaknak – állapították meg a... Teljes cikk

Kevesebben lettek a postások, dinamikusan bővül két gyártó cég: létszámtrendek

2023. novemberről decemberre 300 fő felett csökkent a Magyar Posta alkalmazottainak száma, kevesebben lettek a B + N Referencia takarítócégnél is.... Teljes cikk